Liderul PNL, Ludovic Orban, spune că nu a văzut o fundamentare a deciziei Cabinetului Cîțu de închidere a magazinelor de la ora 18.00 și că Guvernul ar trebui să reflecteze asupra acestei restricții.

Întrebat, vineri, despre decizia de a închide magazinele de la ora 18.00, fostul premier a spus că ar fi trebuit să existe o argumentaţie, care "să fie făcută pe baza unei fundamentări".

El susține că atunci când Guvernul pe care l-a condus a decis interzicerea evenimentelor private - nunți, botezuri - a făcut-o pe baza analizelor din anchetele epidemiologice care stabileau că prima cauză pentru răspândirea virusului erau aceste evenimente.

  • "În privinţa oricărei măsuri de protecţie sanitară care presupune o anumită restricţie trebuie să existe o fundamentare. Ştiu cine a propus măsura. Nu am văzut în spate fundamentarea şi acum, evident, că până la urmă Guvernul decide, dar cred că trebuie să reflecteze asupra, cel puţin, a acestei măsuri”, a adăugat Ludovic Orban.

Vineri și pe toată durata week-endului magazinele și toate "activităţile de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private" se vor închide la ora 18.00, iar de la ora 20.00 se poate circula doar cu motive bine întemeiate, în baza declarației pe proprie răspundere sau a adeverinței de la angajator. Este al doilea sfârșit de săptămână în care se aplică aceste restricții, în localitățile în care rata de infectare este de peste 4.

În localitățile în care incidența cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori depășește 7,5 aceste măsuri se aplică deja, pentru că vizează toate zilele săptămânii.