Al doilea week-end în care magazinele se închid la ora 18.00 și intrăm în casă de la ora 20.00 / Regulile noi din magazine

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 9 aprilie 2021, 9:35 Actualitate | Esenţial


Carantina
Foto: IGPR
Vineri și pe toată durata week-endului magazinele și toate "activităţile de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private" se vor închide la ora 18.00, iar de la ora 20.00 se poate circula doar cu motive bine întemeiate, în baza declarației pe proprie răspundere sau a adeverinței de la angajator. Este al doilea sfârșit de săptămână în care se aplică aceste restricții, în localitățile în care rata de infectare este de peste 4. Pentru magazine, au fost stabilite noi reguli, astfel încât să fie evitată aglomerația la finalul programului.

În localitățile în care incidența cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori depășește 7,5 aceste măsuri se aplică deja, pentru că vizează toate zilele săptămânii.

Noile restricții au fost decise de autoritățile din România în 25 martie, iar premierul Florin Cîțu susținea recent că ar putea fi ridicate din 1 iunie, când autotitățile vor "revenirea României la normalitate", prin relaxarea unor măsuri.

Restricțiile în vigoare:
 • În toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20.00-5.00, cu următoarele excepţii:

 • a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
 • b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
 • c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
 • d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

 • Se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 5.00-18.00, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori.
 • Prin excepţie, unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
Descarcă documentele necesare pentru circulația în afara intervalului restricționat:
În București, rata de infectare era joi de 6,81.

Excepțiile anunțate de Prefectura Capitalei:
 • 1.Cabinetele medicale, inclusiv stomatologice nu sunt afectate de reducerea programului operatorilor economici.
 • 2. Victimele violenței familiale se pot deplasa la secțiile de poliție sau la centrele de primire, ca de altfel, orice persoană care este în situația de a fi nevoită să iasă din casă pentru a își proteja viața sau integritatea fizică, a sa sau a persoanelor pe care le are în grijă.
 • 3. Pentru vaccinare, este permisă deplasarea.
 • 4. Scoaterea animalelor de companie în fața locuinței este permisă, cât timp persoana nu se deplasează în nicio altă parte și prezintă dovada că locuiește în imobilul în fața căruia se află.
Reguli noi în magazine

Prefectura Capitalei a stabilit cu retalierii și un "ghid de bune practici" pentru evitarea aglomerației în magazine. S-a convenit ca toate magazinele mari și medii să permită un număr maxim de clienți utilizând cota de cel putin 7 metri pătrați pentru fiecare client, iar magazinele mici trebuie să asigure o distanță de 2 metri între clienți.

În unele magazine oamenii vor putea intra doar dacă găsesc coș liber la intrare, iar în altele va exista un contor automat pentru afișarea numărului maxim de clienți.

Care sunt regulile:
 • 1. Afişarea la intrarea în magazin, la loc vizibil, a unui afiş în care să fie menţionat numărul maxim de clienţi care pot fi prezenţi simultan în acel magazin. Afişul trebuie să fie cel puţin de mărime A4 şi caracterele să fie suficient de mari pentru a fi vizibile de la distanţă. Este propus următorul text:Pentru a putea respecta regula distanţării fizice, în acest magazin pot fi prezenţi simultan .... clienţi.
 • 2. Modul de calcul pentru numărul maxim de clienţi va fi făcut prin raportare la cota de max 7m.p.-client pentru magazinele mari, de tip mall, supermarket, hypermarket, sau prin raportare la obligaţia asigurării distanţării de 2m între clienţi pentru magazinele mici şi mijlocii.
 • 3. Fiecare magazin va trebui să dispună măsurile necesare pentru a evita aglomerarea. Măsurile dispuse sunt la alegerea fiecărui operator economic, acesta putând să evalueze concret situaţia şi să decidă. Printre măsurile sugerate sunt:
 • (i) limitarea numărului de coşuri sau cărucioare disponibile la numărul maxim de clienţi care pot fi simultan în magazin,
 • (ii) asigurarea contorizării electronice sau
 • (iii) asigurarea contorizării mecanice sau orice alt mijloc pe care operatorul economic îl consideră eficient şi potrivit situaţiei proprii.
 • 4. La atingerea limitei de clienţi, operatorul va opri accesul clienţilor în magazin, urmând a permite accesul pe măsura eliberării capacităţii.”Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7063 vizualizari

 • +1 (17 voturi)    
  Nu e panica (Vineri, 9 aprilie 2021, 9:48)

  reficuL [utilizator]

  Inca un weekend in care multi ingrijim batranei si avem declaratii pe propria raspundere. Nu, nu sunt nici pesedist nici aurist.
  • -5 (9 voturi)    
   Numai sa nu uiti sa te inghesui la cumparaturi (Vineri, 9 aprilie 2021, 10:06)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui reficuL

   Ca sa ai cu ce ingriji batranii aia.
   • -2 (4 voturi)    
    7 vaccinați din Norvegia au făcut Covid-19! (Vineri, 9 aprilie 2021, 11:26)

    Rower [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    La o casa de bătrâni din Norvegia, 7 dintre aceștia au fost detectați având Covid-19 deși erau vaccinați cu doua doze de peste 2 luni.

    Asta înseamnă ca vaccinul este apa de ploaie. Nu funcționează deloc, cel puțin la persoanele învârsta.

    Sursa: https://sputniknews.com/europe/202104091082578164-seven-fully-vaccinated-residents-infected-in-norwegian-retirement-home-outbreak/
    • -1 (1 vot)    
     Da , daca sursa e sputnik , (Vineri, 9 aprilie 2021, 21:39)

     kokos [utilizator] i-a raspuns lui Rower

     sigur e adevarata stirea!
  • -1 (13 voturi)    
   hehe (Vineri, 9 aprilie 2021, 10:23)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui reficuL

   Sigur ca nu esti.
   Tu esti trol rus si lucrezi la agentia din St Petersburg, Savushkina #55.
   Alta intrebare.
  • -4 (12 voturi)    
   Pentru ca... (Vineri, 9 aprilie 2021, 11:23)

   Thexy [utilizator] i-a raspuns lui reficuL

   ...se stie - viata adevarata incepe dupa ora 20 si cumparaturile inainte de ora 18 sunt pentru saraki. Jos pandemia, nu?
 • +5 (17 voturi)    
  e LOCKDOWN la ora 18, lipsit de logica (Vineri, 9 aprilie 2021, 10:30)

  Gryphus [utilizator]

  in loc de LOCKDOWN total ce s-au gandit acesti fanatici ai covidului? Hai sa facem un lockdown partial de la ora 18 si sa-i obligam sa stea in case dupa ce se inghesuie in magazine

  logica acestei masuri lipseste total si e dovada faptului ca cei care ne conduc nu sunt inteligenti
  • -1 (3 voturi)    
   mai gandeste-te (Vineri, 9 aprilie 2021, 11:51)

   dm602s3 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Este pentru acele reuniuni care au loc in randul tinerilor in serile de weekend.
   Pentru cei care socializeaza la o samanta/suc/bere/tigara/plimbare cu masina si nu numai. Nu zic ca este un obicei prost dar, in astfel de imprejurari se transmite foarte usor virusul iar cei vizati sunt niste simpli purtatori, fara sa fie afectati sever de virus, deci este greu sa ii responsabilizezi fara lockdown.
   Masurile sunt destul de intemeiate doarece se urmareste mentinerea unei incidente scazute in ajun de Paste, cand va fi un spike. Este o diferenta foarte mare intre a intra in vacanta de Paste cu 7.2 la mie si a intra cu 6.8 la mie, daca iei in calcul ce va fi 2 saptamani dupa.
   In acelasi timp, masurile sunt mai severe in toate tarile din Europa, nu este ceva ce se intampla doar la noi. Masurile sunt juste dar sunt criticate de masinaria de PR a PSD-ului.
  • -2 (2 voturi)    
   mai light asa (Vineri, 9 aprilie 2021, 12:10)

   vali_pk [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   E ok, o lasam mai light cu consumerismul asta si generatul de deseuri, aglomeratie etc.

   Romanu' oricum e obisnuit sa mearga in ultima suta la magazin, eventual dupa porcarii neesentiale, doar sa umple randurile si sa-ti stea in cap.

   Din cauza acestui tip de cercopitec se creaza aglomeratie - platesc curentul in ultima zi, intretinerea in ultima zi, merg la shopping in ultima ora. Se poate ca deja stiind regulile noi sa iti cumperi in timpul saptamanii chestii pentru weekend, ca in weekend sa fie mai aerisite centrele comerciale, nu claie peste gramada.

   Nu ne mai civilizam deloc.
 • +8 (18 voturi)    
  care e scopul real ? (Vineri, 9 aprilie 2021, 10:32)

  jescu [utilizator]

  Masura inchiderii aglomereaza trotuarele, mijloacele de transport, magazinele, chiar si pe scarile de bloc se face trafic intens seara inainte de inchidere. La intrarile/iesirile din magazin probabil o sa "te freci" de zeci de persoane care stau la coada. E exact opusul la ceea ce se vrea evitat. Pana acum n-a fost publicata vreo explicatie logica, adica de ce ajuta inchiderea magazinelor la 18:00. Ma gandesc ca poate scopul e sa convinga lumea sa se vaccineze, ceea ce nu se poate face cu sectiile ATI goale.
  • +1 (1 vot)    
   habar nu au (Vineri, 9 aprilie 2021, 12:09)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   ...care-i scopul.

   ...au copiat si ei de la francezi... asa cum au copiat si la scoala, facultati sau doctorate.
 • +1 (5 voturi)    
  de weekend (Vineri, 9 aprilie 2021, 10:37)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  masura asta e mai mult pentru astia care plecau dimineata si veneau seara de la munte acum nu mai e timp. Sa nu se mai dea lumea pe trenuri.
  • 0 (0 voturi)    
   nu ne aflam (Vineri, 9 aprilie 2021, 11:56)

   dm602s3 [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   intr-o perioada in care sa fie vizitat muntele pe scara mare.
   Acum se topeste zapada si se produc avalanse, este probabil perioada in care muntele e cel mai putin frecventat.
 • +2 (2 voturi)    
  restrictii inutile (Vineri, 9 aprilie 2021, 11:30)

  PrivireCritica [utilizator]

  Fauci dă în bâlbâială în fața „Fenomenului Texas”: Restricțiile au fost ridicate total (inclusiv masca) și cazurile continuă să scadă https://www.activenews.ro/covid/Fauci-da-in-balbaiala-in-fata-%E2%80%9EFenomenului-Texas-Restrictiile-au-fost-ridicate-total-inclusiv-masca-si-cazurile-continua-sa-scada-166147
 • +2 (2 voturi)    
  virusul deja da inapoi! (Vineri, 9 aprilie 2021, 11:31)

  Francisc 1 [utilizator]

  vorba lu catzu la nici doua zile de la instaurarea noilor restrictii: masurile deja functineaza !
 • +1 (1 vot)    
  mda (Vineri, 9 aprilie 2021, 11:36)

  SoulSearcher [utilizator]

  frumos cum se vorbeste la plural desi e vorba doar de cateva mari orase din romania..

  la mine in oras de exemplu rata este de 3, deci ma doare fix in pix :DDDD

  dar na.. zici bucuresti si zici toata romania
 • +3 (3 voturi)    
  Diseara ma duc la club (Vineri, 9 aprilie 2021, 11:58)

  Popescu80 [utilizator]

  Am program la club diseara ca in fiecare weekend, problema e ca vin cam aceleasi femei, sa treaca naibii pandemia asta ca sa reintre toate femeile inapoi in circuit.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by