Scandalul provocat de consiliera USR-PLUS din Timișoara care a descins cu jandarmii într-un restaurant: Concluziile controlului Ministerului de Interne și filmul evenimentelor

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 9 aprilie 2021, 13:59 Actualitate | Esenţial


Ana Munteanu
Foto: Facebook
Ministerul de Interne anunță că au fost descoperite nereguli grave în urma controlului făcut după ce o consilieră USR-PLUS a descins cu jandarmii într-un restaurant din Timișoara. Potrivit MAI, toată acțiunea ar fi fost coordonată de către prefectul de Timiș, iar sancționați sunt cei patru jandarmi care au mers la local.


În urma scandalului, Corpul de control al Ministerului de Interne a făcut verificări, iar vineri a anunțat concluziile.

Filmul evenimentelor:
 • În 19 martie, un angajat al Prefecturii a rezervat o masă pentru patru persoane la restaurantul unui hotel pentru data de 20 martie, ora 18.00, justificând demersul în fața echipei Corpului de Control prin faptul că dorea să vadă dacă reprezentanții operatorului economic vor accepta să facă această rezervare, deși normele legale privind carantina interziceau acest lucru pentru persoanele care nu erau cazate în hotelul respectiv.
 • În 20 martie, prefectul l-a contactat telefonic pe șeful IJJ Timiș și i-a cerut să trimită un echipaj la sediul Prefecturii întrucât are sesizări cu privire la nerespectarea normelor legale în zona restaurantelor de pe lângă hoteluri, insistând că sesizarea este urgentă, dar fără a oferi alte detalii. Drept urmare, șeful IJJ a ordonat unui alt ofițer trimiterea a doi jandarmi la sediul Prefecturii. Aceștia au mers la sediul Prefecturii,unde au luat legătura cu prefectul, care le-a comunicat că în Timișoara există locații cu privire la care are informații că nu ar respecta măsurile de protecție sanitară și, pe motiv că urma să intre într-o ședință, a desemnat două persoane care să îi însoțească și să le indice locația respectivă.
 • Jandarmii au intrat în restaurantul respectiv însoțiți de una dintre cele două persoane desemnate de prefect (care nu era angajata prefecturii) și s-au îndreptat către o masă la care se aflau patru persoane. Jandarmii i-au întrebat pe cei prezenți la masă dacă ei au făcut sesizarea, dar persoana care îi însoțea a precizat că „sunt colegii ei”. În momentul în care jandarmii au mers să discute cu administratorul operatorului economic, cele patru persoane, inclusiv cea care i-a însoțit în restaurant, au părăsit locația, înainte de a le fi stabilită identitatea. În restaurant se mai aflau alte 3 persoane, despre care reprezentanții operatorului economic au spus că sunt clienți ai hotelului. Echipajul de jandarmi a aplicat operatorului economic o sancțiune contravențională sub formă de avertisment, în baza prevederilor art. 65 lit. r din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Neregulile descoperite:

La Prefectura Timiș
 • Prefectul a angrenat în această activitate personal din cadrul Instituției Prefectului și al Consiliului Local care nu avea atribuții pe linia gestionării situațiilor de urgență și, implicit, nici în ceea ce privește intervenția la evenimente alături de forțele de ordine.
 • Prefectul nu s-a implicat activ în cunoașterea și asumarea cadrului normativ în vigoare care reglementează segmentul situațiilor de urgență, astfel că a acționat în virtutea prerogativelor de putere publică cu care era învestit, fără a respecta întocmai etapele procedurale prevăzute de legislația în materie.
 • Prefectul nu și-a asumat o responsabilitate pe măsura prerogativelor conferite de legislația incidentă și nu a intervenit în momentul când a constatat că angajata prefecturii a luat decizii cu privire la implicarea în evenimentul respectiv.
La Inspectoratul Județean de Jandarmi
 • Inspectorul şef al IJJ Timiș a exercitat în mod defectuos atribuțiile funcționale conferite prin fișa postului constând în aceea că până la sosirea comisiei de verificare din cadrul Corpului de Control al Ministrului (data de 25.03.2021), nu a dispus vreo măsură managerială în vederea efectuării unei verificări/analize cu privire la modul de intervenţie a echipajului de jandarmi.
 • Deși începând cu 21.03.2021, în plan mediatic au apărut filmări de la momentul intervenției, iar în 22.03.2021, avocatul societății comerciale și un reprezentant al restaurantului au fost primiți în audientă de către conducerea Inspectoratului, inspectorul șef nu a ordonat efectuarea de verificări interne cu privire la modul de intervenție al subordonaților.
 • Chiar dacă la 25.03.2021, operatorul economic s-a adresat cu o petiție inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș, acesta nu a asigurat dispunerea tuturor măsurilor legale și identificarea celor 4 persoane care au părăsit restaurantul la momentul intervenției jandarmilor.
 • De asemenea, în momentul în care unul dintre jandarmi i-a raportat ofițerului care, din dispoziția șefului IJJ, le-a ordonat misiunea, faptul că cele 4 persoane au părăsit restaurantul și nu au fost legitimate, acesta nu a dispus vreo măsură care să faciliteze soluționarea corectă a evenimentului, limitându-se la a ordona subofițerului jandarm să legitimeze celelalte persoane prezente.
 • Echipajul de jandarmi a manifestat superficialitate în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, având în vedere insuficiența măsurilor dispuse, precum și prin faptul că a acceptat să fie însoțit la intervenția de la restaurant de către persoanele desemnate de prefect, care nu aveau calitatea necesară și nici nu îndeplineau atribuțiile specifice domeniului în care își desfășurau activitatea.
Măsurile anunțate de MAI:
 • Transmiterea raportului de control către inspectorul general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române pentru a dispune măsuri legale faţă de cei patru jandarmi, în temeiul prevederilor art. 352 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, în raport cu deficienţele constatate.
 • Inspectorul General al Jandarmeriei Române va dispune măsurile necesare pentru asigurarea unui cadru procedural adecvat în cazul intervenţiilor la evenimentele sesizate direct, altele decât cele primite prin S.N.U.A.U. 112, în strictă concordanţă cu cadrul normativ incident, astfel încât, pe viitor, să fie eliminate situaţiile similare celei înregistrate în mun. Timișoara.
 • Dispunerea de către Prefectul Județului Timiș de măsuri în consecință, raportat la modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către angajata prefecturii, având în vedere implicarea în evenimentul de la restaurant.
 • Intensificarea/îmbunătăţirea colaborării între instituţiile M.A.I., cu accent pe responsabilizarea persoanelor cu atribuţii de coordonare, pe modul unitar de intervenţie şi pe cunoaşterea în detaliu a procedurilor de intervenţie la evenimente.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5494 vizualizari

 • -1 (21 voturi)    
  Ca intotdeauna (Vineri, 9 aprilie 2021, 14:06)

  smeuletz [utilizator]

  Peste tot, cine vrea sa mearga la restaurant, merge la un hotel cu restaurant, se face o cazare fictiva, si apoi se sta la masa ca oamenii. In sfarsit cineva chiar vroia sa stopeze aceasta incalcare, adica sa ia taurul de coarne, nu sa se multumeasca cu amendarea trecatorilor singuri fara masca afara (care, sa fim sinceri, nu pot infecta copacii pe langa care trec). Dar desigur, vor fi sanctionati, iar ceilalti jandarmi care se prefac ca lucreaza vor fi promovati! Bravos! O, sa nu uit sa sun pt "cazare", legile sunt pentru fraieri!
 • +4 (12 voturi)    
  Birocratia invinge Romania (Vineri, 9 aprilie 2021, 14:10)

  pehash [utilizator]

  Cum isi permit astia sa nu respecte etapele procedurale?..
 • +7 (9 voturi)    
  Presa ar putea (Vineri, 9 aprilie 2021, 15:48)

  Harald2 [utilizator]

  sa investigheze in profunzime al cui este acel hotel sau care sunt implicatiile nevazute astfel incat a fost nevoie de trimiterea Corpului de Control al Ministerului de Interne, iar "incoruptibilul" USR si-a pus la colt colega bine intentionata.

  O agitatie suspect de mare pentru un simplu flagrant...
 • +3 (3 voturi)    
  Noaptea mintii ! (Vineri, 9 aprilie 2021, 16:09)

  Sfarsitoru [utilizator]

  Atat !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by