Ministerul Sănătăţii nu are baza legală pentru achiziţionarea acelor teste non-invazive, din salivă, pentru şcoli, a afirmat duminică ministrul Vlad Voiculescu. Ministrul educaţiei Sorin Cîmpeanu a reacționat anunțând că nu mai consideră, prin urmare, realizarea acestei testări o condiţie necesară pentru reluarea învăţământului faţă în faţă.

Sorin Cimpeanu si Vlad VoiculescuFoto: Agerpres

„Ministerul Sănătăţii nu are cadrul normativ pentru a achiziţiona teste pentru şcoli, de exemplu, sau pentru orice altă unitate în afară de unităţile din subordine. Iar aceste teste constituie cu siguranţă un filtru. Nu e un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii, dar este un filtru, aşa încât, dacă oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul, o poate face, evident. Ministerul Sănătăţii, repet, nu are baza legală pentru achiziţionarea testelor pentru şcoli, lucrul acesta este cât se poate de clar şi comunicat şi Ministerului Educaţiei”, a afirmat Vlad Voiculescu, duminică, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat Andreea Moldovan a adăugat că testele din salivă nu sunt incluse în metodologia de lucru a INSP.

„Este un test care nu este în metodologia de lucru a INSP. În momentul în care testele acestea vor fi de o calitate superioară şi corespunzătoare, bineînţeles că va fi un pas înainte pentru o testare mai plăcută pentru populaţie, dar deocamdată aceste teste nu sunt agreate de metodologie pentru că nu sunt suficient de bune”, a afirmat Andreea Moldovan.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declarase anterior în cursul zilei că, în cele opt săptămâni de şcoală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, ceea ce reprezintă un „un insucces major”.

Potrivit lui, cauzele sunt lipsa personalului medical şi faptul că mulţi părinţi le consideră invazive şi traumatizante şi nu-şi dau acordul pentrui testarea copiilor.

El a adăugat că „achiziţia acestor teste non-invazive trebuie făcută de entităţi cu competenţă în domeniul medical”, deoarece Ministerul Educaţiei nu are competenţe şi atribuţii pentru achiziţia niciunui tip de test medical.

„De aceea, mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătăţii (ca autoritate guvernamentală în domeniul sănătăţii) pentru implicare în vederea asigurării unei protecţii sanitare corespunzătoare în şcolile din România”, a subliniat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu: Renunţăm la această condiţie pentru redeschiderea cursurilor faţă în faţă

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a reacționat apoi - după ce Vlad Voiculescu a afirmat că Ministerul Sănătăţii nu poate achiziţiona teste rapide neinvazive pentru şcoli - şi a anunţat că nu mai consideră realizarea acestei testări o condiţie necesară pentru reluarea învăţământului faţă în faţă, scrie News.ro.

„Îi credem pe cei din Ministerul Sănătăţii şi nu mai punem patru condiţii, ci doar trei. Nu insistăm pentru utilizarea de teste non-invazive în şcoli. Rămânem cu trei condiţii”, a afirmat ministrul Educaţiei, menționând din nou că programul de testare în şcoli cu teste antigen este „un insucces major”.

„Deocamdată sunt ministrul Educaţiei, iar ministrul Educaţiei se ocupă cu alte lucruri. Cu achiziţia de teste medicale şi cu angajarea de personal medical se ocupă (...) Ministerul Sănătăţii. Din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, nu este nicio problemă, noi îi credem pe specialiştii în epidemiologie, îi credem pe cei din Ministerul Sănătăţii şi, dacă ei spun că nu sunt relevante, noi luăm act de acest lucru şi nu mai punem patru condiţii, punem trei condiţii pentru deschiderea tuturor şcolilor cu prezenţă fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu duminică seară, într-o intervenţie telefonică la B1 TV.

Acesta a precizat că Ministerul Educaţiei rămâne la condiţiile privind respectarea regulilor de protecţie sanitară în şcoli, continuarea campaniei de vaccinare în rândul personalului din educaţie şi „confirmarea ipotezei epidemiologilor care spun că în luna aprilie vom atinge un vârf al ratei de infectare, după care vom intra pe un trend descendent”.

„Nu insistăm pentru utilizarea de teste non-invazive în şcoli, rămânem cu cele trei condiţii şi vom propune cât se poate de clar reluarea cursurilor tuturor elevilor, cu prezenţă fizică. Conform planificării, este vorba de revenirea la şcoală pe data de 4 mai pentru toţi elevii cu excepţia celor din clasele terminale care au cele două săptămâni suplimentare de vacanţă şi vor reveni pe data de 9 mai”, a adăugat ministrul.

Acesta a precizat că Ministerul Sănătăţii „e în deplină competenţă pentru a se pronunţa”.

Sorin Câmpeanu cataloghează drept „un insucces major” programul de testare în şcoli susţinut de Ministerul Sănătăţii.

„Dacă Ministerul Sănătăţii spune să se renunţe la testare, noi nu insistăm. (...) S-au distribuit 1.150.000 de teste pentru testarea în şcoli şi s-au folosit 26.000 am înţeles astăzi, deci 2,2%, în opt săptămâni. Deci este un procent infim, este un insucces major. Dacă Ministerul Sănătăţii decide să continuăm pe aceeaşi cale, noi continuăm pe aceeaşi cale, nu avem competenţa să contrazicem în domeniul sanitar Ministerul Sănătăţii”, a mai afirmat Cîmpeanu.