Iohannis cere Parlamentului reexaminarea legii privind trecerea terenului de 46 de hectare de la Romexpo la Camera de Comerț

de R.P.     HotNews.ro
Miercuri, 31 martie 2021, 11:34 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis - Romania Educata
Foto: romaniaeducata.eu
Președintele Klaus Iohannis a trimis miercuri Parlamentului spre reexaminare Legea pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr. 335/2007. Actul normativ prevede transmiterea cu titlu gratuit Camerei de Comerţ şi Industrie a României a mai multor terenuri, inclusiv a terenului de 46 hectare de la Romexpo. Astfel, Camera de Comerț ar putea să se asocieze cu dezvoltatorii Iulius Mall și să construiască 14 turnuri în curtea Romexpo.

Președintele acuză faptul că legea în cauză nu oferă garanții suficiente în ceea ce privește stabilirea interdicției de vânzare, de ipotecare, ori de schimbare a destinației (desfășurarea exclusiv a activității specifice Camerei de Comerț și Industrii a României cu caracter de continuitate) terenurilor respective.

Legea a fost declarată constituțională. Curtea Constituţională a respins, pe 3 martie, sesizarea formulată de către USR şi UDMR asupra proiectului de lege prin care o suprafaţă de 46 de hectare de teren din zona Romexpo trece gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie.

”Față de acest context legislativ și având în vedere cele statuate de Curtea Constituțională, considerăm însă că, deși statul este liber să dispună de proprietatea sa privată, inclusiv prin transmiterea cu titlu gratuit ca orice alt titular al dreptului de proprietate privată, exercitarea prerogativelor dreptului de proprietate privată a statului impune din partea autorităților ce dețin prerogativa dispoziției cu privire la acest drept o diligență sporită față de cea a unui proprietar de drept privat obișnuit.

Din această perspectivă, constrângerile legislative deja stabilite prin art. III alin. (1) și (4) - ce se constituie în premisele unor garanții legitime pentru aducerea la îndeplinire a finalității urmărite prin transferul de proprietate - nu sunt suficiente pentru asigurarea punerii în aplicare a proiectului de dezvoltare.

În plus, considerăm că valoarea economică foarte mare a terenurilor vizate de legea supusă reexaminării impune din partea Parlamentului o analiză cu atât mai riguroasă, astfel încât activitatea de administrare a proprietății private a statului să fie una diligentă, judicioasă, conformă interesului public general, să respecte normele legale în vigoare și să nu fie ea însăși generatoare de prejudicii.

Pe cale de consecință, fără a aduce în discuție aspectele care vizează oportunitatea deciziei de a acționa într-un mod sau altul în materie de exercitare a dreptului de proprietate privată a statului, considerăm că rămâne în sarcina legiuitorului obligația ca, în momentul în care stabilește că transferul de proprietate supus discuției reprezintă o direcție de dezvoltare socio-economică adecvată, să reglementeze prin lege și un mecanism juridic de natură să ofere garanții suficiente cu privire la rezultatele urmărite”, se arată în sesizare.

Proiectul de lege care permite Camerei de Comerț să se asocieze cu dezvoltatorii Iulius Mall și să construiască 14 turnuri în curtea Romexpo a fost aprobat de Camera Deputaților, cu votul PNL, PMP și PSD, în 2 septembrie 2020.

Ce prevede exact proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților:
 • Terenurile proprietate privată a statului transmise în folosinţa gratuită a Camerei Naţionale până la data intrării în vigoare a prezentei legi, care nu sunt revendicate, se transmit cu titlu gratuit în proprietatea Camerei Naţionale, în vederea desfăşurării activităţii specifice cu caracter de continuitate.
 • Guvernul României, prin Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, emite, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, hotărârea prin care se transmite cu titlu gratuit dreptul de proprietate pentru terenurile prevăzute la alin.(11) şi, respectiv, în termen de 30 de zile de la data soluţionării definitive a cererilor de revendicare, pentru terenurile prevăzute la alin.(12).
 • Terenurile dobândite de Camera Naţională în condiţiile prezentei legi nu pot fi vândute şi nu li se poate schimba destinaţia stabilită conform alin.(11) timp de 30 de ani de la data dobândirii dreptului de proprietate.
 • Camera are şi poate constitui societăţi şi orice alte forme de asociere economică necesare desfăşurării activităţii specifice, cum sunt, dar fară a fi limitative, cele pentru organizarea de târguri şi expoziţii, pentru publicitate şi reclamă comercială, protecţia proprietăţii intelectuale şi orice alte activităţi şi prestări de servicii în folosul comunităţii de afaceri, inclusiv pentru implicarea în realizarea de proiecte de dezvoltare urbană durabilă menite să susţină mediul de afaceri.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3674 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  o masura normala (Miercuri, 31 martie 2021, 11:57)

  snowflake [utilizator]

  Noul parlamenta ar trebui sa respinga aceasta lege altfel pnl-ul se va compromite in continuare.
 • +9 (9 voturi)    
  PRIMUL PAS DE BUN SIMT (Miercuri, 31 martie 2021, 12:07)

  MTG [utilizator]

  urmatorul e sa fie modificata in asa fel incat sa nu fie distrusa acea zona cu inca un proiect imobiliar. investiti in infrastructura, bucurestiul e la campie, are unde sa se dezvolte pe orizontala.
 • +8 (8 voturi)    
  O porcarie (Miercuri, 31 martie 2021, 12:30)

  ready4war [utilizator]

  Daca se aproba poarcaria aia, va fi scandal cu adevarat. Iulius grup doar porcarii din astea face, a se vedea cazul Palasului din Iasi unde platesc o nimica toata pentru terenul ala.
 • +4 (4 voturi)    
  reteta beton a anilor 90' (Miercuri, 31 martie 2021, 12:31)

  M2VW [utilizator]

  un bun se transfera de la stat la o societate a statului care incepe sa faca datorii la un tertz privat care executa sociatatea de stat si intra in posesia bunului respectiv. toate shmekeriile de la baneasa etc (peste tot in tzara) s-au facut pe acest model legal prin care un bun al statului trece la un privat in mod legal, cel mult te potzi lua de managementul de la compania de stat (cum s-a si intamplat ..) dar ce poti recupera si cat de greu .
 • +3 (3 voturi)    
  Sa vedem daca acest parlament se va indrepta (Miercuri, 31 martie 2021, 12:46)

  AndreiSo [utilizator]

  Da, frate, dati averi la toata lumea. Nufarul a luat zeci de magazine... si traiesc acum din chiriile luate pe magazinele construite de parintii nostri. Miliardarul Tudor a preluat odata cu IIRUC zeci de sedii in tara, construite tot din banii poporului.
  Guvernul Petre Roman ar trebui sa fie judecat pentru legea asta marsava care au dat unor societati, foste comuniste, in proprietate, averea poporului.
 • +2 (2 voturi)    
  iulius mol face turnuri? (Miercuri, 31 martie 2021, 13:15)

  woe [utilizator]

  ce turnuri, mama? turnulete? cladiri de birouri? Mol cu ginsi?
  gratis? ma rog, cu redeventa in buzunarul Camerei de Comert, care i ceva de nici nu s ar simti de n ar fi...
  Si toata lumea tipa ca n avem unde face un spital, o gara, un bazin de inot. Of, of.
 • +2 (2 voturi)    
  CCIR o capusa a statului roman (Miercuri, 31 martie 2021, 15:57)

  Coresponedntu [utilizator]

  Ce fel de camera de comert europeana este aceasta CCIR care sta tot timpul cu mana intinsa si capuseaza statul roman. Dupa ce ca au intrat abuziv in posesia centrului expozitional ROMEXPO SA si l-au distrus, drept dovada ca Romania nu mai organizeaza nici un targ international important.
  Acum mai nou vor sa dea un tun imobiliar cu terenul respectiv. In spatele afacerii este un mare mafiot, cel mai puternic baron local din Buzau, Ionel Gagu, uns de PSD seful Romexpo, abonat la contractele pe bani publici cu statul si binecunoscul Daraban.
  In alte sisteme camerale, cum ar fi Germania, Austria, camerele de comert traiesc din taxele de membru ale companiilor si le ofera servicii acestora, nu din averea publica a tarii si a contribuabililor.
  Noroc ca s-a prins presedintele de excrocherie si cei de la USR .
  Cand se va ancheta si modul in care CCIR, organizatie privata, a intrat in posesia palatului camerei si mai ales a ROMEXPO SA ? Romania organiza pana la excrocherie targuri internationale importante, cu zeci de mii de vizitatori. Acum nimic, doar targ de nunti si Dragaica.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by