Mii de oameni au protestat în toată țara pentru a doua zi la rând față de restricțiile impuse în România în contextul pandemiei de COVID-19. Revendicările au fost diferite, de la restricțiile de circulație, la redeschiderea sectorului HoReCa, dar și împotriva ”dictaturii medicale” și a purtării măștilor în aer liber. În București, manifestanții au mers în marș prin oraș, pe traseul Universitate-Victoriei-Obor-Unirii-Universitate și iarăși Victoriei, unde au blocat pentru scurt timp circulația. Protestele au fost lipsite de incidente semnificative până la momentul retragerii spre casă, când mai multe persoane violente infilitrate printre cei care manifestau au atacat cu pietre andarmii, la Piața Unirii, și au spart vitrinele magazinelor din zonă. În țară s-au semnalat mai multe incidente, în special la Craiova, Galați, Brăila sau Sibiu. Protestele au fost organizate de către AUR, iar la manifestația din București au participat lideri ai partidului, în frunte cu George Simion, dar și senatoarea Diana Șoșoacă, exclusă din AUR.

Coloana de protestatari pe MosilorFoto: Hotnews

------------

01:10 UPDATE VIOLENȚE la UNIRII. Mai multi huligani imobilizați de jandarmi și duși la dube. Mai mulți huligani, care au fost blocați să intre în Piața Victoriei, s-au amestecat ulterior printre protestatarii care se retrăgeau și au provocat violențe în Piața Unirii aruncândt cu pietre în jandarmi. Mai multe persoane au fost reținute.

Mai mulți huligani infiltrați între cei circa 100-150 de protestatari care se retrăgeau de la protestul din Piața Victoriei i-au atacat cu bolovani și sticle pe jandarmii care-i însoțeau. Câteva zeci de persoane au fost reținute de forțele de ordine și identificate.

Jandarmii au părut surprinși inițial de atacul acestora, dar s-au organizat rapid și au intervenit în forță folosind gaze lacrimogene reușind să restabilească situația.

Mai multe stații de autobuz au fost vandalizate, inclusiv vitrine ale magazinelor de la Unirii.00:05 Protestul din Piața Victoriei s-a încheiat. Mai mulți protestatari au anunțat că vor rămâne în Piața Universității

23:50 Jandarmeria anunţă că nu pregăteşte intervenţia în forţă la protestul din Capitală, întrucât nu au fost incidente care să impună o astfel de intervenţie23:15 Brăila: Altercaţie între jandarmi şi protestatari / Jandarmeria: Un grup de 12 minori a intenţionat deplasarea pe un alt traseu şi distrugerea unui indicator rutier (News.ro)

23:00 Potrivit Jandarmeriei, mai mulți huligani, care au rămas izolați în afara zonei de protest din Piața Victoriei, au aruncat cu petarde și sticle. Mai multe efective de jandarmi se îndreapă în zonă. Protestele din Piață se desfășoară în continuare pașnic

22.37 Manifestanții au ajuns în Piața Victoriei pe care au blocat-o. În acest moment în Piață sunt în jur de 2.000 de protestatari.

22:00 Protestatarii revin în Piața Victoriei după ce s-au plimbat prin București pe traseul Obor-Calea Moșilor-Centru-Universitate

21:55 Galaţi: Peste 1.000 de protestatari, în faţa Prefecturii; jandarmii au respins o tentativă de ocupare a carosabilului

O parte dintre participanţii la protest au început să se manifeste violent faţă de jandarmi, care, echipaţi cu scuturi, au format un cordon pentru a-i împiedica să se apropie de Palatul Administrativ şi să blocheze total traficul rutier pe strada Domnească, potrivit Agerpres.

Unii protestatari au încercat să agreseze forţele de ordine şi au aruncat cu trei petarde spre Prefectură. Manifestanţii au pancarte pe care scrie 'Demisia Iohannis', 'Demisia Arafat', 'Demisia Guvernul Câţu', 'Tecuciul e aici/ Ne-a sărit muştarul!',.

21:40Deva, Hunedoara şi Petroşani: Câteva sute de persoane au luat parte, luni seara, la acţiuni de protest.

La protestul din Deva au luat parte peste 150 de oameni, aceştia plecând din faţa Prefecturii Hunedoara într-un marş pe principalele bulevarde ale oraşului. Oamenii au purtat diverse pancarte şi au strigat, printre altele, "Libertate!" şi ''Jos masca!". Şi la Petroşani, peste 200 de persoane au luat parte la un marş de protest prin oraş, din Centrul Civic până la Primărie, însoţite de acordurile Imnului Naţional şi de un grup care purta mai multe drapele naţionale, potrivit Agerpres.

21:15 Mureş: Zeci pe persoane au protestat împotriva noilor restricţii anti-COVID-19. Aproximativ 40 de persoane s-au adunat, luni seara, la Târgu Mureş pentru a protesta împotriva noilor restricţii instituite de autorităţi pentru a opri răspândirea infecţiei cu noul coronavirus. Protestatarii au cerut ridicarea restricţiilor de circulaţie şi a celor referitoarea la orarul de funcţionare a magazinelor şi teraselor, precum şi renunţarea la purtarea măştii de protecţie, pe motiv că virusul nu ar fi fost identificat şi "COVID-19 nu se ia prin aer", potrivit Agerpres.

21:00 Circa 800 de protestatari mărșăluiesc pe calea Moșilor din Capitală. Aceștia au plecat din fața Guvernului și s-au plimbat pe direcția Obor-Calea Moșilor-Centru

20:30Ion Rădoi, liderul sindicatului de la Metrou, este în Piața Victoriei

20.05 - Câteva sute de persoane protestează la această oră în Piaţa Victoriei din Capitală

Manifestanții, veniți în marş de la Piaţa Universităţii, protestează acum în Piaţa Victoriei, în fața Guvernului. Potrivit Agerpres, ei au fost flancaţi de jandarmi pe tot traseul, ocupând prima bandă de circulaţie pe traseul: bulevardul Gheorghe Magheru - Lascăr Catargiu - Piaţa Victoriei.

Protestatarii au scandat „Jos Guvernul!”, „Libertate!”, „Jos masca!”, „Fără botniţă”, au fluturat steaguri tricolore şi au suflat în vuvuzele.

****

UPDATE 18.25 - În Piața Universității, la această oră protestează aproximativ 200 de persoane, majoritatea fără mască de protecție.

Ei strigă "Libertate" și "Jos Guvernul". De asemenea, au adus un banner de mari dimensiuni cu mesajul "Libertate".

Unul dintre manifestanți a fost ridicat de către jandarmi, fiind luat pe sus și băgat într-o dubă a Jandarmeriei.

Jandarmii au motivat că, în momentul în care au vrut să-l legitimeze, pentru că nu purta mască, acesta a devenit violent și i-a lovit cu picioarele.

La protestul din Piața Universității participă și lideri ai partidului AUR, în frunte cu George Simion.

Luni seară, au loc proteste față de restricțiile impuse în România în mai multe orașe, între care Constanța, Cluj-Napoca, Galați și Sibiu, iar la manifestații participă câteva sute de oameni.

O manifestație antirestricții are loc și la Brașov.

Proteste anti-restricții în mai multe orașe din ţară

În mai multe oraşe din ţară oamenii au ieşit luni în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de restricţiile anti-COVID impuse de autorităţi, scrie Agerpres. Potrivit sursei citate, manifestanţii scandează lozinci antiguvernamentale şi cer demisii. La aceste proteste s-au alăturat şi reprezentanţii AUR, care critică măsurile luate de autorităţi în contextul pandemiei şi cer ridicarea "de urgenţă" a restricţiilor anti-COVID.

*** CONSTANŢA

Sute de protestatari nemulţumiţi de măsurile restrictive dispuse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus mărşăluiesc, luni seara, pentru a doua zi consecutiv, pe străzile municipiului Constanţa.

Aproape toţi protestatarii sunt tineri şi cei mai mulţi dintre aceştia nu poartă mască de protecţie.

Iniţial, în faţa Instituţiei Prefectului s-au strâns câteva zeci de protestatari, însă numărul acestora a crescut după ce s-a plecat în marş către zona peninsulară a oraşului.

Se scandează lozinci precum "Libertate", "Libertate te iubim, ori învingem ori murim", "Vrem să muncim, nu vrem restricţii", cerându-se totodată demisia şefului statului, a Guvernului, a lui Raed Arafat şi organizarea de alegeri anticipate, mulţimea având fluiere, vuvuzele şi steaguri tricolore.

*** SIBIU

Câteva sute de persoane au protestat luni după-amiază şi în municipiul Sibiu, nemulţumite de restricţiile impuse în timpul pandemiei.

Iniţial, zeci de protestatari s-au strâns în Piaţa Mare din Sibiu, de unde au plecat în marş pe bulevardul Nicolae Bălcescu, bulevardul Vasile Milea, calea Dumbrăvii, bulevardul Mihai Viteazu, strada Nicolae Iorga.

Unii manifestanţi şi-au ars măştile în Piaţa Mare. S-au scandat lozinci împotriva primarului municipiului, Astrid Fodor, sau a preşedintelui Klaus Iohannis.

Manifestanţii cer, printre altele, să se renunţe la obligativitatea purtării măştii de protecţie în zonele publice. Ei scandează "Libertate!" şi "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!".

*** IAŞI

Peste 100 de persoane s-au adunat şi la Iaşi, în faţa Prefecturii, pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de ultimele măsuri impuse de guvernanţi pentru a limita creşterea infectărilor cu noul coronavirus.

Fluturând Drapelul naţional, manifestanţii strigă "Libertate" şi scandează lozinci antiguvernamentale. Ei cer totodată demiterea lui Raed Arafat, şeful DSU.

Mulţi dintre manifestanţi nu poartă mască de protecţie şi nu se păstrează distanţa socială.

La protest au venit şi persoane cu copii. Unul dintre aceştia a intonat Imnul naţional la începerea protestului.

*** TIMIŞOARA

Circa 300 de cetăţeni care, în majoritate, fie nu aveau mască, fie o purtau necorespunzător, s-au organizat în coloană şi au mărşăluit prin centrul Timişoarei, scandând lozinci împotriva măsurilor de protecţie anti-COVID şi a oficialilor care le-au susţinut şi instituit.

Ei purtau steaguri tricolore şi bannere pe care erau înscrise diferite mesaje: "Nu ne temem de COVID, căci iubirea e un zid!", "HoReCa se trezeşte!". S-au strigat lozinci precum "Arafat judecat!", "Afară, afară, cu Arafat din ţară!", "Timişoara, trezeşte-te!", "Timişoara florilor nu-i oraşul hoţilor", "Libertate nouă, ca în '89", "Libertate pură, fără dictatură", "Viaţa e sublimă fără carantină".

Protestatarii s-au întâlnit în faţa Prefecturii, apoi au plecat în Piaţa Victoriei/Operei şi la Catedrală, pe ale cărei trepte au rostit ''Tatăl nostru''.

Protestul a fost paşnic, fără incidente.

*** PLOIEŞTI

Câteva zeci de persoane s-au strâns în centrul municipiului Ploieşti, exprimându-şi nemulţumirea faţă de restricţii.

Mulţi dintre manifestanţi nu poartă mască de protecţie sau o poartă incorect. Unii dintre ei au steaguri tricolore de mari dimensiuni, pe unul dintre ele fiind imprimată sigla partidului AUR.

Protestarii scandează lozinci precum "Jos Guvernul dictator", "Libertate", "Jos Guvernul" şi "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă".

*** TULCEA

Şi la Tulcea s-a protestat faţă de noile restricţii impuse de autorităţi. Protestatarii s-au întâlnit în Piaţa Tricolorului din municipiu, începând cu ora 17,00. Au scandat "Jos masca, nu suntem câini!" iar apoi au plecat în marş prin oraş până în cartierul Vest.

*** GALAŢI

Noile măsuri restrictive intrate în vigoare după ce rata de incidenţă în municipiul Galaţi a ajuns la 4,24/1.000 locuitori au adus în stradă peste 100 de persoane, care protestează în faţa sediului Prefecturii.

Manifestanţii, echipaţi cu vuvuzele şi steaguri tricolore, scandează ''Libertate", ''Jos masca", ''Stop abuzurilor". Pe o pancartă este scris: ''Demisia Iohannis!".

În urma mobilizării de pe reţele de socializare se aşteaptă ca numărul protestatarilor să crească. Potrivit Jandarmeriei Galaţi, acţiunea de protest nu este autorizată.

*** CLUJ-NAPOCA

Aproximativ 300 de persoane au protestat şi în faţa Prefecturii Cluj.

Protestatarii s-au adunat în urma apelurilor de pe reţelele de socializare. S-a scandat: "O dorinţă sinceră, România liberă!" şi "Libertate, Libertate, Libertate".

După ce au demonstrat în faţa Prefecturii clujene, protestatarii au pornit într-un marş spre cartierul Mănăştur.

*** FOCŞANI

La Focşani s-au adunat aproximativ 30 de persoane, la invitaţia reprezentanţilor Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), filiala Vrancea.

Participanţii s-au strâns în Piaţa Unirii, cu steaguri tricolore şi cu pancarte cu mesaje antimască şi au plecat într-un marş în jurul clădirilor Prefecturii Vrancea, Consiliului Judeţean Vrancea şi al Primăriei Focşani, alături de deputatul AUR de Vrancea Georgel Badiu.

Deşi participanţii au scandat lozinci antimască, majoritatea celor prezenţi la protest au purtat masca de protecţie, care să le acopere gura şi nasul.

*** BRAŞOV

Câteva sute de oameni protestează în Piaţa Sfatului din Braşov împotriva ultimelor restricţii impuse de Guvern, după ce atât AUR Braşov, cât şi o persoană particulară au anunţat pe reţelele de socializare două acţiuni de protest.

Câteva persoane s-au adunat, în faţa Prefecturii Braşov, la ora 17,00, la protestul anunţat de filiala locală a AUR, acestora adăugându-li-se, după ora 18,00, alte zeci de persoane, care au pornit din centrul civic, pe jos sau cu maşinile, chemate, pe reţelele de socializare, de către o persoană privată.

Conform IJJ Braşov, în jurul orei 19,00, aproximativ 350 de persoane erau prezente în Piaţa Sfatului din zona centrului istoric al municipiului Braşov.

Jandarmii braşoveni se vor afla în zonă pentru a se asigura, alături de poliţişti, menţinerea ordinii şi liniştii publice.

În urma protestului din cursul nopţii de duminică spre luni, 16 sancţiuni au fost date protestatarilor care s-au manifestat, la volanul maşinilor, împotriva restricţiilor de circulaţie, şapte dintre acestea fiind amenzi şi restul, sancţiuni cu avertisment, pentru nerespectarea OUG 55/2020.

*** BRĂILA

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat în faţa Palatului Administrativ din Brăila şi au pornit în marş pe calea Călăraşilor, principala arteră a oraşului, protestând astfel împotriva noilor restricţii ale autorităţilor centrale privind interzicerea circulaţiei după ora 20,00 în localităţile cu incidenţă a cazurilor de COVID-19 mai mare de 4 la mia de locuitori.

Grupul de protestatari a fost format în special din tineri şi adolescenţi, câţiva dintre ei fără mască de protecţie, motiv pentru care au fost aplicate amenzi pentru încălcarea acestei reglementări impuse în perioada pandemiei.

Protestatarii au scandat "Jos Arafat", "Jos Guvernul", "Libertate", Demisia" şi au avut pancarte pe care se puteau citi mesaje precum "Educaţia este baza societăţii! Deschideţi şcolile!", "Vrem acces la spitale, de COVID nimeni nu moare!", "Libertate te iubim, ori învingem ori murim!".

________________________

Partidul AUR a anunțat luni, pe Facebook, că la ora 17.00 va organiza proteste contra restricțiilor anti-pandemie în fața prefecturilor din toate județele și în Piața Universității din Capitală.

”România fierbe și își vrea libertatea înapoi. Guvernul e surd și mut. Presa corupta tace complice. Astăzi (ora 17:00) ieșim, din nou, în stradă, în fața Prefecturii din fiecare județ. În București ne vom alătura protestului din Piața Universității. Libertate!”, a susținut AUR. Într-o postare anterioară, duminică, AUR spunea că ”trăim într-un stat în care Guvernul își sechestreză proprii cetățeni și îi terorizează zi de zi cu amenințări, statistici panicarde și amenzi. Suntem cu toții în arest la domiciliu pentru o faptă pe care nimeni nu a comis-o.”

Mii de oameni au protestat, în noaptea de duminică spre luni, în marile orașe ale țării față de noile restricții impuse pentru limitarea pandemiei. În Capitală, protestul s-a terminat în jurul orei 4.00. S-a scandat „Jos masca”, Jos restricțiile”.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, că peste 4.000 de români au participat duminică la protestele privind noile măsuri impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

Jandarmeria Română a anunțat că duminică au avut loc proteste antirestricții în 24 de localități, fiind date, până acum, organizatorilor și participanților, 219 amenzi în valoare totală de peste 99.000 de lei.