Timișoara este în carantină din 8 martie, iar măsura a fost prelungită joi cu încă șapte zile. Primarul Dominic Fritz spune că ar trebui să existe o abordare unitară în toată țara privind politica de combatere a pandemiei, iar aceleași măsuri și argumente care sunt aplicate în Timișoara să se aplice și în București, unde rata de infectare a trecut marți de 6. "Cred că timișorenii și timișenii merită această claritate și sinceritate din partea conducătorilor", afirmă Fritz.

HotNews.roFoto: Hotnews

Primarul Dominic Fritz, care în ședința de joi a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a votat pentru prelungirea carantinei, spune că nu există o altă modalitate prin care poate fi încetinită sau stopată răspândirea COVID.

  • "Suntem într-o situație în care UPU nu mai poate să mai primească alte cazuri decât Covid-19, ambulanțele îmi spun că aproape nu mai fac față (…), suntem într-o situație serioasă și chiar dacă nu există imagini de televiziuni care să arate această realitate, aceasta este momentan realitatea. Cu toate că am suplimentat cu 16 paturile ATI săptămâna trecută, toate sunt pline.
  • Măsura de carantină a reușit să ne ducă la un platou, sper că acest platou să se mențină și să ducă la scădere”, a declarat primarul Timișoarei, potrivit tion.ro.

El spune că aceleași măsuri și argumente care sunt aplicate în Timișoara ar trebui să se aplice și în București.

  • "Din păcate, încă nu a găsit nimeni un mijloc cum să oprim o creștere rapidă a acestui virus fără să luăm măsuri mai stricte. Tocmai de aia, după o lungă discuție în CJSU, și eu am votat pentru prelungirea acestei carantine.
  • Vreau să subliniez că nu se poate ca noi în Timișoara să fim tratați, considerați altfel decât altundeva în țară. Eu mă aștept să avem în România o abordare unitară în ceea ce privește politica de combatere a pandemiei.
  • Mă aștept ca aceleași măsuri și argumente care sunt aplicate în Timișoara să se aplice și în municipiul București. Pentru că, dacă oamenii nu ne cred că avem această abordare în toată țara, atunci nu ne putem aștepta ca ei să respecte aceste măsuri.
  • (…) Cred că timișorenii și timișenii merită această claritate și sinceritate din partea conducătorilor. Noi încercăm să fim realiști și sinceri în ceea ce privește posibilitățile noastre de a combate acestă pandemie, dar mă aștept la același nivel de sinceritate și din partea celor care ne conduc, la guvern, și colegii mei primari din alte orașe”, a afirmat Dominic Fritz.

Președintele Consiliului Județean Timiș, liberalul Alin Nica, este în continuare împotriva carantinei, pe care o consideră formală.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a decis, miercuri, prelungirea carantinei pentru Timişoara şi pentru localitățile Moşniţa Nouă, Giroc, Ghiroda şi Dumbrăviţa.

Timișoara este în carantină din 8 martie, când rata de infectare era de 7,49 cazuri la mia de locuitori, iar miercuri a ajuns la 8,43, conform Prefecturii. Duminică, măsura a fost prelungită cu 72 de ore de către șeful DSU, Raed Arafat, care a întors astfel o decizie a CJSU, ceea ce a generat un scandal politic.

Rata de infectare în București a continuat să crească, ajungând miercuri la 6,37, față de 6,22 marți, când indicele a depășit pragul de 6 cazuri la mia de locuitori.

Carantinarea Capitalei nu este o soluție pentru București, însă sunt necesare restricții suplimentare, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis, care a vorbit despre limitarea circulației în week-end și despre reducerea programului mall-urilor.