Carantinarea Capitalei nu este o soluție pentru București, unde rata de infectare continuă să crească, însă sunt necesare restricții suplimentare, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis, care a vorbit despre limitarea circulației în week-end și despre reducerea programului mall-urilor.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

UPDATE 15.30 Noile măsuri ar urma să fie decise de către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență București, care până acum nu a fost convocat de către prefectul Alin Stoica, acesta având la dispoziție 48 de ore pentru convocarea de la momentul la care incidența a depășit pragul de 6. "Până la acest moment, nu s-au primit informările de la DSP și INSP. Din acest considerent încă nu s-a hotărât convocarea Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență", a transmis purtătorul de cuvânt al Prefecturii București, mariana Stancu-Țipișcă.

  • "Trebuie să fiu foarte sincer, acest val trei nu dispare de la sine. Pentru a domoli acest val trei este nevoie de respectarea restricţiilor şi accelerarea campaniei de vaccinare. (...) Sunt foarte îngrijorat, situaţia este extrem de serioasă. Fac apel la toţi românii să respecte restricţiile şi să se înscrie pentru vaccinare”, a declarat Klaus Iohannis.

El a spus că pentru Capitală este nevoie de restricții suplimentare și că speră ca reprezentanții Comitetului pentru situații de urgență București "să fie înțelepți și să înțeleagă acest lucru".

  • "(...)Restricţii probabil sunt necesare acolo unde se formează aglomeraţii şi probabil este nevoie de a reduce aceste aglomeraţii în special în weekend.
  • Probabil vor trebui schimbate orele de deschidere şi pentru magazine, şi pentru mall-uri. Pe scurt, trebuie eliminate aglomerările şi este în interesul nostru al tuturor, în fond, dacă respectăm restricţiile îi ajutăm pe cei din prima linie, medicii, personalul medical şi ajutăm pe cei mai puţini norocoşi dintre noi care fac o formă mai gravă de boală", a afirmat președintele.

Iohannis a spus că în această etapă nu este o variantă carantinarea Bucureştiului, dar restricţiile suplimentare sunt necesare fiindcă "nimeni nu-şi doreşte să ajungem în situaţia de avarie ca să nu mai putem gestiona valul trei".

  • "În fiecare zi, din păcate, sunt foarte mulţi care se îmbolnăvesc şi, din păcate, sunt şi foarte mulţi care ajung la terapie intensivă şi acolo este problema cea mai mare fiindcă numărul de locuri de terapie intensivă este limitat.
  • S-a creat în ianuarie, februarie impresia că pandemia cumva a trecut, o impresie, din păcate, greşită.
  • Autorităţile competente nu s-au preocupat să extindă numărul locurilor de terapie intensivă pentru pacienţii COVID şi suntem în această situaţie când practic în fiecare zi se ajunge la limită. Doar cu restricţii suplimentare, cu respectarea lor, evident, putem să facem faţă acestui val trei”, a adăugat Iohannis.

Rata de infectare în București continuă să crească, ajungând miercuri la 6,37, față de 6,22 marți, când indicele a depășit pragul de 6 cazuri la mia de locuitori.

Autoritățile au anunțat marți că nu va fi instituită carantina în București, în perioada următoare, dar că vor fi impuse noi restricții.