Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Mateescu, a anunțat vineri că a sesizat Inspecția Judiciară pentru a face verificări "în vederea apărării independenței procurorilor" față de afirmațiile recente ale ministrului Justiției, Stelian Ion. Mateescu susține că, printre altele, trebuie să se clarifice dacă au existat ”preluări de dosare cu japca” de către unele unități de parchet de la altele, așa cum a spus Stelian Ion.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a anunțat, joi, într-un interviu acordat G4Media.ro, că va sesiza Inspecția Judiciară în cazul fostului procuror șef DIICOT, Georgiana Hosu, după ce un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul București a respins cererea de redeschidere a dosarului 10 august formulată de fostul procuror-șef. Întrebat dacă fostul procuror șef DIICOT ar trebui sancționat pentru modul cum a gestionat dosarul 10 august, ministrul Justiției a declarat: ”Ar trebui măcar să se cerceteze dacă avem de-a face cu o gravă neglijență sau dacă avem de-a face cu o părere a unui magistrat, procuror, cu privire la acest dosar. Și în privința asta am în lucru o sesizare la Inspecția Judiciară pe care, cel mai probabil, o voi depune mâine, pentru a se elucida aceste aspecte și a nu exista acest dubiu”.

Ministrul Justiției a mai spus că va solicita procurorului general realizarea unui control la unitățile de parchet pentru a verifica cum sunt declinate sau preluate anumite dosare: ”Vreau să am o imagine de ansamblu cu privire la toate unitățile de parchet pentru a veni în final cu niște propuneri concrete, astfel încât genul ăsta de preluare de dosare cu japca să nu se mai poată realiza”.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Mateescu, a anunțat vineri că a sesizat Inspecția Judiciară în temeiul art. 30 alin.2 din Legea 317/2004, rep., pentru verificări în vederea apărării independenței procurorilor, față de afirmațiile ministrului justiției, Stelian Ion.

Ce a transmis Bogdan Mateescu, printr-un comunicat de presă:

  • "Întrucât aceste afirmații ar putea fi percepute ca generalizând încălcări ale legii în activitatea parchetelor, se impune ca, în limita verificărilor prevăzute de art.30 din Legea 317/2004, să se clarifice:
  • Dacă prin soluțiile dispuse de procurori constând în declinări de competență, reuniri, preluări ”s-au eludat” normele de competență prevăzute de lege,
  • Dacă aceleași soluții au determinat ”tergiversări de dosare” sau ”soluții dinainte dorite”,
  • Dacă au existat ”preluări de dosare cu japca” de către unele unități de parchet de la altele,
  • Dacă însăși utilizarea expresiei ”cu japca”, față de semnificația sa este compatibilă cu discursul public al ministrului justiției prin raportare la soluțiile dispuse de procurori în instrumentarea unor dosare penale,
  • Dacă dispunerea de către ministrul justiției a unor controale având ca obiect astfel de soluții adoptate de procurori este posibilă în lumina dispozițiilor art. 69 alin. 2 teza a doua din Legea 304/2004, potrivit cărora ”Controlul nu poate viza măsurile dispuse de procuror în cursul urmăririi penale şi soluţiile adoptate.”
  • Dacă poate fi disociată calitatea de participant într-o procedură penală concretă de cea de ministru, cu consecința luării unor măsuri specifice competenței celei din urmă, cu privire la aceeași procedură, precum și dacă acest fapt determină o poziție supraordonată în raport de celelalte persoane implicate în procedură ori față de magistrații însărcinați cu instrumentarea acesteia.
  • Pentru consolidarea încrederii în funcționarea parchetelor, ca parte a autorității judecătorești, exclusiv în temeiul legii și în afara oricăror influențe, concluziile verificărilor vor fi prezentate opiniei publice imediat după analiza acestora în cadrul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit competențelor sale legale".

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a sesizat vineri Inspecția Judiciară în cazul fostei șefe a DIICOT Giorgiana Hosu pentru verificări în cazul infirmării soluţiei de clasare a dosarului 10 august, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanți ai Ministerului Justiției.

"Ministrul Justiției a trimis acum sesizarea către Inspecția Judiciară, pentru verificări privind modul în care procurorul ierarhic superior de la DIICOT (n.r. - Giorgiana Hosu) a dat ordonanța de infirmare a deciziei de clasare. Ministrul semnează acum și solicitarea către procurorul general privind un control la parchete", au declarat sursele citate.

Judecătorul Daria Miheț de la Tribunalul București care a decis ca dosarul 10 august să rămână clasat arată în motivarea deciziei, obținută de HotNews.ro, că fostul procuror șef al DIICOT Giorgiana Hosu, care a cerut redeschiderea dosarului, nu a transmis instanței analiza argumentelor victimelor care cereau redeschiderea dosarului. De asemenea, judecătoarea îi impută fostei șefe a DIICOT că nu argumentează susținerea potrivit căreia procurorul Doru Stoica nu și-a motivat ordonanța de clasare a dosarului.

În 2 martie, judecătoarea Daria Miheț de la Tribunalul București a respins cererea DIICOT de redeschidere a dosarului 10 august, iar prin această decizie au scăpat de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.

CONSULTĂ AICI MOTIVAREA INSTANȚEI ÎN DOSARUL 10 AUGUST