Sute de persoane s-au adunat, duminică după-amiază, în Parcul Izvor din Bucureşti, pentru a participa la un protest faţă de ideea vaccinării obligatorii, dar şi faţă de eventuala implementare a aşa-numitului paşaport de vaccinare. Unii dintre participanţi poartă mască de protecţie sanitară, însă mulţi dintre ei nu respectă această măsură şi nici pe cea privind distanţarea fizică, relatează News.ro. La manifestaţie sunt prezenți şi liderii AUR Claudiu Târziu şi George Simion.

Protest anti-vaccinareFoto: Agerpres

Participanţii la protest s-au adunat începând cu ora 15.00 în Parcul Izvor, din faţa Palatului Parlamentului. Aceştia s-au organizat pe reţelele sociale şi spun că susţin libertatea persoanelor de a alege dacă se vaccinează sau nu.

Ei resping, de asemenea, ideea eliberării unui aşa-numit paşaport pentru cei vaccinaţi împotriva Covid-19.

„Mitingul nu este unul politic, deşi cunoaştem persoane care se suie deja cu picioarele pe această temă făcând presiuni asupra organizatorilor. De trei ani organizam apolitic aceste mitinguri”, se arată în anunţul postat pe reţele sociale.

Organizatorii mai susţin că „tema” protestului, aceea privind vaccinarea obligatorie, este una „care ne priveşte pe toţi indiferent de preferinţe politice”. Ei consideră că paşaportul de vaccinare este „discriminatoriu şi încalcă bazele fundamentale ale Uniunii Europene privind libera circulaţie a cetăţenilor”.

Participanţii au adus cu ei steaguri tricolore, precum şi pancarte pe care scrie „Libertatea şi dreptul de a decide sunt sacre”. Unii dintre protestatari poartă masca de protecţie, în timp ce alţii nu, iar măsura privind distanţarea fizică este ignorată.

Ei reclamă faptul că proiectul legii vaccinării ar da dreptul autorităţilor să vaccineze în mod obligatoriu populaţia în condiţii epidemiologice speciale.

„Dacă o astfel de lege trece, din acel moment nu vom mai putea dispune de propria noastră persoană şi acest lucru se va extinde la absolut orice domeniu al vieţii. De aceea, în egală măsură ne adresăm atât celor care aleg să se vaccineze, cât şi celor care aleg să nu se vaccineze - nu există două tabere în societatea românească”, a afirmat una dintre participante în discursul său, ea susținând că proiectul legii vaccinării încalcă „cel puţin 10 articole din legea fundamentală”.

La un moment dat, organizatorii au anunţat la microfon că, în timpul protestului, un copil în vârstă de 14 ani, cu handicap şi care nu vorbeşte, s-a pierdut, persoanele care îl găsesc fiind rugate să îl ducă la scenă.

Oamenii au mai scandat „Nu corporaţia face legislaţia” şi „Nu ne obligaţi, altfel plecaţi”.

„Nu împotriva vaccinării, dar pentru LIBERTATEA de a decide”, a fost sloganul anunţat de către iniţiatorii acţiunii - respectiv Alianţa Părinţilor şi alte patru asociaţii: Pro Consumatori, Medici pentru Consimţământ Informat, Neam Unit şi Pro Decizii Informate.

Cei prezenţi au spus că sunt nemulţumiţi că în proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor în România aflat în dezbaterea Camerei Deputaţilor sunt conţinute prevederi referitoare la obligativitatea vaccinării pentru întreaga populaţie, atât copii cât şi pentru adulţi, dar şi la unele amenzi uriaşe în caz de refuz.

La manifestaţia din Parcul Izvor sunt prezenți şi membri ai formaţiunii politice Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), printre care şi copreşedinţii partidului - Claudiu Târziu şi George Simion.

Acţiuni similare sunt organizate duminică după amiază şi în alte oraşe din ţară, cum ar fi Oradea şi Sibiu, notează Agerpres.