UPDATE Șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă Suceava, reținut de DNA. Este acuzat că ar fi luat mită 90.000 de euro pentru a proteja "fabrica" de permise false / Reacția Direcției de Protecție Internă

de I.H.     HotNews.ro
Joi, 4 martie 2021, 11:07 Actualitate | Esenţial


Politia romana
Foto: Digi 24
Șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Suceava, colonel Florin Constantin Timu, a fost reținut de procurorii DNA. El este acuzat că ar fi luat mită peste 90.000 de euro și un autoturism pentru a proteja "fabrica" de permise false din județ.

DNA a anunțat joi că șeful Serviciului Județean de Protecție Internă Suceava (structură de informații din subordinea Ministerului Afacerilor Interne) a fost reținut pentru luare de mită, în formă continuată (5 acte materiale) și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În același dosar a fost începută urmărirea penală împotriva lui Radu Obreja, comisar șef de politie (arestat preventiv în altă cauză), fost șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru dare de mită, în formă continuată (5 acte materiale).

Cei doi vor fi duși joi la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Dosarul este disjuns din cel în care au fost trimiși în judecată ofițerul Mihail Martin din cadrul Serviciului Județean Suceava al Direcției Generale Anticorupție și comisarul-șef Radu-Ionuț Obreja, fostul șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava.

Acuzațiile procurorilor:
 • "În scopul asigurării protecției juridice a activității infracționale de corupție desfășurată la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V) Suceava, în perioada 2017 -2020, inculpatul Timu Florin Constantin, în calitate de șef al Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava, ar fi pretins și, ulterior, ar fi primit de la inculpatul Obreja Radu-Ionuț, în mod direct sau prin intermediar, diverse sume de bani (cuprinse între 2.000 și 90.000 euro) și un autoturism în valoare de aproximativ 9.000 euro, pentru a nu-și îndeplini îndatoririle de serviciu legate de informarea organelor de urmărire penală.
 • De asemenea, în aceeași perioadă, inculpatul Timu Florin Constantin i-ar fi divulgat fără drept lui Obreja Radu-Ionuț, șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava, informații nedestinate publicității pe care le deținea în virtutea funcției, astfel încât Obreja Radu-Ionuț sau complicii săi să poată evita o eventuală răspundere penală".
Reacția Direcției de Protecție Internă
 • "În contextul instrumentării de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari a unei cauze penale, ce vizează documentarea unor suspiciuni privind infracțiuni de corupție săvârșite de personal al structurii teritoriale Suceava a DGPI, vă aducem la cunoştinţă că la nivelul direcției generale sunt întreprinse măsuri complementare pentru sprijinirea anchetei DNA.
 • DGPI manifestă toleranţă zero față de orice încălcare a legii de către personalul propriu și își reafirmă determinarea de a acționa cu echidistanță și profesionalism în misiunile încredințate prin lege, urmând a dispune măsuri în consecință în funcție de rezultatul cercetărilor întreprinse de către organele de urmărire penală și decizia pronunțată de instanța competentă", a transmis Direcţia Generală de Protecție Internă (DGPI).
În 15 februarie, DNA a anunțat că a trimis în instanță primul dosar de corupție din cele trei deschise la Serviciul Permise Auto Suceava. Fostul șef al serviciului, comisarul de poliţie Radu Ionuţ Obreja, a fost trimis în judecată de procurori, fiind acuzat că a condus o grupare infracţională din care mai făceau parte poliţişti, funcţionari, instructori auto şi angajaţi ai Registrului Auto Român și care fraudau examenele pentru obținerea de permise de conducere.

În dosarul trimis în judecată, procurorii DNA spun că, în perioada 2018 - 2020, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava ar fi funcţionat o grupare infracţională condusă de Radu Obreja, în care, alături de poliţişti şi funcţionari, ar fi fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto şi angajaţi ai Registrului Auto Român (RAR).

Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acţionat în scopul obţinerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obţinerea permiselor de conducere şi în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

Promovarea candidaţilor s-ar fi asigurat contra unor sume de bani percepute atât la examinarea teoretică, cât şi la traseu.

În acest context, Mihail Martin, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, ar fi asigurat protecţie juridică activităţii infracţionale de corupţie derulată la nivelul Serviciului de Permise Suceava, structură al cărei exponent era Radu Obreja.

Conform DNA, protecţia juridică asigurată de ofiţerul DGA pe parcursul anului 2020 ar fi constat în divulgarea, fără drept, a unor informaţii la care avusese acces în virtutea atribuţiilor, informaţii menite să-l favorizeze pe Radu Obreja, şeful Compartimentului Permise Suceava şi pe complicii săi.

Concret, Mihail Martin l-ar fi informat pe Radu Obreja despre autorizarea a cinci investigatori sub acoperire într-un dosar penal în care acesta din urmă era vizat de procurorii anticorupţie şi i-ar fi oferit date despre pregătirea unei acţiuni de constatare în flagrant a unei infracţiuni de corupţie.

De asemenea, ofiţerul DGA l-ar fi informat pe Obreja despre autorizarea unor măsuri de supraveghere tehnică şi despre stadiul cercetărilor într-un dosar penal în care şeful Serviciului Permise Suceava şi complicii săi erau vizaţi de procurorii anticorupţie.

În plus, Mihail Martin i-ar fi transmis lui Obreja informaţii legate de un apel telefonic TELVERDE primit de DGA Suceava, apel ce conţinea date concrete despre comiterea unor activităţi de corupţie, în legătură cu obţinerea permisului de conducere.

Procurorii susţin că devoalarea acelor informaţii ar fi modificat conduita persoanei denunţate (constând în restituirea sumei de bani pretinsă cu titlu de mită), ceea ce a îngreunat tragerea la răspundere.

În 18 august 2020, ofiţerul de poliţie Mihail Martin ar fi cerut, prin intermediul celui de-al treilea inculpat, persoană fizică, de la Radu Obreja, un autoturism de teren, iar în 8 noiembrie 2020 ar fi şi primit autoturismul. În schimb, el a furnizat informaţii nedestinate publicităţii, cunoscute în virtutea atribuţiilor de serviciu. Astfel, el l-ar fi pus la adăpost pe şeful Permise Suceava şi pe complicii săi de o eventuală răspundere penală pentru activitatea de corupţie desfăşurată în legătură cu obţinerea permiselor de conducere, spun procurorii DNA.

În acelaşi context, în 9 octombrie 2020, Mihail Martin ar fi accesat ilegal baza informatizată de date administrată de Direcţia Generală Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (care conţinea date clasificate ca secrete de stat, iar accesul era destinat unui grup restrâns de utilizatori), pentru a efectua verificări cu privire la raporturile de muncă ale unui agent de poliţie din cadrul Permise Suceava. Ulterior, informaţiile respective ar fi fost transmise lui Radu Obreja, care îl bănuia pe subordonat de formularea unor denunţuri împotriva sa.

Conform procurorilor, sumele cerute pentru oținerea permisului variau între 5.000 şi 7.000 de euro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15163 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  uite asa (Joi, 4 martie 2021, 11:55)

  mos ion roata [utilizator]

  mai pierdem doua cadre de nadejde. Acestia se vor pensiona (special),vor primi n salarii compensatorii,o indemnizatie pe masura iar procesul va dura 4-5 ani cand se va constata cu nu are obiect.Intre timp cei doi se vor angaja (eventual fiecare pe locul celuilalt) s.a.m.d.
 • +6 (6 voturi)    
  Eiiiiii.... (Joi, 4 martie 2021, 12:03)

  paulbutoi [utilizator]

  Ce mare lucru ...
  Oamenii aveau salarii cam mici si familie mare de hranit , in plina criza ...
  Au incercat sa se descurca cumva ...
  In fond , nu au dat in cap nimanui ...
  Comisar sef SIPI , comisar sef DGA ...
  Astea nu sunt structurile anti-coruptie ale Politiei Romane ?
  Sunt cateva mii ( 5.000 ? ) de functionari in structurile astea - la nivel de tara ...
  Bani cheltuiti cu maxima eficienta ...
  Salarii speciale , pensii speciale de la 42 de ani ....
  Firesc , au risc mare in munca ...
  Cazul de la Suceava este singurul din intreaga tara ...
  In mod sigur ...
  Sa speram ca distinsii politisti nu vor fi discriminati de Justitia romana ...
  Sefii Jandragmeriei au fost facuti scapati
  de Justitie pentru faptele lor din 10 august ...
  Si aia au dat la greu in cap oamenilor - prin intermediari , sigur ...
  Distinsii politisti din Suceava de ce nu ar putea beneficia de aceeasi clementa din partea Justitiei romane ?
 • +4 (6 voturi)    
  In fiecare judet e la fel,aceeasi coruptie (Joi, 4 martie 2021, 12:06)

  floriniulian [utilizator]

  O miriada de servicii interne cu oameni necalificati pusi intentionat pe aceste functii pentru a fi controlati de catre mafia din IPJ-uri si IGPR.

  Cu ce se ocupa serviciul GOGOMAN DGA de exemplu?
  De ce sunt platiti acesti oameni?De ce?

  Cati bani cheltuie aceasta tara cu aceste serviciii praf de coruptie?Miliarde de euro.Va dati seama in ce tara traim?

  Intr-o tara praf de coruptie nu exista anchete din partea acestor servicii ,decat de umplutura si ridicole.
  Aceste servicii sunt paravanul coruptiei endemice din institutiile mafiote asa zise ''de siguranta''.

  Totul trebuie ras in aceasta tara.Nu se poate reforma NIMIC.
 • +4 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 4 martie 2021, 12:22)

  [anonim]

 • -2 (6 voturi)    
  Exista padure fara uscaturi? (Joi, 4 martie 2021, 12:29)

  AndreeaSlavici [utilizator]

  Punctul meu de vedere este foarte clar trebuie arestati toti coruptii din tara asta, indiferent de statut sau clasa sociala. Asa trebuie sa functioneze lucrurile intr-un stat normal. Am citit si comunicatul de presa al acestei Directii , este foarte corect si acela . Problema se pune ca in tara asta care se indreapta catre normalitate inca se considera ca daca unul este corupt , toti sunt la fel. Acest enunt este total gresit deoarece precum zice si proverbul vechi romanesc ca " Fiecare padure isi are uscaturile ei " , asa este si in acest caz. Presupusul infractor , pentru ca pana la hotararea definitiva a instantelor de judecata , acesta este presupus ( fiecare are dreptul la prezumtia de nevinovatie), este unul singur . nu putem baga toti oamenii care lucreaza acolo in aceeasi oala.
  Corect daca este gasit vinovat sa plateasca pentru faptele lui, asa e normal.
  Dar mai exista un alt fapt normal pe care ar trebui sa il luam in considerare acela ca deocamdata nu este declarat vinovat de catre nici o instanta judecatoreasca.
 • -4 (8 voturi)    
  Hai sa nu ne umflam in pene (Joi, 4 martie 2021, 12:33)

  Yusuf [utilizator]

  Exista prezumtia de nevinovatie, momentan e acuzat si atata tot! Prea repede ne inflamam ca si cand s-a dovedit ca e vinovat si i s-a dat si pedeapsa definitiva.
  Poate e cum spun procurorii..sau poate nu. Ce, e prima data cand o dau in bara? Mai ales astia de la DNA, sunt campioni la dosare clasate si la "fapta nu exista".
  Sa lasam justitia sa isi faca treaba, sa nu mai aplaudam ca "romanii" la aterizarea avionului.
  • 0 (2 voturi)    
   Imi amintesti (Joi, 4 martie 2021, 13:28)

   Ibit [utilizator] i-a raspuns lui Yusuf

   De o gluma .
   Un candidat al opozitiei in alegeri :
   Dragi alegatori , cei de la putere v-au furat si va fura de atatia ani .
   Este timpul sa-mi dati si mie o sansa !
  • +1 (1 vot)    
   rechizitoriul (Joi, 4 martie 2021, 18:16)

   81ack [utilizator] i-a raspuns lui Yusuf

   Ai citit rechizitoriul? Să vezi ce scrie-n el și cum? E foarte interesant. Sunt 29 de pagini care-au fost publicate când i-au reținut pe primii.

   Cum și ce au documentat pentru fiecare individ. Prezumție, prezumție, dar când nu faci ce trebuie, când ai proceduri pe care nu le urmezi, ca să nu lași urme-n sisteme, dar ei tot te prind... Aia cum e? Tehnica e mai greu de păcălit și mai ales de niște indivizi ca ei. Habar n-au, majoritatea, cu ce se mănâncă un calculator, sau ce urme lași de pe un calculator pe care-l folosești.
 • +1 (1 vot)    
  Cei care (Joi, 4 martie 2021, 13:24)

  Ibit [utilizator]

  Ancheteaza cazul trebuie sa fie foarte atenti la cei care au " tinut lesa " celor anchetati !
 • +3 (3 voturi)    
  ! (Joi, 4 martie 2021, 13:45)

  tudorr [utilizator]

  Suceava number ONE la morti si accidente! Cati morti au pe constiinta jegosii asta? Au constiinta? Orice aparator al legii merita pedepse de X5 fata de un cetatean normal!
 • +2 (2 voturi)    
  Intrebare (Joi, 4 martie 2021, 15:23)

  john70 [utilizator]

  De ce nu sunt arestati cei care au beneficiat de permisele obtinute ilegal?
  De asemenea, daca unul din cei cu permis obtinut ilegal a comis un accident mortal, militienii astia ar trebui pusi sub acuzare pentru omor din culpa. Mai mult, rudele victimelor ar trebui sa le ceara pagube, sa-i lase in chiloti.
 • +1 (1 vot)    
  sa fim seriosi (Joi, 4 martie 2021, 16:06)

  ionutT93 [utilizator]

  Suna serioasa acuzatia, dar nu am vazut in spatiul public si ceva detalii privind probele avute de catre procurori. Cum naiba de atunci cand ii avantajeaza, "se surse" apar scapate de la dosar inregistrari, imagini, interceptari, samd. In cazul de fata, am impresia ca DNA vrea sa isi faca putina reclama. Sa vedem pana la final, daca va fi sau nu vinovat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by