Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că proiectul care va interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul de stat este aproape finalizat și va fi gata cât de curând, fără a avansa însă o dată. Legat de posibilitatea ca profesorii pensionari să fie plătiți cu ora, Turcan a susținut că proiectul include "anumite măsuri" astfel încât să nu se ajungă la blocarea unor domenii esențiale.

BaniFoto: Agerpres
  • "Cât de curând (n.r. - va fi gata proiectul). Proiectul este aproape finalizat. Mai avem consultări, astfel încât să fie constituțional și în același timp să nu creeze distorsiuni în economie. Rețineți că e vorba de mai mult decât cumulul pensie-salariu la stat", a declarat Turcan, sâmbătă.

Ea spune că acest proiect a "izvorât" din trendul care există în sistemul public ca odată ce te-ai pensionat, câteodată și anticipat, a doua zi să te angajezi la stat.

Potrivit lui Turcan, prin acest proiect angajații din sistemul public vor avea posibilitatea să muncească, dacă vor, până la 70 de ani. În momentul în care au făcut această opțiune, de a munci până la 70 de ani, atunci vor beneficia de salariu, fără să poată să cumuleze și pensia.

Întrebată despre posibilitatea ca profesorii să fie plătiți cu ora, Turcan a susținut că proiectul include "anumite măsuri" astfel încât să nu se ajungă la blocarea unor domenii esențiale.

  • "Nu are rost să deschid discuția despre profesori, pentru că atunci se vor întreba alte categorii <>. Așa că, atunci când vom finaliza proiectul, vom prezenta toate detaliile", a afirmat Raluca Turcan, spunând că a discutat cu ministrul Educației despre "cum ar trebui ca acest proiect să fie făcut cât mai bine".

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat, că va fi posibilă plata cu ora în învăţământ, în caz contrar urmând să existe o mare problemă.

  • ”Sunt convins că va fi posibilă plata cu ora pentru acei colegi ai noştri care au şi calitatea de pensionar. Dacă nu ar fi posibilă plata cu ora în învăţământ, o resursă umană şi aşa deficitară din perspectiva calificării şi a competenţei ar deveni încă şi mai mare problemă din această perspectivă.
  • Practic, am duce şcoala românească şi mai mult către personal necalificat şi sunt convins că nimeni nu-şi doreşte acest lucru”, a declarat ministrul Educației, întrebat despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat.