Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat luni că nu a pus în discuție, „în acest moment”, activitatea secretarului de stat Raed Arafat, după ce o femeie din Constanța a căzut de la balconul locuinței sale cuprinse de flăcări.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebat de ziariști dacă este mulțumit sau nu de activitatea lui Raed Arafat, Bode a răspuns: „Evaluarea secretarilor de stat nu se face în baza unui incident tragic așa cum a fost cel de la Constanța. O evaluare a activității unui secretar de stat este mult mai complexă și nu am pus în discuție în acest moment evaluarea activității domniei sale”.

În ceea ce privește cazul de la Constanța, Lucian Bode a precizat că a dispus crearea unui grup de lucru care să analizeze „posibilitatea de a achiziționa perne pneumatice de salvare”. În perioada următoare, acest grup de lucru se va consulta cu parteneri din afara României unde acest mijloc de salvare există în dotare dar și cu cei care au avut astfel de echipamente și au renunțat la ele. O concluzie este așteptată în maxim 2-3 săptămâni.

„Mie mi s-ar părea absolut normal ca un astfel de echipament cu o valoare nesemnificativă să fie în dotarea inspectatelor județene pentru situații de urgență”, a comentat ministrul de Interne.

Reamintim că o femeie de 56 de ani din Constanța a murit marți după ce a căzut de la balconul apartamentului de la etajul 6, cuprins de un incendiu violent. Ea ieșise pe balcon pentru a scăpa de flăcările din locuință. Pompierii veniți la fața locului nu aveau însă nici autoscară și nici o saltea pe care femeia să poată sări, așa că au privit neputincioși cum femeia a căzut, în timp ce încerca să coboare pe zidul blocului, din balcon. Explicațiile ISU Constanța: autoscara a trebuit adusă de la 8 kilometri distanță, iar saltea nu există în dotarea pompierilor.

Inițial, ISU Dobrogea a transmis că autoscara, care fusese adusă de la un alt detașament de pompieri, aflat la 8 kilometri depărtare, a ajuns după 13 minute la incendiu și după exact 2 minute de la momentul la care femeia a căzut în gol. Ulterior, în spațiul public au apărut imagini care arătau că autoscara, filmată de la bordul unui autoturism, a ajuns de fapt cu 14 minute mai târziu decât comunicase ISU.

Filmul evenimentelor, așa cum a transmis ISU Constanța, marți dimineață, printr-un comunicat de presă:

  • "Apelul la numărul unic de urgență 112 a fost preluat de dispecerul ISU Constanța la ora 09.14
  • La ora 09.15 au fost alertate simultan următoarele echipaje: 1 ambulanță SMURD tip B2, 2 autospeciale de stingere și 1 autoscară.
  • Ambulanța SMURD tip B2 și cele 2 autospeciale de stingere au fost alertate din cadrul Detașamentului de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanța Oraș, care se află la aproximativ 2 km față de locul producerii incendiului.
  • Primul echipaj care a ajuns la locul intervenției a fost ambulanța SMURD tip B2, la ora 09.21.
  • Având în vedere că la Detașamentul de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanța Oraș nu există autoscară, aceasta a fost alertată din cadrul Detașamentului de Pompieri Palas.
  • Autoscara a ajuns la locul intervenției la ora 09.27, distanța parcursă fiind de 8 km. Ora la care femeia s-a desprins de la balcon a fost 09.25".

Martorii au spus însă că autoscara a ajuns la mult timp după ce femeia a căzut de la balcon. În plus, camera de supraveghere a unui autoturism care circula în spatele autoscării, sincronizată la dată și oră cu un telefon mobil, arată că mașina pompierilor a ajuns la locul solicitării cu câteva secunde înainte de ora 9.41, a scris FocusPress.

Șeful ISU Dobrogea, Cristian Amarandei, a declarat, marți seară, pentru HotNews.ro, că a fost "o eroare de comunicare". El a admis că, de fapt, autoscara a ajuns "în jurul orei 9.40".