VIDEO Guvernul a aprobat proiectul legii privind desființarea Secției Speciale

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 18 februarie 2021, 17:56 Actualitate | Esenţial


Ministrul Justiției, Stelian Ion
Foto: Facebook
Guvernul a aprobat joi proiectul legii privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. „Este o promisiune a coaliţiei de guvernare şi o recomandare pentru respectarea MCV”, a precizat premierul Florin Cîțu.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a acuzat o „ineficiență crasă” a acestei Secții la care „s-au adunat aproape 6.000 de dosare nesoluționate”.


În ceea ce privește avizul negativ al CSM, Stelian Ion a precizat că membrii Consiliului au solicitat de fapt, „la pachet cu desființarea SIIJ (...) niște așa zise garanții suplimentare de care ar avea nevoie magistrații”, în realitate „imunități suplimentare”.

Este vorba de proiectul făcut în mandatul fostului ministru al Justiției Cătălin Predoiu, din care au fost însă eliminate articolele care se refereau la "super-imunităţile" judecătorilor şi procurorilor, ceea ce a stârnit scandal în Consiliul Superior al Magistraturii, care, de altfel, l-a avizat negativ.

Ce prevede proiectul privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție care ar urma să fie adoptat de guvern și trimis apoi Parlamentului:
 • "Art. 1 – (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, denumită în continuare Secția, se desființează.
 • (2) Cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul Secției se transmit pe cale administrativă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, parchetelor competente potrivit legii, care continuă soluţionarea acestora.
 • (3) Dispozițiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător dosarelor aflate în arhiva Secției.
 • (4) Actele de procedură îndeplinite în cauzele prevăzute la alin. (2) și (3), cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data îndeplinirii lor, rămân valabile.
 • (5) Soluțiile de clasare, de renunțare la urmărirea penală și de trimitere în judecată dispuse de procurorii Secției, care nu au făcut obiectul controlului ierarhic anterior intrării în vigoare a prezentei legi, sunt supuse de la data desființării Secției controlului exercitat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dispozițiile art. 335, art. 318, art. 328 și ale art. 340 din Codul de procedură penală aplicându-se în mod corespunzător.
 • (6) Actele efectuate și măsurile luate de procurorii Secției în cauzele prevăzute la alin. (2), care nu au făcut obiectul controlului ierarhic anterior intrării în vigoare a prezentei legi, sunt supuse de la data desființării Secției controlului exercitat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dispozițiile art. 304 și ale art. 339 din Codul de procedură penală aplicându-se în mod corespunzător.
 • (7) De la data desființării Secției, la judecarea cauzelor şi la soluţionarea propunerilor, contestaţiilor, plângerilor sau a oricăror alte cereri formulate în cauzele preluate potrivit alin. (2) și (3) participă procurori din cadrul parchetelor de pe lângă instanțele pe rolul cărora se află acestea, dacă prin lege nu se dispune astfel.
 • (8) Căile de atac declarate de Secție pot fi retrase numai de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
 • Art. 2 - (1) Posturile aflate în schema de funcții și de personal a Secției la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind redistribuite în cadrul celorlalte secții ori în cadrul altor parchete, în funcție de necesități.
 • (2) Începând cu data desființării Secției, procurorii din cadrul Secției, inclusiv cei cu funcții de conducere, revin la parchetele de unde provin. De la data revenirii la parchetul de unde provin, procurorii care au activat în cadrul Secţiei îşi redobândesc gradul profesional de execuție şi salarizarea corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condiţiile legii, în timpul desfăşurării activităţii în cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
 • (3) Personalului detașat pe celelalte categorii de posturi dintre cele prevăzute la alin. (1) îi încetează detașarea începând cu data desființării Secției.
 • Art. 3. - (1) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupție și infracţiunile prevăzute în Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, dacă, indiferent de valoarea pagubei materiale ori de valoarea sumei sau a bunului care formează obiectul infracţiunii de corupţie, sunt săvârșite de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de ceilalți judecători şi procurori, inclusiv de judecătorii şi procurorii militari şi de cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.
 • (2) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competenţa Direcţiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism și infracțiunile prevăzute de art. 11 alin. (1) din Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr. 78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, săvârşite de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de ceilalți judecători şi procurori, inclusiv de judecătorii şi procurorii militari şi de cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.
 • Art. 4 - La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă Secțiunea 21 – „Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie” din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. r. 827 din 13 septembrie 2005, cu modificările și completările ulterioare".
Câteva referințe

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost înființată în cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție și a devenit operațională în 23 octombrie 2017. Are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Secția a fost condusă de Gheorghe Stan, fostul șef al Inspecției Judiciare, singura instituție abilitată să îi ancheteze disciplinar pe magistrați și care în mandatul lui Tudorel Toader a declanșat mai multe acțiuni disciplinare împotriva fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi. Între timp, Gheorghe Stan a fost numit judecător la CCR, la propunerea PSD.

Procuror șef adjunct al secției a fost Adina Florea, propusă de trei ori de Tudorel Toader pentru șefia DNA și respinsă de președintele Klaus Iohannis.

Adina Florea a câștigat concursul la CSM pentru funcția de procuror-șef al secției, însă candidatura ei nu a fost validată, în condițiile în care mai mulți magistrați au boicotat ședințele CSM.

Lia Savonea, fostul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a avut 7 tentative eșuate de numire a Adinei Florea la șefia secției speciale. Adina Florea s-a retras în 5 decembrie 2019 din procedura de numire la șefia Secției Speciale, după cele 7 încercări eșuate ale fostei șefe a CSM Lia Savonea de a o numi în funcția de procuror-șef al acestei secții.

Contestată de mii de magistrați

La finalul lui 2019, ministrul de atunci al justiției Cătălin Predoiu a început o consultare în rândul judecătorilor și procurorilor privind oportunitatea desființării SIIJ. Din 3.095 de judecători și procurori care și-au exprimat opinia, 83,20% s-au pronunțat pentru desființarea secției, 8,79% pentru menținere și 8,01% pentru amendarea legislației în baza căreia funcționează SIIJ.

Contestată și de instituțiile europene

Secția specială a fost criticată inclusiv de către organismele europene. Comisia europeană arăta în ultimul raport MCV că funcționarea Secției speciale a confirmat temerile exprimate atât în România, cât și pe plan extern că ar putea fi utilizată ca instrument de presiune politică.

De asemenea, au existat mai multe situații în care Secția specială a intervenit pentru a schimba cursul anchetelor penale într-un mod care ridică îndoieli serioase cu privire la obiectivitatea sa, arătau experții CE. Un exemplu îl constituie deschiderea unui dosarului penal împotriva fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi, în perioada în care aceasta candida pentru funcția de procuror-șef european. Un alt exemplu este decizia Secției speciale de a deschide un dosar penal împotriva fostului prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timermans, deși secția nu avea competență.

Comisia Europeană a criticat și acțiunile Secției de inițiere a unor anchete împotriva judecătorilor și a procurorilor care s-au opus modificărilor legilor justiției, precum și abordarea în cauzele aflate pe rolul instanțelor, de exemplu retragerea căilor de atac introduse anterior de DNA în dosare de corupție la nivel înalt.

CITEȘTE ȘI:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


5458 vizualizari

 • -12 (32 voturi)    
  hehe (Joi, 18 februarie 2021, 18:03)

  Mazeta [utilizator]

  Pensii speciale? Da!
  Secție specială? Nuuu!
  • +13 (29 voturi)    
   si la ce folosea sectia speciala?! (Joi, 18 februarie 2021, 19:18)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   nu a condamnat NICI UN om in vreo 3 ani de functionare !!!

   care e motivul pentru care crezi ca e utila?! altul decat ca e supusa stapanilor tai si retrage dosare si cerceteaza procurori incomozi care se iau de infractorii din psd?!
   • +6 (10 voturi)    
    mda (Joi, 18 februarie 2021, 21:30)

    g01an [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    ce uita astia sa spuna este ca cel mai probabil sectia speciala era folosita pentru a musamaliza anchetele impotriva alora care chiar faceau prostii cu astfel de rezultate. ar fi curios de vazut cate dosare au luat SIIJ de pe masa DIICOT si DNA (in conditiile in care astia aveau o rata de condamnare de 85-90% din dosarele pe care le trimiteau la instante).
   • -3 (9 voturi)    
    Procurorii nu condamnă, ei cercetează (Joi, 18 februarie 2021, 22:25)

    hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Instanțele sunt cele care condamnă.
    • 0 (0 voturi)    
     pe baza rechizitoriilor procurorilor (Vineri, 19 februarie 2021, 14:06)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

     Instantele nu condamna absolut nimic in lipsa unei acuzari.
   • +1 (3 voturi)    
    Să-i scape pe PSD de închisoare. (Vineri, 19 februarie 2021, 8:10)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Și să obțină unii pensie specială. Nu poți spune că nu a făcut nimic. A făcut ce au vrut PSD.
 • +17 (33 voturi)    
  Bravo! (Joi, 18 februarie 2021, 18:07)

  Joe1 [utilizator]

  Sectia 'speciala' a avut menirea:

  - sa pedepseasca procurorii cinstiti cum au facut cand incercau sa nu-i dea voie lui Kovesi sa mearga in Europa ca le era frica ca ajunge Procuror General european. SIC, europenii chiar au numit-o.

  - sa incurajeze coruptia in sistemul juridic si sa claseze dosarelor celor care erau servili cu puterea politica, sa claseze dosarele mari de coruptie.

  Rezultate zero, nici nu avea vreun scop de a avea rezultate pentru Romania doar pentru psd.
 • -13 (27 voturi)    
  noapte ca hotii (Joi, 18 februarie 2021, 18:10)

  cucuveauamov [utilizator]

  ne vedem la girafa? nu ne mai scoate indignarea din case? ... macar sa strigam impotriva lui Dragnea ...
  • +9 (23 voturi)    
   d c sa iesim din casa?! (Joi, 18 februarie 2021, 19:21)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   e o masura foarte buna!
   SS e o institutie care APARA infractorii, nu-i cerceteaza!

   apropos voi pesedeii altceva decat sa folositi fix sloganurile noastre (si in momente in care nu-si au rostu gen... nustiu daca e intuneric si e 7 pm nu inseamna ca e noapte) stiti?! adica serios chiar si infractorii si aparatorii lor am pretentia sa aiba un IQ mai mare de 50... totusi...
  • +1 (3 voturi)    
   vorbeste (Vineri, 19 februarie 2021, 10:50)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   cu gadea si mircea badea si trageti o fuga pana in coltul strazii, va inghesuiti unul in altul si ii puneti pe cameramani sa va filmeze de la 10 cm apropiere, sa pareti mai multi. Si tipati : "jos voiculescu felix", "jos varanul balos" "jos mafia imobiliara in frunte cu madam Fifi"," jos cu famiglia pandele", "la puscarie cu adina floricica, cea care planteaza dosarela usa lui valcov numai sa-l bage la puscarie", ...
 • +6 (22 voturi)    
  Întrebarea e ce facem pe viitor (Joi, 18 februarie 2021, 18:29)

  mr_mojo [utilizator]

  Ca sa nu mai ajungem unde am fost.
  Bună sau rea, orice entitate trebuie să fie agreată de majoritatea jucătorilor. Nu putem la câțiva ani să creem instituții pe care să le dizolvăm mai apoi.
  Ce îi va opri pe următorii să nu pună presiune pe Justiție din nou?
  • 0 (10 voturi)    
   votul, nu? (Joi, 18 februarie 2021, 18:47)

   cristi_an [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   e democratie
  • +7 (9 voturi)    
   Ce ii va opri? (Joi, 18 februarie 2021, 19:56)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   1. O Constitutie mai clar formulata
   2. CCR depolitizata, cu atributii strict delimitate.
   3. Nimic
 • +9 (19 voturi)    
  asa, sa dispara sectia anti-gladio (Joi, 18 februarie 2021, 18:35)

  maiorulmura [utilizator]

  sporuri grase, pensii speciale si nicio raspundere, asta-i pofta ce-am poftit
  • +3 (9 voturi)    
   si SS dadea raspundere?! (Joi, 18 februarie 2021, 19:17)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui maiorulmura

   cu alea 0 condamnari?!
 • +8 (12 voturi)    
  A inceput batalia si va fi teribila ! (Joi, 18 februarie 2021, 18:50)

  Susufler0 [utilizator]

  Va intrece in dramatism si suspans chiar si razboiul desfintarii pensiilor speciale !
  • -1 (9 voturi)    
   Citu trebuie sprijinit, e bun. (Joi, 18 februarie 2021, 21:49)

   hopsinoi [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   Mai a fostul unul bun, dar serviciile l-au dat jos. Unu Bocu sau Boci.
 • -13 (21 voturi)    
  SIIJ (Joi, 18 februarie 2021, 19:07)

  atc [utilizator]

  - Stelian Ion, a acuzat o „ineficiență crasă ...a SIIJ, bla, bla” .
  - Newsweek/22.08.2020: " Șarlatania din trecutul deputatului USR Stelian Ion ( adica, ministrul actual): handicap inventat pentru locuință.Patru nereguli, unele penale
  Pentru a pune mâna pe garsonieră, Stelian Ion a încălcat de cel puțin patru ori legea, crescându-și în mod fraudulos punctajul. Unele dintre nereguli puteau fi sancționate chiar penal, dacă o anchetă ar fi fost efectuată la timp" pai, si daca "magistratul" care N-A FACUT ANCHETA LA TIMP ajungea la SIIJ? Unde ne stergeam cu lozinca "Fara penali in functii publice"?!
 • -8 (14 voturi)    
  Dar este oare constituțională această desființare? (Joi, 18 februarie 2021, 19:12)

  Nyk1 [utilizator]

  Valer Dorneanu & co. rămâne să decidă!
  • 0 (2 voturi)    
   mai (Vineri, 19 februarie 2021, 10:57)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   pesedac rusnac, -a invatat prost dragnea. Una-doua, pac la salvarea natiunii puturos-hoata-pesedaca.
   Ce treaba are carpa aia pesedaca de dorneanu cu organizarea ministerului de justitie. Ce crezi tu, dupa mintea ta dusa pana in Siberia, ca e neconstitutional?
   Ia umeste-ma tu si spune-mi ce articol din Constitutie ar incalca desfiintarea sectiei trepadusilor obedienti psd.
 • +9 (19 voturi)    
  excelent (Joi, 18 februarie 2021, 19:17)

  liviu_ [utilizator]

  in sfarsit avem sanse sa scapam de capusele astea!
 • +5 (17 voturi)    
  Bine au facut! (Joi, 18 februarie 2021, 19:44)

  DrNRazvan [utilizator]

  Bine ca au desfiintat-o, nu servea la nimic. Oricum, daca era asa de speciala iliescu si roman trebuiau sa zaca in puscarie pentru "revolutie" si mineriade. Dar astia nu au facut decat sa faca politie politica ca fosta securitate, sa transforme frimiturile in cozonaci, si sa ii acopere pe criminalii din 89 si de la mineriade. Au murit oameni impuscati intr-o tara in care armele nu circula la liber si ucigasii sunt liberi! Incredibil, dar adevarat. Si astia vor sa li se dea credit pentru treaba lor "speciala"?! O frectie la picior de lemn si praf in ochi pentru fraieri. Oricum, procurii romani de la diicot nu ar fi miscat nimic in 2016 daca nu li se dadea pe la nas cu filme porno cu copii ca sa-si gaseasca curajul in pantaloni, ca numai asa se mai excita procurorii aia de 2 bani cu praf la nas.
  • -5 (7 voturi)    
   Ai arătat profilul celor ce vor desființarea SIIJ (Joi, 18 februarie 2021, 22:32)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui DrNRazvan

   1. habar n-are cu ce se ocupă Secția;
   2. habar n-are ce competențe are aceasta.
   3. susține o astfel de măsură proastă, pentru că are el un cui cu iliescu.

   Dar despre DNA ce zici? De ce să mai rămână, dacă roman tot n-a ajuns în pușcărie? N-ar fi o idee bună să cerem desființarea poliției, că nici ea nu l-a arestat pe iliescu pentru mineriade, deși are zeci de mii de angajați?
 • -2 (2 voturi)    
  cui mai putem reclama abuzurile? (Vineri, 19 februarie 2021, 7:10)

  CDBordeianu [utilizator]

  Am votat intotdeauna pentru independenta justitiei, dar din pacate, multi judecatori considera ca independenta justitiei inseamna liberul arbitru al judecatorului. Dupa ce li s-au dat salarii si pensii speciale – fata de cei ce traiesc din cateva zeci de lei, in loc sa caute prin orice mijloc adevarul, multi judecatori isi bat joc de dreptate atunci cand bunul plac sau interesul dicteaza altminteri (da, probabil interesul persista in ciuda nivelului salarial).

  Esta cazul meu: am depus in sedinta copia cererii de reconstituire pe legea 18/91, judecatorul a inmanat-o grefierei, cererea este legata in dosar, si cu toate acestea, judecatorul a scris in sentinta ca eu nu as fi formulat cerere pe L 18, deoarece UAT sustinea aceasta.

  Dupa cativa ani, de frica Codrutei care incepuse sa secere coruptii prin primarii, UAT a recunoscut ca cererea mea exista in arhiva lor. Am cerut revizuirea, dar tot judecatorul care a dat sentinta de revizuit, tot el s-a bagat sa o revizuiasca, pt legea i-ar permite-o. Ca si cand medicul ar putea obliga bolnavul sa se lase reoperat de cel ce a gresit prima data.

  Am facut cerere de recuzare, dar la camera de consiliu, o alta judecatoare a planificat sedinta peste 2 zile (desi legea cerea minim 5 zile, pt nu era urgenta). Mi-a trimis citatia nu prin telegrama, fax, email, sau posta rapida, ci a trimis-o prin fax judecatoriei teritoriale. A doua zi, la ora 15 (18 ore pana la sedinta) oficiantul judiciar a lasat citatia in cutia postala, desi legea spune ca el trebuia sa mi-o inmaneze (eram acasa) si, daca nu ma gasea, sa o lase la administratorul de bloc, de scara sau la un vecin.

  A doua zi am cautat posta seara, cand era tarziu. Am scris imediat o cerere de nou termen aratand ilegalitatile comise, am trimis-o prin fax si prin posta. Judecatoarea a citit-o, si totusi mi-a respins cererea de recuzare a judecatorului, care, in final, a confirmat sentinta initiala.

  Cui ne mai putem adresa in astfel de cazuri? Daca stie cineva, rog 0720328040
  • -1 (1 vot)    
   poti sa (Vineri, 19 februarie 2021, 10:58)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui CDBordeianu

   reclami abuzurile in justitie exact ca si pana la momentul infintarii sectiei respective. La Parchetul General.
  • -1 (1 vot)    
   Inspectia Judiciara (Vineri, 19 februarie 2021, 14:12)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui CDBordeianu

   .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by