Soţia bărbatului din Constanța care a suferit arsuri după ce s-a electrocutat într-un accident de muncă şi care a murit după ce a fost transferat la un spital din Belgia acuză atitudinea autorităţilor şi a celor care i-ar fi spus în faţă că au alte priorităţi.

Pacienti transportati cu o aeronava C-27J SpartanFoto: Facebook/ Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro

Soția pacientului care a fost transferat cu întârziere în Belgia a acuzat, la Digi 24, atitudinea birocratică, nepăsarea și interesul pentru imagine al unor oficiali.

  • "Mie îmi pare rău dacă dl. ministru spune că nu există un autor moral. Nu mă interesează ce culoare politică are fiecare ce declară. Eu vă spun doar că nu se întâmplă nimic în România, că a trebuit să ies public ca să-mi strig năduful ca să pot să-l duc acolo. Prea târziu.
  • Regret că nu am ieșit, poate, mai devreme. Dacă pleca vineri, poate se întâmpla să fie bine și nu eram în situația asta astăzi. Pe mine nu mă interesează autorul moral, pe mine mă interesează criminali cu sânge rece care mi-au spus direct în față că au alte priorități.
  • A trebuit să aștept zile în șir, să-l plimb pe soțul meu în toată România, de la un spital la altul, ca să ajungă într-un final într-un spital unde cineva să-și dea interesul pentru el. Doar că a fost prea târziu! Înțelegeți? Mult prea târziu!”, a afirmat femeia.

Întrebată cine i-a spus că are alte priorități, Mihaela Ganea a susținut că discuția și supărarea ei sunt legate de cei de la Departamentul pentru Situații de Urgență, care "s-au comportat așa cum s-au comportat”. Ea a precizat că a deranjat-o tonul conversației cu persoana de la DSU cu care a ținut legătura, o persoană care răspunde la telefon, "un domn doctor” despre care "cei de la DSU știu mai bine cine este”.

Soțul femeii, care avea arsuri pe 64% din suprafața corpului, a murit luni la spitalul din Belgia unde fusese transferat în 29 ianuarie.

În urma accidentului de muncă, pacientul a fost transportat inițial la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, iar, apoi, în 21 ianuarie, a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași.

Transferul acestuia în Belgia a fost amânat, din motive tehnice, iar pacientul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București. A doua zi a fost transferat, cu un zbor umanitar operat de Ministerul Apărării Naționale, la Centre des Grands Brûlés - IMTR din cadrul Grand Hôpital de Charleroi din Loverval, Belgia.

Medicul Ciprian Isacu, cel care l-a îngrijit pe pacient în Belgia, spunea că bărbatul a ajuns acolo cu rănile necurățate, având patru bacterii și o ciupercă luate din spitalele din România.

Ministerul Sănătății a anunțat luni că a trimis Corpul de control pentru a verifica modul în care a fost tratat pacientul în cele 3 spitale din România în care a fost internat înainte de a fi transferat în Belgia.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat luni că în acest caz nu poate fi vorba despre un autor moral, însă pot exista îndoieli legate de modul în care a fost tratat pacientul.

  • "Dacă ar fi fost o singură persoană care să se fi opus acestui transfer, aş fi înţeles să vorbim despre un autor moral. Există un ordin al Ministrului Sănătăţii cu ministrul Afacerilor Interne, respectiv un acord care spune că DSU este responsabil atât pentru găsirea centrului din străinătate în care pot fi trataţi arşi, cât şi pentru efectuarea transferului. Acestea sunt două atribuţii care sunt la DSU. Dar nu putem să vorbim despre autori morali atât timp cât colegii de la DSU au făcut tot ce a depins de dânşii. (...)
  • De îndată ce au găsit un centru, pacientul a fost transferat de îndată ce acest lucru a fost posibil din punct de vedere tehnic. Da, a existat o defecţiune a avionului. Acesta este un lucru pe care l-am aflat de la doctorul Arafat. De îndată ce s-a găsit o soluţie alternativă prin Ministerul Apărării pacientul a fost transferat.
  • Pacientul a fost transferat de îndată ce s-a găsit un loc în străinătate şi deîndată ce transferul a fost tehnic posibil. Nu cred că putem să vorbim despre un autor moral. (...) Îndoielile pe care am putea să le avem şi verificările pe care le facem sunt mai ales legate de modul în care a fost tratat pacientul", a declarat Voiculescu.