Direcția Națională Anticorupție reacționează la criticile aduse instituției de o parte a membrilor CSM, în ședința pe tema desființării Secției speciale, și spune că "este de neînțeles înverșunarea cu care numele și activitatea DNA sunt folosite în mod defăimător ca <> în dispute care vizează modificări legislative sau exprimarea unor puncte de vedere divergente cu privire la sistemul judiciar".

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Direcția Națională Anticorupție califică dept "nejustificate și denigratoare" afirmațiile făcute de o parte a membrilor CSM la adresa instituției și spune că, în ciuda atacurilor injuste, "DNA nu se va lăsa intimidată".

Redăm integral reacția DNA:

  • "În contextul dezbaterilor privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, care au avut loc în cadrul ședinței de plen a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 11 februarie 2021, constatăm cu îngrijorare că au fost făcute afirmații nejustificate, denigratoare la adresa activității Direcției Naționale Anticorupție și a procurorilor din cadrul acesteia.
  • În ciuda atacurilor injuste, D.N.A. nu se va lăsa intimidată și va continua să își îndeplinească misiunea, să combată faptele de corupție care îi sunt atribuite în competență conform legii, cu respectarea garanțiilor procedurale prevăzute de lege și de normele internaționale pentru apărarea drepturilor omului.
  • Dezbaterile de idei sunt întotdeauna binevenite, dar este de neînțeles înverșunarea cu care numele și activitatea instituției noastre sunt folosite în mod defăimător ca „muniție de război” în dispute care vizează modificări legislative sau exprimarea unor puncte de vedere divergente cu privire la sistemul judiciar.
  • Totodată, am remarcat că în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se folosesc ca argumente concluziile unei hotărâri care nu are caracter definitiv, respectiv Hotărârea Plenului CSM nr. 225 din data de 15 octombrie 2019. Împotriva acesteia, D.N.A. a formulat acțiune în anulare, cauza fiind în prezent pe rolul Curții de Apel București, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal. Or, inducerea în opinia publică a ideii că acele concluzii reprezintă adevărul, poate constitui o presiune la adresa judecătorilor care în prezent judecă acțiunea.
  • Direcția Națională Anticorupție este o instituție care îndeplinește o misiune importantă de combatere a corupției la nivel înalt și mediu, fenomen care pune în pericol valorile democrației și dezvoltarea economică a societății. Ca unitate de parchet, Direcția Națională Anticorupție își îndeplinește acest rol conform legii și în slujba cetățenilor".

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ joi proiectul Ministerului Justiției de desființare a Secției speciale, la capătul unei ședințe cu scandal, în care o parte a membrilor CSM i-au adus acuzații grave ministrului Justiției, Stelian Ion, iar în dezbateri au fost invocate și "abuzurile DNA".

  • "Sunteți perseverent pe acest proiect și perseverența dumneavoastră e una politică. Mai mult ca niciodată, dumneavoastră, alături de clasa politică ce v-a acordat susținere, nu doriți decât să subordonați justiția.
  • Vorbiți despre SIIJ ca și cum ar fi suma tuturor problemelor din justiție. Dar despre DNA? Nu am auzit niciun cuvânt despre atrocitățile DNA asupra cetățenilor!", i-a spus ministrului judecătoarea Gabriela Baltag.

Proiectul privind desființarea SIIJ prevede că pentru faptele de corupție săvârșite de magistrați competenţa de efectuare a urmăririi penală ar urma să revină parchetelor de pe lângă curţile de apel, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţională Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Este vorba despre proiectul făcut în mandatul lui Cătălin Predoiu, din care au fost însă eliminate articolele care se refereau la "super-imunităţile" judecătorilor şi procurorilor, ceea ce a stârnit nemulțumirea unor membri ai CSM, care au cerut garanții împotriva "abuzurilor" față de magistrați. În proiectul de lege inițial era prevăzut ca începerea urmăririi penale a magistraților să fie condiționată de avizul procurorului general, iar procurorii și judecătorii să fie trimiși în judecată doar cu avizul secțiilor din CSM, aceste prevederi fiind eliminate prin proiectul actual.

  • "Soluţia normativă propusă nu este însă însoţită de instituirea unor garanţii menite să dea eficienţă principiului independenţei justiţiei prin asigurarea unei protecţii adecvate a judecătorilor şi procurorilor împotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor. Astfel de garanţii se regăseau în forma anterioară a proiectului de act normativ şi ar fi putut constitui o bază pentru iniţierea unei analize consistente care să ofere soluţiile potrivite pentru protejarea independenţei justiţiei. În mod regretabil însă, aceste garanţii au fost calificate drept superimunităţi în unele luări de poziţie publice inclusiv ale unor reprezentanţi ai celorlalte puteri în stat", își motivează CSM avizul negativ pentru proiectul de desființare a SIIJ.