Politicianul mexican Rene Bejarano, care intenţionează să candideze la un post de deputat federal din partea Mişcării de Regenerare Naţională (Morena), aflată la guvernare, a recunoscut marţi că îi cunoaşte pe doi indivizi care au legături cu mafia formată în principal din cetăţeni români, care operează în statul Quintana Roo, unde se află şi cunoscuta staţiune turistică Cancun, dar a negat faptul că ar avea relaţii cu gruparea infracţională, transmite miercuri EFE, preluată de Agerpres.

Politisti din CancunFoto: ELIZABETH RUIZ / AFP / Profimedia

Bejarano a susţinut că delincvenţii s-au folosit de numele său şi de cel al mişcării sale politice, Mişcarea Naţională pentru Speranţă, pentru a înşela oameni de afaceri, motiv pentru care a rupt orice legătură cu ei în momentul în care a aflat despre acest lucru.

Politicianul mexican a negat orice fel de legătură cu gruparea infracţională încă de luni, când presa a publicat informaţia potrivit căreia autorităţile mexicane şi americane făceau legătura între Bejarano şi alţi oameni politici şi mafia cetăţeanului român Florian Tudor, cunoscut după porecla 'Rechinul'.

''Dezmint şi neg orice legătură cu mafia română. Informaţia publicată este falsă'', a scris Bejarano pe contul său de Twitter.

În plus, politicianul mexican a spus că este vorba despre ''calomnii'' şi că ''unica finalitate a acestor minciuni flagrante o reprezintă procesul electoral din acest an'', în care el - un apropiat al preşedintelui Andres Manuel Lopez Obrador, pe vremea când acesta a fost primar al capitalei Ciudad de Mexico, între 2000 şi 2005 - intenţionează să candideze pentru un mandat de deputat federal din partea formaţiunii Morena.

La 6 iunie 2021, 94 de milioane de mexicani sunt chemaţi la urne pentru a alege, între alte funcţii, 500 de deputaţi federali în ceea ce se consideră a fi cele mai ample alegeri din istoria Mexicului.

În afara dezminţirilor oferite de politicianul citat, responsabilul Unităţii de Informaţii Financiare (UIF) din guvernul mexican, Santiago Nieto, a clarificat pe Twitter că Bejarano nu apare în ancheta sa.

Gruparea celui poreclit 'Rechinul', care se ocupă cu clonarea de cărţi de credit, traficul de persoane şi extorcarea, şi-ar desfăşura activitatea în cel puţin 14 state mexicane cu sprijinul unor funcţionari şi prin intermediul unor firme fantomă, scrie EFE.

Autorităţile mexicane au anunțat vineri că au blocat 79 de conturi bancare ale unor indivizi care făceau parte dintr-o grupare infracţională- în marea lor majoritate cetăţeni români - care se ocupa cu clonarea cardurilor bancare şi care opera în Cancun, centru balnear situat în statul Quintana Roo.