Deputatul PNL Gigel Știrbu vrea să împiedice votul celor cu viză de flotant: Cine și-a stabilit reședința într-o localitate cu mai puțin de un an înainte de alegeri să nu poată vota decât acolo unde are domiciliul

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 9 februarie 2021, 12:33 Actualitate | Esenţial


Gigel Stirbu
Foto: Facebook
Deputatul PNL Gigel Ştirbu anunță că a depus un proiect de lege pentru "combaterea turismului electoral”, care prevede că nu mai pot vota pe listele electorale permanente persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală de mai puţin de un an înaintea datei alegerilor.

El susține că prin acest proiect, depus la începutul acestei noi legislaturi, va fi stopat turismul electoral.
 • "Concret, nu mai pot vota pe listele electorale permanente persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală de mai puțin de un an de zile înaintea datei scrutinului. De ce? Pentru că sunt cetățeni care îşi fac viză de flotant cu 3, 4, 5 zile înainte, o săptămână sau cu o lună înainte de ziua alegerilor, apoi, își exercită dreptul constituțional de a vota acolo, iar patru ani de zile nu mai calcă prin acea localitate.
 • Este inadmisibil ca prin votul astfel viciat din localitățile respective, de către cetățenii care nu locuiesc în comunitățile respective, să fie compromise programele de dezvoltare ale localităților! Stop turismului electoral!", a scris Gigel Știrbu, pe Facebook.
Proiectul vizează modificări la Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, Legea administrației publice locale nr. 215/2001, precum și Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Modificările prevăzute în proiectul de lege al deputatului PNL:
 • Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală de mai puțin de un an de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care își au domiciliul. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.
 • Menţiunea privind stabilirea reşedinţei se acordă pentru perioada solicitată, care nu poate fi mai mare de un an, şi are valabilitate pe timpul cât persoana locuieşte în mod efectiv la adresa declarată ca reşedinţă. Trimestrial, persoana care a solicitat acordarea reședinței este obligată să reconfirme adresa declarată ca reşedinţă, printr-o declarație pe proprie răspundere care poate fi dată în faţa lucrătorului din cadrul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, a poliţistului de siguranţă publică, a notarului public ori a funcţionarului misiunii diplomatice sau oficiului consular al României. La expirarea acestui termen, persoana poate solicita înscrierea unei noi menţiuni privind stabilirea reşedinţei.
 • Pentru înscrierea reședinței solicitantul va completa cererea pentru stabilirea reședinței, pe care o va depune împreună cu actul său de identitate și cu o declarație pe proprie răspundere prin care declară că locuiește în respectiva locație mai mult de 15 zile pe lună.
 • La înscrierea reședinței găzduitorul, persoană fizică sau persoană juridică, va completa o declarație pe proprie răspundere că la respectiva adresă nu au reședința mai mult de două persoane care nu aparțin aceleiași familii.
 • Dacă la adresa respectivă sunt înscrise cel puţin 2 menţiuni de reşedinţă valabile se va proceda la informarea structurii locale a poliţiei naţionale, în vederea efectuării verificărilor în teren, din care să rezulte dacă solicitanţii locuiesc efectiv la adresa declarată.
Argumentele aduse de Gigel Știrbu în expunerea de motive:
 • "În urma unei analize făcute pe 200 de localități unde s-a observat o migrație suspectă la alegerile locale din anii 2016 si 2020, ocazie cu care s-a constatat că numărul de vize de flotant a fost de 20.000, evident, aproape toate emise în preajma alegerilor, în timp ce în anii fără alegeri, numărul maxim de vize de flotant care au fost emise în aceste 200 de localități pe care le-am studiat a fost de 2.000, adică de 10 ori mai puțin.
 • Concret, a fost obținută viza de flotant doar pentru a-l vota pe primar. Sunt oameni care îşi fac viză de flotant cu 3, 4, 5 zile înainte, o săptămână sau cu o lună înainte de ziua alegerilor, Apoi, își exercită dreptul constituțional de a vota acolo, iar patru ani de zile nu mai calcă prin acea localitate.
 • Astfel, printre prevederile propuse, enumerăm că, în toate situaţiile în care se înregistrează cereri pentru stabilirea reşedinţei, solicitantul va declara, pe propria răspundere, că locuieşte de mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinţa secundară. Declaraţia va fi consemnată pe cerere, în faţa funcţionarului de evidenţă a persoanelor, la fiecare trimestru".
Anul trecut Guvernul Orban a încercat să introducă în legislatia electorală o prevedere similară. În proiectul pentru alegerea primarilor în două tururi, pentru care executivul și-a angajat răspunderea în Parlament, un alineat prevedea că pot vota într-o localitate doar cei care și-au stabilit reședința acolo de cel puțin trei luni, măsura fiind luată pentru ”limitarea situațiilor de turism electoral”.

În urma angajării răspunderii, PSD a depus moțiune de cenzură, iar guvernul a picat, legea nemaintrând în vigoare.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


4558 vizualizari

 • +33 (41 voturi)    
  Viza de resedinta (flotant) se face exact pt 1 an (Marţi, 9 februarie 2021, 12:37)

  Kivek [utilizator]

  deci e in de fapt o interzicere a votului

  chiar daca tu stai in Bucuresti de 10 ani tu trebuie sa iti faci ANUAL viza de flotant si acolo scrie ca e valabila de la...9 Feb 2021 la 9 Feb 2022 deci daca votul e in 9 Octombrie 2021 tu ai mai putin de 1 an

  PNL daca ar fi alegeri astazi nu stiu daca mai scot 15%
  • -7 (15 voturi)    
   n-ar trebui interzis (Marţi, 9 februarie 2021, 13:38)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   In schimb, ar trebui verificate de procurori situatiile in care acest lucru se face intentionat pentru schimbarea rezultatelor alegerilor, desi oamenii nu locuiesc intr-adevar acolo. Este frauda electorala si trebuie sa intre la puscarie toti cei care o practica (atat cetatenii implicati, cat si partidele care se ocupa de astfel de fraude, respectiv partidul penal numarul 1, USR)
   • +2 (10 voturi)    
    Ia cu minus Orbane! (Marţi, 9 februarie 2021, 15:08)

    john-doe [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    Troli PNL, iata ceva nou, o alianta Moscova-PNL!
    • -2 (4 voturi)    
     du-te ma cu trolii tai (Marţi, 9 februarie 2021, 16:49)

     numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

     Ti se pare legal ca sa-ti "muti" in acte toti oamenii din localitatile care nu te intereseaza sau in care nu ai sanse in Bucuresti sau in alte orase mari, ca sa rastorni alegerile cu oameni ce nu locuiesc acolo? Penalii care considera ca aceasta frauda e permisa si legala o sa-mi dea minus.
   • +3 (3 voturi)    
    Legea nu e impotriva alora ci anti studenti (Marţi, 9 februarie 2021, 17:48)

    Kivek [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    legea asta e de fapt anti studenti, ca sa nu ii mai lase pe studenti sa voteze USR

    la fel ca si propunerea de ieri cu taierea subventiei pt studenti la calatoriile cu trenul, de fapt tinta e USR
 • +25 (35 voturi)    
  Prietene, esti de-a dreptul PROST... (Marţi, 9 februarie 2021, 12:53)

  Zero_Kelvin [utilizator]

  "Turismul electoral" are o cu totul alta conotatie, (vezi metoda autocarul patentata de PSD...) si este combatut deja cu scanarea cartilor de identitate si invalidarea votului multiplu. De unde stii tu ca persoana respectiva chiar nu are intentia sa locuiasca la adresa flotanta pentru urmatorii, sa zicem, 2-3 ani? Si-asa era sa va duceti in cap la parlamentare anul trecut din cauza prostiei asteia ! SA-TI REAMINTESC: cei mai multi doctori detasati in spitalele covid din alte judete nu au putut vota ! Nu vreti voi sa faceti, mai bine, vot electronic? Sau sa existe macar in anumite sectii cateva buletine de vot pentru fiecare judet in parte? Sa nu fiu nevoit sa vin de la Timisoara sa votez in Bucuresti !
  Auzi, declaratii pe propria raspundere...ba esti nebun?
  • -3 (5 voturi)    
   Prietene, turismul electoral (Marţi, 9 februarie 2021, 16:50)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui Zero_Kelvin

   a evoluat. Acum luam oamenii din localitati unde nu avem sanse si-i punem sa voteze undeva unde nu locuiesc, ca sa rasturnam alegerile. Asta inseamna frauda adevarata si turism electoral!
  • +2 (2 voturi)    
   doar nu credeai (Marţi, 9 februarie 2021, 17:29)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Zero_Kelvin

   că PNL-ul nu are pesediștii săi.
 • +16 (34 voturi)    
  Antidemocratie marca PNL (Marţi, 9 februarie 2021, 12:54)

  emil bobu [utilizator]

  PNL e mai rau ca PSD.
  • +1 (11 voturi)    
   sa nu exageram (Marţi, 9 februarie 2021, 15:10)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   PNL e din acelasi aluat cu PSD, dar totusi nu avem in PNL corespondenti pentru Dragnea, Genunche, Chiordache, Nicolicea, Serban Nicolae, Orlando, etc. Au si ei aceleasi naravuri in ce priveste nepotismul, au si ei hotii lor, dar totusi nu au dat foc la tara nici macar 10% din cat a facut-o PSD in 2017-2019.
   • +3 (3 voturi)    
    pnl (Marţi, 9 februarie 2021, 17:32)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    e mai rău depât psd pt. că bate toba democrației liberale dar de fapt are un ”i” în față, de la ”iliberalism”.
    • -4 (6 voturi)    
     de unde ai scos i-ul ala (Marţi, 9 februarie 2021, 18:20)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     daca vrei sa canti melodia cu dictatura militara, ignor instant raspunsul. Daca e ceva diferit, sunt curios sa aflu parerea ta.
     Eu deocamdata am vazut nepotism, coruptie, dar nu iliberalism si tendinte dictatoriale. Cel putin deocamdata.
   • +2 (2 voturi)    
    Nu avem in penelezde corespondenti (Marţi, 9 februarie 2021, 18:57)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Celor enumerati de tine ? Ia vezi judetele conduse de 20-25 de ani de pnl ! Ai auzit de falca, poreclit local demoplatorul ? Judetul e un fel de Teleormanul Vestului, nimic nu misca fara hotii din pnl !
    • 0 (2 voturi)    
     nu stiu exact ce face Falca la rad (Marţi, 9 februarie 2021, 22:12)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

     Dar in mod cert Falca nu e de teapa alora de mai sus. Si aici vorbesc de iliberalism, de ordonanta 13, etc.
  • +3 (3 voturi)    
   Gigel e cumva (Marţi, 9 februarie 2021, 15:40)

   KMura [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   din PNL aripa USL?
   Așteptăm cu nerăbdare curățenia de primăvară în PNL, să vedem mai clar cum stăm și la ce ne așteptăm.
 • +17 (27 voturi)    
  Decizie logica. (Marţi, 9 februarie 2021, 12:57)

  Marionette [utilizator]

  Decizia vine bine dupa inghetarea actualizarii pensiilor cu inflatie (masura dura pentru cei cu pensii mici si de zero efect pentru nesimtitii esentiali).
  Deci pro pensii "speciale" anti acces la vot, ce mai, PNL=PSD=aceeasi mizerie.
 • +14 (22 voturi)    
  asa ne trebuie (Marţi, 9 februarie 2021, 13:00)

  ucun [utilizator]

  Credeam ca mai rau ca PSD-ul nu se poate ! Ei iata trista realitate...
 • +18 (24 voturi)    
  o incalcare a dreptului de vot peste cele PSD (Marţi, 9 februarie 2021, 13:00)

  cetatean2016 [utilizator]

  restrictionarea votului pe criterii de domiciliu pt alegeri de institutii nationale parlament presedinte nu are nici o justificare .
  se ingradeste dreptul de vot si se apara ce drept?

  daca romanii vor sa se exprime intr-o zi prin vot cine sa i conduca de ce sa nu fie lasati pe criterii inventate gen adresa de buletin etc


  La ultimele alegeri nu au putut vota oamenii care nu erau in judetul de domiciliu , de ce sa nu ai dreptul sa votezi cine sa te reprezinte

  asta cu turismul electoral e o prostie pt ca la parl nu se schimba ponderea mandatelor din parl prin votul in alta localitate
  • 0 (0 voturi)    
   vorbeste despre alegerile locale (Marţi, 9 februarie 2021, 15:27)

   Mistrelutz [utilizator] i-a raspuns lui cetatean2016

   ce conteaza ca e pentru...'institutii nationale'?
 • +22 (28 voturi)    
  o initiativa (Marţi, 9 februarie 2021, 13:06)

  mmmircea [utilizator]

  ce pare a fi conceputa de Serban Nicolae impreuna cu Nicolicea. Duhneste a comunism si a dorinta de a impiedica votul. De cand s-a introdus sistemul cu tablete si scanare in timp real, nu poti sa mai votezi multiplu. Ce previne el, in afara de vot ? Ii e frica de vot ? Ar trebui sa-i fie, mai ales cand are astfel de initiative.
 • -2 (8 voturi)    
  asta (Marţi, 9 februarie 2021, 13:07)

  zicsieu [utilizator]

  si trump. puterea va face oameni mici. mici. mici. mic.
 • +12 (20 voturi)    
  atentie ... prostul semnalizeaza... (Marţi, 9 februarie 2021, 13:09)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  atentie ... prostul semnalizeaza... deci studentii nu vor mai vota. Cati au viza de flotant? probabil < 10%
  • +2 (10 voturi)    
   nu prea votau nici pana acum (Marţi, 9 februarie 2021, 13:55)

   Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   gasca USL s-a asigurat de mult ca nu au cum , le este frica de ei!
   • -4 (6 voturi)    
    Esti de tot hazul! (Marţi, 9 februarie 2021, 15:10)

    john-doe [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

    Sa intelegem ca studentii se ingramadeau sa voteze PSD+PNL? Nici Putin nu crede asta!
    • +2 (2 voturi)    
     stii carte? (Marţi, 9 februarie 2021, 21:05)

     Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

     macar pe litere ? i-a mai citeste odata!( daca esti prea mic USL in2012 era PSD+PNL=LOVE )
 • -1 (15 voturi)    
  Sa votezi unde platesti (Marţi, 9 februarie 2021, 13:12)

  glup [utilizator]

  La locale ar trebui sa pot vota in toate locurile unde detin si platesc taxe de cel putin trei ani (trei ani, sau un numar de ani, ca se evitam orice speculatie electorala).
  De ce sa nu pot vota si primarul de la proprietatea detinuta in alta localitate ? Doar platesc. Ar trebui sa am un cuvant spus cu privire la cine imi administreaza banii. Chiar daca nu am adresa de domiciliu acolo.
  • +1 (5 voturi)    
   votul cenzitar e de secol 19 (Marţi, 9 februarie 2021, 13:56)

   Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui glup

   mai incet
 • +15 (21 voturi)    
  Atitudine tipica de politruc... (Marţi, 9 februarie 2021, 13:12)

  bogdan1477 [utilizator]

  Si un an nu e cam mult? Poate mai sunt si oameni care se muta pe bune dintr-o localitate in alta in anul ala...
  Plus ca... nu vad care e marea problema daca cineva voteaza in localitatea x si nu in localitatea y. Eventual la alegeriloe locale sa se ceara minim 6 luni de rezidentya ca sa poti vota, dar la parmanetare chiar nu vad de ce ar fi o problema... Pentru votul multiplu exista tableta, in rest nu prea vad relevanta....
 • -12 (16 voturi)    
  corect! (Marţi, 9 februarie 2021, 13:14)

  srpc [utilizator]

  asa e mai bine
 • -9 (19 voturi)    
  Excelent ! (Marţi, 9 februarie 2021, 13:17)

  NERO-Voiculescu [utilizator]

  Nasol pt p$d si u$r.
 • +17 (27 voturi)    
  PNL = PSD (Marţi, 9 februarie 2021, 13:19)

  voxpopulix [utilizator]

  Ce turism electoral daca apare pe tableta ca am votat deja in alt loc?


  Este o metoda de a reduce prezenta la vot, isi dau seama de acum cam care o sa fie scorul PNL.
 • +15 (23 voturi)    
  Interesant (Marţi, 9 februarie 2021, 13:20)

  Geirge [utilizator]

  Oare tipul acesta a auzit vreo dată de drepturile omului?
 • +8 (10 voturi)    
  nu degeaba (Marţi, 9 februarie 2021, 13:31)

  DiDiRo [utilizator]

  te cheama gigel ratacitule! O lege buna nu-ti tece prin bostan.
 • +3 (5 voturi)    
  da traseismu politic? (Marţi, 9 februarie 2021, 13:32)

  di livio [utilizator]

  ăla nu, ăla rămîne...în loc să facă lege pt vot online, să poți vota de acasă...da probabil se tem că vor vota prea mulți români
 • +7 (9 voturi)    
  ce e normal pt Stirbu ? (Marţi, 9 februarie 2021, 13:35)

  Vic_Tor [utilizator]

  foarte multi oameni se muta din urban in rural sau metropolitan. probabil nu se grabesc sa isi faca actele pe noua adresa, dar cand se apropie alegerile isi fac actele tocmai pentru ca doresc sa aiba un cuvant de spus acolo unde locuiesc. este neconstitutional si complet imoral sa blochezi dreptul la vot.
 • +6 (10 voturi)    
  Interzicerea votului = neconstitutionala (Marţi, 9 februarie 2021, 13:42)

  vasile78 [utilizator]

  Oricum ar fi ar trebui sa poti vota undeva. NU ti se poate interzice pur si simplu sa votezi. Legea va fi declarata neconstitutionala.
 • +10 (10 voturi)    
  Parlamentul (Marţi, 9 februarie 2021, 14:02)

  JijiKent [utilizator]

  E plin de imbecili, de la toate partidele politice. Doar ca unii si semnalizeaza, cum e cazul astuia!
 • +1 (7 voturi)    
  Titlul nu e chiar corect. (Marţi, 9 februarie 2021, 14:10)

  Cataleya [utilizator]

  Chiar daca legea ar intra in vigoare, nimeni nu va fi iimpiedicat sa isi exercite votul.
  Poate ca dl din poza ar trebui sa reduca perioada de la un an la 6 luni.
  Putem lua ca exemplu orice oras mai mic sau mai mare.
  Orice primarie are liste de evidenta care confirma ca pt fiecare an si fiecare luna exista o medie constanta de cereri de viza/flotant.
  Daca exact in luna sau saptamana alegerilor cererile se dubleaza sau chiar tripleaza e cat se poate de clar ca ceva nu este in regula.
 • +7 (13 voturi)    
  Smecherii (Marţi, 9 februarie 2021, 14:12)

  mihai53 [utilizator]

  Tinand cont ca tinerii sunt cei mai mobili angajati , plus studentii care au flotant in centrele universitare , prin blocarea lor la vot se urmareste scaderea numarukui de voturi ale USR ului . Avandu -se in vedere ce au facut PNListii si faptul ca din promisiuni nu s-a facut nimic , tinerii care sunt mai informati , vor penaliza PNL ul si vor merge spre USR .
 • +8 (8 voturi)    
  voturi (Marţi, 9 februarie 2021, 14:45)

  nimrod [utilizator]

  Hehe. Categoria liberalii loveste din nou...
 • +6 (8 voturi)    
  Sau vot electronic (Marţi, 9 februarie 2021, 14:54)

  mr_mojo [utilizator]

  Dar e mult mai greu decât sa dai din gură.
  • -2 (4 voturi)    
   Acolo se vrea ca ala e ajustabil (Marţi, 9 februarie 2021, 15:02)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   Dupa dorintele conducatorilor.
 • +3 (5 voturi)    
  PNL+PSD (Marţi, 9 februarie 2021, 15:07)

  john-doe [utilizator]

  Partide votate la sate, unde au primari si ii momesc cu galeti, ulei sau mai stiu eu ce, sau pur si simplu ii strang cu usa. Flotantii vin in marile orase unde PSD si PNL sunt praf! Iata ghici ciuperca ce-i motivul PNL pentru legea asta, au ajuns asa jos incat fac pe vistavoii PSD, i-au pus aia la munca!
 • +4 (4 voturi)    
  - (Marţi, 9 februarie 2021, 15:07)

  LittleWanderer [utilizator]

  Nu se mai calmează odată circarii ăștia?
 • +2 (4 voturi)    
  Rog citiți cu atentie! (Marţi, 9 februarie 2021, 17:12)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Silabisind:
  Pe Ne Le, Pe Ne Le, Pe Ne Le,
  a inițiat o lege de rahat!

  Ce asta e importanta acum?

  Sunt unii deputați Pe Ne Le pentru care părinții lor au pus 100000€ pentru primul loc pe lista!
  Si acum votează!
  Dar nu stiu ce votează!
  Nu ca asta a lui Stirbu ar fi ceva!
 • +1 (3 voturi)    
  Rusinica! (Marţi, 9 februarie 2021, 18:37)

  suk-yi [utilizator]

  Din ce in ce mai (ne) democratice initiativele legislative ale PNL.Dupa ce au dat peste cap toate institutiile publice cu angajatul ospatarilor si sefilor de sala pe care ii are tara asta in posturi de raspundere, de o sa ne punem miinile in cap la primele inundatii sau cutremure, acum s-au gindit ca nu e destul si trebuie sa faca cumva sa ne lase si fara drept de vot. Eu nu am viza de flotant, dar ma gindesc ca totusi, cumva, niste oameni vor avea de pus viza aia in lunile premergatoare alegerilor si probabil ai sa ii lasi fara drept de vot aiurea. Am patit asta deja cu Covidul anul asta, cind am avut socul vietii mele sa ramin fara drept de vot in izolare, dupa ce 30 de ani nu a reusit sa faca asta nici PSD-ul. In alti ani trimiteau urna la toti mosnegii, anul asta nu s-a putut.
  Deja pe mine m-au lamurit alde PNL din ce aluat sunt.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by