Premierul Florin Cîțu face un apel către părinți, în prima zi în care s-au redeschis majoritatea școlilor din România, "să fie responsabili" și să își lase copiii acasă, dacă au simptome de gripă, iar cadrelor didactice le cere să se vaccineze împotriva COVID-19.

Florin CituFoto: Guvernul Romaniei

"Astăzi reîncepe şoala, moment de bucurie pentru copii, profesori. Nu şi-au văzut colegii de foarte mult tip. După multe luni de zile, copiii merg înapoi la şcoală în cele trei scenarii pe care le-am anunţat deja, dar, este adevărat, şi cu multe restricţii şi suntem foarte atenţi să vedem cum evoluează situaţia”, a spus Cîțu, arătând că este importantă respectarea regulilor simple, de igienă, purtare a măștii și păstrare a distanței fizice.

El a făcut apel la părinți "să fie responsabili" și să își lase copiii acasă în cazul în care aceștia au simptome de gripă: "Vom monitoriza și în școli, dar fără susținerea părinților nu se poate face".

De asemenea, Cîțu le-a cerut cadrelor dicatice să se vaccineze împotriva COVID-19, spunând că este important pentru sănătatea tuturor.

Întrebat cum s-ar putea vaccina profesorii, în condițiile în care în continuare sunt doze insuficiente de vaccin, premierul a spus că în această lună în România ar urma să sosească aproape 800.000 de doze de vaccin AstraZeneca, iar programările pentru vaccinarea cu acest ser vor începe din 10 februarie.

"Nu văd o problemă. România se menține la nivel global pe locul 14, iar campania de vaccinare merge bine", a susținut Florin Cîțu.

Peste 2,4 milioane de elevi se întorc în bănci, luni, odată cu începerea semestrului al doilea. Școlile se vor redeschide în funcție de rata de infectare din fiecare localitate. În 149 de localități din România, vor începe cursurile în scenariul roșu, în 903 localități școala va începe în scenariul galben, iar în 2.129 de localități vor merge la școală toți copiii. În București și în majoritatea reședintelor de județ, școala începe în scenariul galben, adică vor merge fizic la școală doar copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și cei din clasele terminale.

Cele trei scenarii în care luni s-au redeschis școlile din România

Scenariul 1 (verde):

  • Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori - participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicare tuturor normelor de protecţie

Scenariul 2 (galben):

  • Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori
  • a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie
  • b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu

Scenariul 3 (roșu):

  • Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori
  • a) Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar
  • b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu