Procurorii au decis oprirea temporară a lucrărilor la blocul de locuinţe din strada Visarion din Capitală, ridicat după ce a fost demolată o celebră clădire construită în urma cu aproape 100 de ani, după planurile arhitectului Ion Berindei. În acest caz, Parchetul face cercetări pentru infracţiunile de fals în declaraţii şi executarea de lucrări fără autorizaţie de desfiinţare, fiind vizați și doi funcţionari de la Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sector 1, care ar fi falsificat cartea funciară.

Visarion 8Foto: Hotnews

Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a anunțat joi că a dispus continuarea urmăririi penale a șase persoane, pentru infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale, fals în declaraţii, omisiunea sesizării şi executarea de lucrări fără autorizaţie de desfiinţare.

Conform procurorilor, în cursul anului 2017, doi proprietari ai unei clădiri din Strada Visarion din Sectorul 1, zonă protejată construită şi de o importantă valoare culturală, au declarat în fals în faţa notarului că imobilul a dispărut "ca urmare a autodemolării", cu toate că în realitate existau elemente de construcţie pe teren. Ulterior, doi funcţionari de la Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sector 1 ar fi falsificat cartea funciară, în sensul în care au radiat construcţiile, cu toate că știau că acestea nu erau demolate.

Procurorii spun că în perioada 2017 - 2019, una dintre persoanele vizate în acest dosar, care ulterior a obținut în proprietate imobilul, a demolat elemente de construcţie fără existenţa unei autorizaţii de desfiinţare şi a început construirea unui bloc de locuinţe.

În timp ce imobilul era demolat, o altă persoană vizată în dosar - o femeie poliţist local la Direcţia Generală de Poliţie Locală - a constatat că erau făcute lucrări de demolare a imobilului fără existenţa unei autorizaţii de desfiinţare şi a întocmit un proces-verbal, dar nu a sesizat organele de urmărire penală.

Parchetul menționează că printr-o ordonanţă a procurorului s-a dispus oprirea temporară a lucrărilor la blocul din Strada Visarion.

Cu o zi în urmă, în acest dosar au fost făcute mai multe percheziții.

Ancheta vizează demolarea unei celebre clădiri de la intersecția bulevardului Lascăr Catargiu cu strada Visarion, construită în urma cu aproape 100 de ani după planurile arhitectului Ion Berindei. Imobilul a fost demolat în 2018, în loc fiind construit un bloc.

Imobilul se afla într-o stare decentă în urmă cu 17 ani, însă de atunci a fost lăsat în paragină, demolat parțial în mod ilegal, iar în final, pereții rămași au fost furați bucată cu bucată, proprietarii neasigurând paza.

HotNews.ro a scris în martie 2018 că aceștia și-au manifestat tot timpul dorința de a demola clădirea și a construi un bloc în loc, însă nu au primit aprobările necesare de la Primăria Capitalei, deoarece imobilul face parte din zona protejată. Primăria Capitalei, Ministerul Culturii și Inspectoratul de Stat în Construcții au fost tot timpul spectatori și nu au luat nicio măsură reală pentru protejarea clădirii.

CITEȘTE ȘI: Celebra cladire de pe strada Visarion 8, construita in urma cu circa 100 de ani dupa planurile arhitectului Berindei, a disparut furata bucata cu bucata.