Celebra cladire aflata la intersectia bulevardului Lascar Catargiu din Capitala cu strada Visarion, un simbol al luptei pentru salvarea patrimoniului construit, a disparut, terenul fiind curatat de moloz. Imobilul, construit in urma cu aproape 100 de ani dupa planurile arhitectului Ion Berindei, se afla intr-o stare decenta in urma cu 17 ani, insa de atunci a fost lasat in paragina, demolat partial in mod ilegal, iar in final, peretii ramasi au fost furati bucata cu bucata, proprietarii neasigurand paza.

Visarion 8 - 2001- 2018Foto: Hotnews

Acestia si-au manifestat tot timpul dorinta de a demola cladirea si a construi un bloc in loc, insa nu au primit aprobarile necesare de la Primaria Capitalei, deoarece imobilul face parte din zona protejata.

Primaria Capitalei, Ministerul Culturii si Inspectoratul de Stat in Constructii au fost tot timpul spectatori si nu au luat nicio masura reala pentru protejarea cladirii.

"Prin adresa nr. 1586/C/20.03.2017, reprezentantii Politiei Locale au adus la cunostinta proprietarului imobilului, prevederile ce tin de executarea lucrarilor de construire/desfiintare prevazute de Legea nr. 50/1991 - republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si conditiile si documentele necesare obtinerii unei autorizatii de construire in regim de urgenta pentru punerea in siguranta a imobilului. Precizam ca, prin adresa nr. 41116/04.09.2017 s-a solicitat Inspectoratului de Stat in Constructii verificarea acestui caz, precum si dispunerea masurilor ce se impun, deoarece reprezentantii directiei de control din cadrul Politiei Locale nu sunt abilitati in aplicarea prevederilor acestei legi. Avand in vedere ca ulterior imobilul a fost instrainat, Directia Control a adus la cunostinta si noului proprietar al imobilului, prevederile ce tin de executarea lucrarilor de construire/desfiintare prevazute de Legea nr. 50/199",se arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei.

Reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii spun ca dupa sesizarea Primariei au facut verificari si au dispus punerea in siguranta a imobilului, insa acesta a disparut.

"In baza expertizei tehnice prezentate de proprietar, expertiza tehnica elaborata de un expert tehnic MDRAP, a documentatiei cadastrale si a extrasului de carte funciara a imobilului precum si a constatarilor din teren, a fost intocmit un act de control. Avand in vedere prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, republicata, prin actul de control incheiat in prezenta proprietarului imobilului s-a dispus acestuia urmatoarea masura: "Proprietarul imobilului din strada Visarion nr. 8, sector 1, Bucuresti va intreprinde toate masurile legale in vederea punerii in siguranta a tuturor constructiilor aflate pe amplasament, evidentiate in expertiza tehnica, astfel incat acestea sa nu pericliteze viata trecatorilor din zona si deteriorarea imobilelor invecinate," se arata in raspunsul transmis de ISC.

Citeste mai mult pe presshub.ro.