Conducerea Primăriei Miercurea Ciuc solicită înţelegere, răbdare şi bunăvoinţă din partea locuitorilor municipiului faţă de problema romilor din cartierul Şumuleu, afectaţi de incendiul de săptămâna trecută şi care sunt cazaţi acum în sala de sport din oraş, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Miercurea Ciuc se arată că este vorba de cea mai sensibilă problemă a oraşului din ultimii ani, iar soluţionarea situaţiei locative a acestei comunităţi necesită foarte multă responsabilitate.

"Edilii municipiului Miercurea-Ciuc solicită înţelegere, răbdare şi bunăvoinţă din partea locuitorilor faţă de cea mai sensibilă problemă a reşedinţei de judeţ din ultimii ani. Este evident că sinistraţii din Şumuleu-Ciuc nu pot fi adăpostiţi pe termen lung în Arena "Eross Zsolt", iar soluţionarea temporară a problemei locative a comunităţii este cea mai dificilă sarcină a noastră, pe care trebuie să o abordăm cu foarte multă responsabilitate. Ne străduim să coordonăm intervenţiile în aşa fel încât opiniile locuitorilor din zonele avute în vedere să fie luate în considerare şi, în acelaşi timp, să facem paşi spre soluţionarea situaţiei. Deciziile trebuie să fie luate de municipalitate şi trebuie să luăm în considerare că sunt aproape 150 de minori (pe lângă adulţii) care au rămas fără adăpost în timpul iernii", se subliniază în postarea menţionată.

De asemenea, locuitorii sunt rugaţi să nu lase loc pentru animozităţi, în contextul în care "integrarea comunităţii rome este esenţială din punctul de vedere al viitorului tuturor concetăţenilor".

Un număr de 20 de case de lemn au ars, parţial sau în totalitate, în incendiul violent care a cuprins, în urmă cu o săptămână, locuinţele comunităţii de romi din cartierul Şumuleu al municipiului Miercurea Ciuc, aproximativ 260 de persoane afectate, dintre care peste o jumătate sunt copii, fiind cazate acum în sala de sport a oraşului.

Iniţial, autorităţile au anunţat că familiile sinistrate vor fi mutate în scurt timp în alte spaţii din oraş, luându-se în considerare inclusiv amenajarea unor locuinţe modulare, dar demersul a fost amânat deocamdată.

Primarul Korodi Attila a afirmat că s-au identificat nişte spaţii pentru relocarea familiilor afectate de incendiu, dar se lucrează încă la acest aspect, punctând că o mutare rapidă ar putea agrava situaţia.