Incendiul care a afectat locuinţele comunităţii de romi din cartierul Şumuleu al municipiului Miercurea Ciuc a fost provocat de un burlan metalic de fum neizolat termic faţă de materialele combustibile, a informat vineri Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit sursei citate, incendiul a fost unul violent şi de amploare, peste 70 de pompieri militari şi civili luptându-se cu flăcările aproape cinci ore.

"70 de pompieri militari şi civili din cadrul Detaşamentului Miercurea Ciuc şi SVSU Ciceu, Păuleni-Ciuc, Frumoasa, Sâncrăieni au intervenit, timp de aproape 5 ore, cu 8 autospeciale de stingere, pentru lichidarea incendiului, care a afectat în jur de 20 de locuinţe din lemn, pe o suprafaţă de aproximativ 1000 mp, reuşindu-se stingerea în totalitate a acestuia, în jurul orei 01:15. Din fericire, în urma acestui eveniment, nu au fost înregistrate victime", a precizat Biroul de Presă al ISU Harghita.

Pe timpul nopţii, pentru evitarea reaprinderii unor eventuale focare, un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Miercurea Ciuc a rămas în zonă pentru supraveghere. Misiunea de stingere a incendiului a fost una dificilă, din cauza arderii violente, a propagării rapide a flăcărilor, înteţite şi de vântul puternic, a mai arătat sursa citată.

Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de burlanul metalic de fum neizolat termic faţă de materialele combustibile.

S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 400.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 100.000 lei.

ISU Harghita a mai precizat că o parte din persoanele ale căror locuinţe au fost afectate de incendiu s-au adăpostit peste noapte la rude sau vecini, iar alte 252 de persoane, din care 141 de copii, 107 adulţi şi 4 femei gravide, au fost transportate şi cazate într-o sală de sport din municipiul Miercurea Ciuc, unde li s-a asigurat bunuri de strictă necesitate: mâncare, apă, ceai cald, saltele, pături, îmbrăcăminte, încălţăminte, cu sprijinul autorităţilor locale, armatei, spitalului şi altor instituţii şi prin mobilizarea locuitorilor oraşului.