Copiii se simt singuri, încrederea în părinţi a scăzut anul trecut, iar 1 din 5 copii nu se simte susţinut de familie. Pe fondul acestui sentiment de singurătate, ei sunt mult mai vulnerabili la pericole şi modele negative din mediul online, conform unui studiu World Vision România. Conform organizației, instigarea copiilor la atacuri împotriva profesorilor este simptomul unei crize de autoritate atât în familie, cât şi în şcoală, unde cadrele didactice joacă un rol esenţial. Concluziile studiului sunt aduse în atenție în contextul scandalului Cumpănașu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Organizația avertizează asupra pericolelor multiple din mediul online la care sunt expuşi copiii în această perioadă. Pandemia şi şcoala exclusiv în online au dus la o izolare a elevilor, care nu au mai comunicat la fel de mult cu profesorii, colegii şi, din păcate, deşi au locuit în aceeaşi casă, nici cu părinţii.

Pe fondul acestui sentiment de singurătate resimţit de copii, aceştia sunt mult mai vulnerabili la pericolele şi modele negative din mediul online, atrage atenția World Vision România, într-un comunicat transmis miercuri.

Potrivit celor mai recente statistici realizate de World Vision România în timpul pandemiei de COVID-19, peste 20% dintre copiii care trăiesc în mediul rural afirmă că sunt doar uneori sau nu sunt niciodată fericiţi, iar o pondere de 7% afirmă că au o viaţă rea.

Cum au ajuns unii copii victimele perfecte ale manipulatorilor media

Copiii din mediul rural ori din alte categorii vulnerabile, fără posibilităţi materiale, sunt astfel victimele perfecte ale manipulatorilor media, consideră World Vision. Pentru ei, singura şansă la un viitor este educaţia, un sistem modern de învăţământ, care să le ofere tuturor copiilor şanse egale, indiferent de mediul de provenienţă şi starea materială a familiei.

"Din păcate, instigarea copiilor la atacuri împotriva profesorilor, pe care Fundaţia World Vision România o condamnă ferm, este simptomul unei crize de autoritate atât în familie, cât şi în şcoală, unde corpul profesoral joacă un rol esenţial. Profesorii nu pot fi în niciun caz consideraţi inamici ai copiilor sau ai drepturilor şi libertăţilor acestora. Discuţiile şi argumentele despre teme de interes pentru societate, precum educaţia, nu se pot duce decât într-un climat de civilitaţie, cu respect reciproc pentru punctele de vedere ale tuturor părţilor", spun reprezentanții World Vision.

Câteva date statistice relevante

Studiul "Bunăstarea copilului din mediul rural" derulat în 2020 de către organizație arată că aproape o cincime din copiii de la ţară nu se simt susţinuţi niciodată de toată familia, incluzând aici membrii familiei extinse (unchi, mătuşi etc.). 6% dintre copii nu au încredere niciodată, sau doar uneori, în adulţii cu care locuiesc. 8% dintre copii cred că familia nu este niciodată alături de ei când au nevoie de ajutor, iar 23% dintre ei susţin că un membru al familiei petrece timp cu ei doar uneori sau niciodată. Încrederea copiilor în părinţi a scăzut cu 14% în 2020, ajungând la 79%. Pe acest fond, succesul public al unor personaje care insuflă şi instigă la ură şi care au priză la copii nu este deloc surprinzător.

Pentru aceşti copii, principala sursă de informare despre subiecte extrem de sensibile precum violenţa sexuală, conform unui studiu din 2019, este Internetul (pentru o treime dintre ei), inclusiv site-urile pornografice.

"Ne aflăm pe o pantă periculoasă. Generaţiile care se află în pragul maturizării şi de care depinde viitorul ţării trebuie să beneficieze de educaţie împotriva ştirilor false, de educaţie civică şi juridică, de educaţie cu privire la siguranţa pe internet şi bullying, inclusiv manifestările sale online. Tranziţia forţată către o şcoală digitală înseamnă, printre altele, că trebuie să acceptăm că trăim într-o nouă realitate, la care este nevoie să ne adaptăm. Altfel, primele victime vor fi cei mai vulnerabili dintre noi: copiii fără posibilităţi materiale şi lipsiţi de apărare", a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Concluziile studiului sunt aduse în atenție în contextul scandalului Cumpănașu.

Poliția Capitalei a anunțat luni că face verificări în cazul discuțiilor lui Alexandru Cumpănașu de pe contul său de TikTok, urmărit de aproximativ 500.000 de elevi.

Poliția Capitalei face verificări din oficiu privind discuțiile lui Alexandru Cumpănașu cu elevi, pe contul său de TikTok, după ce mai multe persoane au sesizat că postările și interacțiunea lui Cumpănașu cu elevii sunt mai mult decât deplasate.

CITEȘTE ȘI: