Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat la HotNews LIVEcă a primit semnale de nemulțumire că proiectele de modificare a legilor justiției făcute în mandatul lui Cătălin Predoiu și aflate în dezbatere până în martie au fost făcute în grabă mare, astfel că vor exista consultări cu magistrații până în toamnă, iar până la finalul anului ar putea fi gata "niște noi legi ale justiției". Până atunci, mai exact până în primăvară, vor exista modificări punctuale și urgente, între care desființarea secției speciale și refacerea procedurii de numire și revocare a șefilor marilor parchete.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

El a spus că proiectele de îndreptare a legilor justiției puse în dezbatere de Cătălin Predoiu în luna septembrie și aflate în dezbatere publică până în martie vor fi ajustate punctual, în privința câtorva urgențe, până în luna martie. Va urma apoi o a doua etapă, în care proiectele vor fi ținute în dezbatere publică până în luna septembrie.

Printre urgențe se numără refacerea procedurii de revocare și numire a șefilor marilor parchete, în sensul întăririi rolului Consiliului Superior al Magistraturii: ministrul să facă propunerea, iar CSM să aibă un aviz obligatoriu, nu consultativ, cum este acum, de care ministrul să țină cont. "Trebuie o procedură pentru un echilibru. Mă interesează ca CSM să aibă un drept de veto față de propunerile ministrului. (...) Ministrul să facă propunerea, CSM să aibă un aviz obligatoriu de care ministrul să țină cont”, a afirmat Stelian Ion.

Alte două urgențe care vor fi ajustate în actualele proiecte de modificare a celor 3 legi ale justiției vizează desființarea controversatei secții de anchetare a magistraților și deblocarea concursurilor la INM, pentru că justiția se îndreaptă spre un blocaj în privința admiterii în magistratură, a spus Stelian Ion.

În privința celei de a doua etape, ministrul Justiției a spus că acestea vor rămâne în dezbatere până în toamnă, pentru că a primit semnale de nemulțumire că "a fost o grabă mare". "Legile importante nu se fac în mare grabă", a afirmat Stelian Ion.

"Îmi doresc să facem aceste modificări fără să facem rabat de la transparență și de la consultări publice. Niște legi corectate ale justiției estimez să avem în prima jumătate a acestui an și niște noi legi ale justiției eu cred că până la finalul anului 2021 putem stabili un termen rezonabil să avem aceste legi", a adăugat ministrul Justiției.