Adriana Radu, președinta Asociației Sexul vs Barza, a fost numită membru al plenului Consiliului Economic și Social (CES), ca reprezentant al societății civile, conform unei decizii a premierului Florin Cîțu publicate luni seara în Monitorul Oficial. Amintim că Adriana Radu, care fusese aleasă prin vot de mai multe organizaţii şi asociaţii pentru a face parte din CES, a fost înlocuită peste noapte, luna trecută, de premierul interimar Nicolae Ciucă, cu o persoană care nici nu candidase.

Adriana RaduFoto: Captura Facebook Adriana Radu

”Mi s-a făcut o mare nedreptare”, ”am competențele” și ”am fost aleasă fair” - anunța în decembrie Adriana Radu, președinta Asociației Sexul vs Barza, care fusese aleasă cu 304 voturi pentru a face parte Consiliul Economic și Social, dar care a fost înlocuită peste noapte de premierul interimar Nicolae Ciucă cu Horia Nicolescu Mihai, de la Asociația pentru Securitatea Incendiilor, care nici măcar nu participase și nici nu îndeplinea criteriile de eligibilitate stabilite de Guvern și societatea civilă.

Membrii desemnaţi să reprezinte societatea civilă în Consiliul Economic şi Social şi cele 13 organizaţii susţinătoare au condamnat decizia premierului interimar Nicolae Ciucă de eliminare din lista de persoane desemnate a Adrianei Radu şi i-au solicitat acestuia revenirea asupra respectivei hotărâri.

Luni seară, în Monitorul Oficial a fost publicată o „Decizie privind revocarea și numirea unui reprezentant al societății civile în cadrul Consiliului Economic și Social, precum și pentru modificarea anexei la Decizia prim-ministrului interimar nr. 416/2020 privind numirea reprezentanților societații civile în cadrul Consiliului Economic și Social”.

Astfel, conform deciziei semnate de premierul Florin Cîțu, Horia Nicolescu Mihai, de la Asociația ASI, a fost revocat din calitatea de membru al plenului Consiliului Economic și Social. În schimb, a fost numită membru al plenului CES, ca reprezentant al societății civile, Adriana Radu, de la Asociația Sexul vs Barza.

Decizia a fost luată „având în vedere prevederile Legii nr. 248/2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social” și „luând în considerare procedura efectuată de societatea civilă din România în vederea alegerii reprezentanților săi în Consiliul Economic și Social prin mecanismul VotONG”.

Amintim că șase ONG-uri au organizat pe platforma VotONG alegeri pentru desemnarea reprezentanților societății civile în Consiliul Economic și Social (CES), grupul solicitând, de asemenea, Secretariatului General al Guvernului să se alăture sectorului în acest demers. SGG a fost de acord, declarând că nu va face numiri în Consiliul Economic și Social în afara listei de candidați validați, propuși de organizații care respectă criteriile de eligibilitate.

Cu toate acestea, la publicarea deciziei în Monitorul Oficial, pe 18 decembrie seara târziu, prim-ministrul interimar de la acea dată, Nicolae Ciucă, l-a numit ca membru în plenul CES pe Horia Nicolescu Mihai. „Acesta și organizația pe care o reprezintă (Asociația pentru Securitate la Incendiu) nu au parcurs rigorile procesului de validare și selecție conform regulamentului agreat de societatea civilă și SGG. Numirea sa în plenul CES este astfel o încălcare directă a angajamentului asumat de SGG”, transmiteau într-un comunicat cele 6 ONG-uri.

Mai mult, SGG a adăugat criterii suplimentare condițiilor inițiale și a desemnat și un reprezentant al SGG în poziția de Președinte al Comisiei Electorale a VotONG, cu rol de supervizare, mai precizează comunicatul comun.

„Mai grav decât atât, dl Horia Nicolescu Mihai o înlocuiește în lista celor numiți de către premierul interimar pe dna Adriana Radu, președinte al Asociației Sexul vs Barza, care a candidat cu sprijinul Coaliției pentru Egalitate de Gen, și care a obținut 304 voturi, clasându-se a doua în domeniul protecției drepturilor omului și a șaptea în clasamentul total ca număr de voturi”, precizau organizațiile.

„Este un semn foarte grav de încălcare a unui acord și de ignorare a unui proces democratic, la care Guvernul României nu numai că a achiesat, dar a și participat prin reprezentantul său în Comisia Electorală, proces la care au luat parte un număr record de 788 de organizații din societatea civilă”, transmiteau acestea.

Membrii Comisiei Electorale a VotONG - respectiv Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Academia de Advocacy, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Federația Fundațiilor Comunitare și Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Asociația Code for Romania - au cerut primului ministru „retragerea numirii domnului Horia Nicolescu Mihai și numirea doamnei Adriana Radu în plenul CES conform angajamentului asumat anterior”.

Citește și:

Care este miza Consiliului Economic și Social

Consiliul Economic şi Social este un organism cu rol consultativ în ceea ce privește stabilirea strategiilor şi politicilor economice şi sociale la nivel naţional şi este cheia pentru realizarea, promovarea şi dezvoltarea dialogului și a solidarităţii sociale. Membrii Consiliului au printre atribuții analizarea și avizarea proiectelor de hotărâri și de ordonanțe ale Guvernului și proiectele de lege care urmează să ajungă în Parlament, precum și a proiectelor de programe și strategii înainte de adoptare. Tot membrii CES sunt responsabili și de semnalarea către Guvern și Parlament a unor fenomene sociale și economice care trebuie să ajungă pe agenda pentru a fi întâmpinate de propuneri de acte normative. Nu în ultimul rând, acest Consiliu are un rol activ în analizarea stărilor conflictuale la nivel național sau în sector și propun modalități pentru a le soluționa, conduce analize și studii privind realitatea economică și socială din România și contribuie la implementarea de strategii, programe și standarde în ceea ce privește dialogul social.

Anul 2020 a fost cu atât mai important pentru societatea civilă cu cât este pentru prima dată când conducerea Comitetului Economic și Social ajunge, prin rotație, să fie asigurată de unul dintre cei 15 reprezentanți ai sectorului în acest organism.