Președinta Asociației Sexul vs Barza, repusă de premierul Cîțu în Consiliul Economic și Social. Aleasă ca reprezentant al societății civile în CES, ea fusese înlocuită peste noapte de premierul interimar Ciucă

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 4 ianuarie 2021, 21:31 Actualitate | Esenţial


Adriana Radu
Foto: Captura Facebook Adriana Radu
Adriana Radu, președinta Asociației Sexul vs Barza, a fost numită membru al plenului Consiliului Economic și Social (CES), ca reprezentant al societății civile, conform unei decizii a premierului Florin Cîțu publicate luni seara în Monitorul Oficial. Amintim că Adriana Radu, care fusese aleasă prin vot de mai multe organizaţii şi asociaţii pentru a face parte din CES, a fost înlocuită peste noapte, luna trecută, de premierul interimar Nicolae Ciucă, cu o persoană care nici nu candidase.

”Mi s-a făcut o mare nedreptare”, ”am competențele” și ”am fost aleasă fair” - anunța în decembrie Adriana Radu, președinta Asociației Sexul vs Barza, care fusese aleasă cu 304 voturi pentru a face parte Consiliul Economic și Social, dar care a fost înlocuită peste noapte de premierul interimar Nicolae Ciucă cu Horia Nicolescu Mihai, de la Asociația pentru Securitatea Incendiilor, care nici măcar nu participase și nici nu îndeplinea criteriile de eligibilitate stabilite de Guvern și societatea civilă.

Membrii desemnaţi să reprezinte societatea civilă în Consiliul Economic şi Social şi cele 13 organizaţii susţinătoare au condamnat decizia premierului interimar Nicolae Ciucă de eliminare din lista de persoane desemnate a Adrianei Radu şi i-au solicitat acestuia revenirea asupra respectivei hotărâri.
Luni seară, în Monitorul Oficial a fost publicată o „Decizie privind revocarea și numirea unui reprezentant al societății civile în cadrul Consiliului Economic și Social, precum și pentru modificarea anexei la Decizia prim-ministrului interimar nr. 416/2020 privind numirea reprezentanților societații civile în cadrul Consiliului Economic și Social”.

Astfel, conform deciziei semnate de premierul Florin Cîțu, Horia Nicolescu Mihai, de la Asociația ASI, a fost revocat din calitatea de membru al plenului Consiliului Economic și Social. În schimb, a fost numită membru al plenului CES, ca reprezentant al societății civile, Adriana Radu, de la Asociația Sexul vs Barza.

Decizia a fost luată „având în vedere prevederile Legii nr. 248/2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social” și „luând în considerare procedura efectuată de societatea civilă din România în vederea alegerii reprezentanților săi în Consiliul Economic și Social prin mecanismul VotONG”.Amintim că șase ONG-uri au organizat pe platforma VotONG alegeri pentru desemnarea reprezentanților societății civile în Consiliul Economic și Social (CES), grupul solicitând, de asemenea, Secretariatului General al Guvernului să se alăture sectorului în acest demers. SGG a fost de acord, declarând că nu va face numiri în Consiliul Economic și Social în afara listei de candidați validați, propuși de organizații care respectă criteriile de eligibilitate.

Cu toate acestea, la publicarea deciziei în Monitorul Oficial, pe 18 decembrie seara târziu, prim-ministrul interimar de la acea dată, Nicolae Ciucă, l-a numit ca membru în plenul CES pe Horia Nicolescu Mihai. „Acesta și organizația pe care o reprezintă (Asociația pentru Securitate la Incendiu) nu au parcurs rigorile procesului de validare și selecție conform regulamentului agreat de societatea civilă și SGG. Numirea sa în plenul CES este astfel o încălcare directă a angajamentului asumat de SGG”, transmiteau într-un comunicat cele 6 ONG-uri.

Mai mult, SGG a adăugat criterii suplimentare condițiilor inițiale și a desemnat și un reprezentant al SGG în poziția de Președinte al Comisiei Electorale a VotONG, cu rol de supervizare, mai precizează comunicatul comun.

„Mai grav decât atât, dl Horia Nicolescu Mihai o înlocuiește în lista celor numiți de către premierul interimar pe dna Adriana Radu, președinte al Asociației Sexul vs Barza, care a candidat cu sprijinul Coaliției pentru Egalitate de Gen, și care a obținut 304 voturi, clasându-se a doua în domeniul protecției drepturilor omului și a șaptea în clasamentul total ca număr de voturi”, precizau organizațiile.

„Este un semn foarte grav de încălcare a unui acord și de ignorare a unui proces democratic, la care Guvernul României nu numai că a achiesat, dar a și participat prin reprezentantul său în Comisia Electorală, proces la care au luat parte un număr record de 788 de organizații din societatea civilă”, transmiteau acestea.

Membrii Comisiei Electorale a VotONG - respectiv Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Academia de Advocacy, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Federația Fundațiilor Comunitare și Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Asociația Code for Romania - au cerut primului ministru „retragerea numirii domnului Horia Nicolescu Mihai și numirea doamnei Adriana Radu în plenul CES conform angajamentului asumat anterior”.


Citește și:

Care este miza Consiliului Economic și Social

Consiliul Economic şi Social este un organism cu rol consultativ în ceea ce privește stabilirea strategiilor şi politicilor economice şi sociale la nivel naţional şi este cheia pentru realizarea, promovarea şi dezvoltarea dialogului și a solidarităţii sociale. Membrii Consiliului au printre atribuții analizarea și avizarea proiectelor de hotărâri și de ordonanțe ale Guvernului și proiectele de lege care urmează să ajungă în Parlament, precum și a proiectelor de programe și strategii înainte de adoptare. Tot membrii CES sunt responsabili și de semnalarea către Guvern și Parlament a unor fenomene sociale și economice care trebuie să ajungă pe agenda pentru a fi întâmpinate de propuneri de acte normative. Nu în ultimul rând, acest Consiliu are un rol activ în analizarea stărilor conflictuale la nivel național sau în sector și propun modalități pentru a le soluționa, conduce analize și studii privind realitatea economică și socială din România și contribuie la implementarea de strategii, programe și standarde în ceea ce privește dialogul social.

Anul 2020 a fost cu atât mai important pentru societatea civilă cu cât este pentru prima dată când conducerea Comitetului Economic și Social ajunge, prin rotație, să fie asigurată de unul dintre cei 15 reprezentanți ai sectorului în acest organism.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


34067 vizualizari

 • -15 (45 voturi)    
  Din tenebrele (Luni, 4 ianuarie 2021, 22:00)

  Harald2 [utilizator]

  "liberalismului". Poate de domnul Ciuca nu a folosit metodele cele mai adecvate, dar parca tot as avea incredere in decizia dansului comparativ cu repunerea in functie pe linie de partid.

  Cine si-a inchipuit ca PNL este departe de PSD la astfel de manevre, s-a inselat amarnic sau a ignorat ultimele decenii de viata politica romaneasca.

  In prezent, PNL este un fel de PSD cu fata umana.
  • -10 (40 voturi)    
   Venind din Armata, papagalul Ciuca (Luni, 4 ianuarie 2021, 22:57)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   Venind din Armata, papagalul Ciuca a deranjat o sinecura a SRI. Nu-i nimic, a fost reactivata!
  • -1 (27 voturi)    
   Despre NeoMarx ne zici ceva?? (Luni, 4 ianuarie 2021, 23:54)

   Vigilentanonstop [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   Daca nu, se stie hramul cu i il porti!!!!
   • +2 (6 voturi)    
    Ciuca (Marţi, 5 ianuarie 2021, 10:28)

    numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui Vigilentanonstop

    A fost si el 2 zile pe acolo si a simtit nevoia sa destabilizeze putin. Unde e Ciuca acum oare? Tot in PNL?
 • +9 (35 voturi)    
  Sinecuri si nepotisme (Luni, 4 ianuarie 2021, 22:12)

  Cataleya [utilizator]

  "Consiliul Economic şi Social este un organism cu rol consultativ"
  Adica taie frunze la caini.

  Daca stati bine cu nervii, cititi articolul de mai jos. Chiar daca e vb de 2016, va puteti da seama cam ce face acest CES.

  https://www.economica.net/recordul-bugetului-2016-ces-primeste-un-plus-de-114prc-37-de-baieti-destepti-isi-impart-salarii-de-1-6-milioane-de-euro_111393.html
 • -3 (35 voturi)    
  Mi a luat ceva minute sa aflu despre Adriana Radu, (Luni, 4 ianuarie 2021, 22:56)

  Vigilentanonstop [utilizator]

  si care este linia ei in viata!
  Si ce am aflat? Ca dumneai are ceva trasat impotriva strabunilor nostri(probabil pe unde si a facut studiile nu tine seanma de ei) nimic nou!! Dar pana la a ataca totul ce tine de cunoastere transmisa din genaratie in generatie ea este cu mult in urma, cu parere de rau!!!!
 • -6 (40 voturi)    
  Totusi, fiind vorba de baietii de la USR (Luni, 4 ianuarie 2021, 23:00)

  cenzuratul [utilizator]

  nu cumva e Asociatia Am Facut Sex, Deci Nu Vine Nicio Barza?
  • -4 (18 voturi)    
   ONG (Marţi, 5 ianuarie 2021, 9:36)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

   Mai repede, cat de incruntat se uita la noi, e de la ONG " Sex vs barzoiul"
  • +4 (14 voturi)    
   ha, ha, ha (Marţi, 5 ianuarie 2021, 11:20)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

   ce poante bune fac pesedacii.
   Garcea o să fie invidios iar dragnea o să vă angajeze la matul din Gratia să faceți atmosferă și să mai învățați câte unele din poantele de autobază pe care le vântură pe acolo chiar și ”strălucitul” 2doze ot Brăila.
 • +9 (25 voturi)    
  he,he! (Luni, 4 ianuarie 2021, 23:29)

  Codruta N [utilizator]

  Sa vezi ce o sa se oftice biata fata, cand va constata ca s-a batut degeaba si ca parerea ei, in caz ca va fi ceruta, nu va conta nici cat negru sub unghie!
  Dar am semnat pentru ea, ca sa invete si astia din guvern ca reprezentantii nostri ii alegem NOI, NU ii numesc ei, dupa cum le tuna pe chelie! :P
  • -2 (38 voturi)    
   si cand s-a intamplat asta? (Marţi, 5 ianuarie 2021, 7:42)

   freestyle [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   adica cand am ales-o pe...cum trebuie sa ii spun ca sa fie corect politic? in fine, cand au avut loc alegerile astea. si daca au avut loc cine naiba participa la ele. sau se aleg unii intre ei, asa cu randul, sa nu moara de foame.
  • -1 (9 voturi)    
   @freestyle... (Marţi, 5 ianuarie 2021, 11:26)

   young_e [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   e, se fac niste liste asa, la ei, cine e mai cu merite - cine mai cu merite deosebite, pentru "dupa ce castigam alegerile" ... nu stim noi astilaltii.
 • -4 (36 voturi)    
  Fair.. (Marţi, 5 ianuarie 2021, 7:03)

  spirache [utilizator]

  O fi ,,fair" acum? Or sa ne mănânce câinii din traista cu toate ong urile mulgătoare de bani.
 • -3 (45 voturi)    
  la munca, nu la intins mana (Marţi, 5 ianuarie 2021, 7:55)

  freestyle [utilizator]

  ”Mi s-a făcut o mare nedreptare”, ”am competențele” și ”am fost aleasă fair”, ce sa zic... inca una sau unu, cum doriti, care daca nu prinde un post de bagator de seama pe undeva prin institutiile statului, e in pericol sa moara de foame. mai bine ii da ajutor de stat, de ceva. cu asta sunt de acord. trebuie sa ii ajutam pe cei defavorizati de soarta, dar cand ii da leafa de lefegiu al statului din impozitele mele nu imi convine. pare ca omul e capabil de ceva, cand de fapt nu e.
 • -3 (27 voturi)    
  sa i dati lui Adriana ce este a ei ! (Marţi, 5 ianuarie 2021, 11:07)

  iuon [utilizator]

  Dreptate sau nedreptate ... Nu stiu si nu e competenta mea sa decid.

  Daca mar intreba cineva, eu nu asi da pe mana acestei doamne soarta copiilor mei.
  Nu stiu daca ati vizionat clipurile acestei domnite - asociatii. Eu am fost curios si am sacrificat din timpul meu. Am copii, am parcurs toate etapele cresterii copiilor, acum sunt la facultate. Am citit, am navigat intre diferite teorii educationale, am lucrat cu sute de copii, adolescenti. Eu personal nu asi incredinta copii, nepotii mei acestei organizatii, nici acestei doamne. Sper ca mai am libertatea asta. Daca se instaureaza dictatura liberala, atunci nu o sa avem de ales. Ei o sa decida autoritar ce este bun ptr. majoritatea din tara asta. Pana atunci, eu nu cred ca ea este mai interesata de soarta copiilor, nepotilor mei decat sunt eu si sotia mea.

  Ca aperitiv la acest articol, merge bine documentarul:
  The Kinsey Syndrome
  Se consuma la rece, cu minte deschisa.
 • -3 (15 voturi)    
  cum am spus (Marţi, 5 ianuarie 2021, 12:18)

  Fu Thien Zbang [utilizator]

  loveaua e baza,nu cât de băgată-n seamă este!
 • +3 (17 voturi)    
  I s-a facut dreptate (Marţi, 5 ianuarie 2021, 13:45)

  carvil [utilizator]

  In cazul ei decizia initiala a fost abuziva si nejustificata. Avem nevoie de oameni competenti, avem nevoie de educatie sexuala.
 • -5 (11 voturi)    
  Barza ca barza... (Marţi, 5 ianuarie 2021, 19:23)

  Nyk1 [utilizator]

  ...dar despre bolile infecțioase transmise în proporții mult mai mari de către homosexuali decât de heterosexuali nu dorește să vorbească nimeni de la USR?
 • -1 (15 voturi)    
  Bey, sunteti normali? (Marţi, 5 ianuarie 2021, 20:26)

  miculescu-rucar [utilizator]

  Legea nr 248/2013:
  3) Pentru activitatea desfăşurată, membrii Plenului Consiliului Economic şi Social primesc o indemnizaţie lunară în cuantum de 20% din cuantumul indemnizaţiei egea nr 248/2013stabilite pentru preşedinte.
  Funcţia de preşedinte al Consiliului Economic şi Social este asimilată din punctul de vedere al indemnizării celei de ministru,Un ministru avea un salariu brut de 21.840, iar 20% reprezenta 4.368 lei; cred ca au mai crescut.
  . În prezent, locuiește în Berlin, însă o dată la două luni, vine în România.
  deci ptr 6 prezente, va incasa intr-un an 52.416 lei, adica 10.483 euro.
  • -3 (5 voturi)    
   la care se mai aduga: (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 0:29)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   -bilet avion berlin-bucuresti si retur
   -diurna
   -cazare
   are balta peste!
   eu imi amintesc ca disput sex vs barza a fost rezolvata mai demult, de catre celebrul elev bula:
   invatatoarea ii intreaba pe copiii din clasa I-a, cine i-a adus pe lume; toti au raspuns ca barza. la care bula revoltat s-a ridicat in picioare si a intrebat: ce mama dreaqu toarasa, in tara asta nu se mai phoode nimeni?
   oenghista asta cred ca a auzit bancul a preluat idea, si a mercantilizat-o.
   sigur ca onegheul respectiv este"de interes public" si primeste finantare babana de bugetul Romaniei.
 • -3 (9 voturi)    
  Din filmele cu prosti! (Marţi, 5 ianuarie 2021, 23:36)

  servus [utilizator]

  Art.2, alin. (2) Domeniile de specialitate ale Consiliului Economic şi Social sunt:
  a) politicile economice;
  b) politicile financiare şi fiscale;
  c) relaţiile de muncă, protecţia socială, politicile salariale şi egalitatea de şanse şi de tratament;
  d) agricultură, dezvoltare rurală, protecţia mediului şi dezvoltare durabilă;
  e) protecţia consumatorului şi concurenţă loială;
  f) cooperaţie, profesii liberale şi activităţi independente;
  g) drepturi şi libertăţi cetăţeneşti;
  h) politicile în domeniul sănătăţii;
  i) politicile în domeniul educaţiei, tineretului, cercetării, culturii şi sportului.
  Ce legatura are acest ONG (ori celelalte ONGuri care si-au organizat respectivul vot) cu domeniul economic ? Ce opinie pertinenta ne poate comunica aceasta doamna cu privire la subiectul intens dezbatut: ,,liberalizarea pretului energiei'', ori cu privire la noile modificari legislative din dom. prot. consum. (siguranta produselor)? Cum sa dai crezare unui punct de vedere (pe parte econ.) emis de un reprez. al unei asociatii, care se mai si intituleaza: Sexul si Barza!!!
 • -2 (4 voturi)    
  Unde sunt? (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 8:49)

  servus [utilizator]

  Unde sunt ONGurile din dom prot. drept omului, prot. drept consumatorilor ori muncii ??? ONGuri cu activitate relevanta in domeniu, actiuni in instantele nationale cat si internationale. Sunt satul de atatea aduceri la cunostinta si tanguiri (cum mai plang unii dupa drepturile noastre si cum se bat ei cu mana in piept ca fac si dreg) pe site-rui/bloguri viu colorate. Unde sunt ONGurile care se lupta realmente ptr. drepturile noastre ??? Ce raport de activitate poate sa prezinte un ONG cu nume exotic ??? Ne-am autosesizat privind calitatea precara a prezervativelor (nu asigura lubrifierea necesara)....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by