Scandalul din Consiliul Economic Social, după ce președinta Asociației Sexul vs Barza a fost înlocuită peste noapte de Guvern cu o persoană care nici nu candidase / Reacția Adrianei Radu

de N.O.     HotNews.ro
Duminică, 20 decembrie 2020, 15:22 Actualitate | Esenţial


Adriana Radu
Foto: Captura Facebook Adriana Radu
”Mi s-a făcut o mare nedreptare”, ”am competențele” și ”am fost aleasă fair”, a scris Adriana Radu, președinta Asociației Sexul vs Barza, care a fost aleasă cu 304 voturi pentru a face parte Consiliul Economic și Social, dar care a fost înlocuită peste noapte de premierul interimar Nicolae Ciucă cu Horia Nicolescu Mihai, de la Asociația pentru Securitatea Incendiilor, care nici măcar nu participase și nici nu îndeplinea criteriile de eligibilitate stabilite de Guvern și societatea civilă.

”Vreau să fiu în CES pentru că vreau să contribui la apărare drepturile femeilor. De exemplu, în România în caz de viol, agresiune sexuală și hărțuire sexuală decazi din dreptul de a depune plângere după numai 3 luni, știați? Plănuiesc să investighez cum putem schimba asta. Ca membru în CES, am mai ușor acces la conversații necesare cu parlamentari și membri ai Guvernului. Am competențele. Am fost aleasă fair - și am muncit să fiu aleasă. Cer să fiu numită ca membru în CES - un mandat de 4 ani pe care nu o să-l irosesc”, a scris Adriana Radu pe pagina sa de Facebook în timp ce detaliază prima experiență sexuală a unei fete de 14 ani și mesajul disperat al acesteia.

”Ne-a lăsat o fetiță din jud. Neamț de 14 ani un mesaj audio. La două zile după ce făcuseră sex pentru prima oară, prietenul ei de 16 ani i-a spus că fără să îi zică ei, și-a scos prezervativul și a ejaculat în ea. Chestie care în UK e pedepsită drept viol. N-am auzit voce mai chinuită decât a fetiței ăsteia în mesajul ei audio, disperată că poate e însărcinată la 14 ani „Nu știu ce să fac. Nu știu nimic. NU MĂ PRICEP LA NIMIC.” „NU MĂ PRICEP LA NIMIC” - nu-mi iese fraza asta din cap deloc, ce fraza pentru a exprima neputința, deznădejea, deruta - felul în care vă garantez, multe persoane tinere din România se simt”, a povestit președinta Sexul vs Barza.
Aceasta continuă cu o altă poveste, de data aceasta a unui băiat, pentru a sublinia importanța educației sexuale.
”Ne-a scris un băiat, tot în disperare. Pe profilul lui de FB scria că e dintr-un oraș din Oltenia, dar locuia în Germania. Făcuse sex cu prietena lui și se rupsese prezervativul și credeau că poți să iei pastila de a doua zi doar cu rețetă - lege care de fapt s-a modificat în Germania de 2 ani, dar ce să știe un adolescent abia aterizat în străinătate, care cere ajutorul tot la SEXUL vs BARZA?”, a scris Adriana Radu.

”În ambele cazuri i-am îndrumat spre pastila EllaOne, pastilă de a doua zi cu ulipristat acetat pe care poți să o iei fără rețetă și în Ro și în DE până în a 5-a zi. Voi știați asta? V-ați fi descurcat mai bine la vârsta lor, rușinați prin România și dezorientați prin Germania?”, a continuat ea.

Radu a subliniat că vrea să fie în CES pentru a se asigura că ”legislația anti drepturi reproductive - inclusiv dreptul la educație despre sănătatea reproductivă să nu mai treacă așa fără nicio problemă”.Membrii desemnaţi să reprezinte societatea civilă în Consiliul Economic şi Social (CES) şi cele 13 organizaţii susţinătoare condamnă decizia premierului interimar, Nicolae Ciucă, de eliminare din lista de persoane desemnate a Adrianei Radu, preşedinta asociaţiei Sexul versus Barza, şi îi solicită acestuia revenirea asupra respectivei hotărâri.


Coaliţia pentru Egalitate de Gen susţine, într-un comunicat de presă, că Adriana Radu este singura candidată câştigătoare care nu a fost desemnată în Plenul CES, ceea ce indică respingerea de către Guvern a prezenţei unei voci de sprijinire a drepturilor femeilor şi egalităţii de gen, în contextul în care România înregistrează printre cele mai mari rate de graviditate în rândul minorelor, de violenţă domestică împotriva femeilor, o atitudine laxă a sistemului de justiţie faţă de abuzurile fizice, psihice şi sexuale împotriva acestora şi multiple alte atacuri împotriva drepturilor femeilor şi a minorităţilor sexuale.

"Membrii desemnaţi să reprezinte societatea civilă în CES care au câştigat procesul electoral organizat la nivelul societăţii civile în acest sens şi cele 13 organizaţii susţinătoare condamnă decizia de eliminare din lista de persoane desemnate a Adrianei Radu, preşedinta asociaţiei Sexul versus Barza, susţinută de Coaliţia pentru Egalitate de Gen, şi vă solicită revenirea asupra deciziei şi numirea ei în Plenul CES. Desemnarea reprezentanţilor societăţii civile în Consiliul Economic şi Social a fost realizată în 2020 în baza unor alegeri libere, printr-un proces transparent şi public în care fiecare ONG care s-a înregistrat pe platforma de vot - www.votong.ro şi a dovedit funcţionarea legală a putut să înscrie candidaţi şi să voteze. Guvernul României a recunoscut procesul şi s-a implicat prin desemnarea preşedintelui Comisiei Electorale, cu rol de supervizare, comisie care a validat rezultatele prin care 14 reprezentanţi ai ONG-urilor au câştigat alegerile", precizează reprezentanţii Coaliţiei pentru Egalitate de Gen, într-o scrisoare deschisă adresată premierului interimar, citată de Agerpres.

Conform sursei citate, "acest act este cu atât mai revoltător cu cât una dintre persoanele desemnate - Horia Nicolescu Mihai, din partea Asociaţiei pentru Securitate la Incendii - nici măcar nu a candidat în cadrul procesului electoral menţionat şi nu pare a îndeplini criteriile minimale stabilite cu acordul Guvernului pentru candidaţi, având ultimul bilanţ contabil depus în 2016 şi nefiind disponibile public informaţii despre eventualele proiecte desfăşurate în ultimii ani".

De altfel, Guvernul şi-a asumat prin comunicatul de presă emis referitor la participarea la procesul electoral menţionat că va numi reprezentanţi ai societăţii civile dintre candidaţii înscrişi pe platformă, prin urmare numirea de persoane care nu au participat la proces este o încălcare directă a propriei asumări.

Cei de la CEG mai precizează, conform unui extras dintr-un comunicat de presă al Secretariatului General al Guvernului că, "în urma validării propunerilor de candidaţi de către Comisia Electorală şi a votului exprimat de societatea civilă, lista completă a candidaţilor împreună cu numărul de voturi primite de fiecare candidat vor fi comunicate Secretariatului General al Guvernului nu mai târziu de 4 decembrie pentru a servi ca listă din care vor fi numiţi de către domnul Prim-ministru reprezentanţii în CES ai societăţii civile".

Totodată, mai spun cei de la CEG, a fost desemnat şi Andrei Botez, candidat susţinut de Asociaţia Frends pentru Dezvoltare, care a avut votul a 90 de organizaţii, mai puţin de o treime din cele 304 voturi exprimate pentru Adriana Radu. Acest lucru este important şi în contextul în care din categoria "Organizaţii profesionale, think-tank-uri" sunt alţi 2 candidaţi câştigători desemnaţi şi alte domenii precum sănătatea, mediul, drepturile persoanelor vârstnice, protecţia consumatorilor şi altele sunt reprezentate doar parţial sau, după caz, nu sunt reprezentate deloc, prin urmare nu este vorba de o desemnare care să acopere un domeniu neacoperit de câştigătorii procesului electoral.

"În speranţa că actul menţionat este o eroare şi că Guvernul nu respinge egalitatea de gen şi nu este împotriva recunoaşterii şi respectării drepturilor femeilor, precum şi că acesta va înţelege să îşi respecte până la capăt propriile angajamente referitoare la acest proces, reprezentanţii desemnaţi ai societăţii civile în Plenul CES, câştigători ai procesului electoral de la nivelul societăţii civile, vă solicită, domnule prim-ministru, revenirea asupra deciziei şi numirea Adrianei Radu în locul domnului Horia Nicolescu Mihai. Totodată, susţinem modificarea legii astfel încât să fie clarificat rolul Guvernului de facilitare a procesului şi nu de decizie discreţionară asupra componenţei camerei reprezentanţilor societăţii civile în CES", conchid reprezentanţii Coaliţiei pentru Egalitate de Gen.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6497 vizualizari

 • -23 (53 voturi)    
  A fi fair sau a nu fi... (Duminică, 20 decembrie 2020, 15:43)

  spirache [utilizator]

  Cam multă tânguire din partea acestei doamne/domnișoare. Până la barză care oricum se duce și in sarcina orelor de dirigenție si educație civică, avem o problemă cu incendiile. Am avut maternitatea Giulești, am avut Colectiv, am avut Piatra Neamț, am avut...Sa vii acum si sa spui ca securitatea la incendii nu contează nu e ,,fair". O sa mai fie oportunități si pe zona asta de planificare familială si protecție a femeii, ca asta e trendul vezi cazul primăriei din Paris.
  • +12 (26 voturi)    
   Mere cu pere (Duminică, 20 decembrie 2020, 22:15)

   4real [utilizator] i-a raspuns lui spirache

   Ce treaba are securitatea incendiilor aici? Asta e o numire pe criterii politice, aceleasi numiri tampite de politruci
   • -7 (7 voturi)    
    Te prefaci sau nu înțelegi? (Luni, 21 decembrie 2020, 20:28)

    spirache [utilizator] i-a raspuns lui 4real

    Cum amestec mere cu pere? Ce e politic in Asociația pentru Securitatea Incendiilor? Efectiv, mor oameni din cauza incendiilor.
 • +22 (44 voturi)    
  oamenii PNL nu se dezmint (Duminică, 20 decembrie 2020, 15:52)

  vlad.pe [utilizator]

  oamenii PNL nu se dezmint iar Ludovic Orban a transformat PNL in PSD, nu mira pe nimeni gestul premierului interimar Nicolae Ciucă, ati uitat de reportajul Recorder despre care presedintele Klaus Iohannis spunea ca este o exceptie?
  • +13 (29 voturi)    
   APV (Duminică, 20 decembrie 2020, 17:31)

   danton68 [utilizator] i-a raspuns lui vlad.pe

   ce poti cere unui apv-ist.... ?
 • -22 (46 voturi)    
  Lasa femeie... (Duminică, 20 decembrie 2020, 15:53)

  Mihail. [utilizator]

  In lumea asta sunt nedreptati incomparabil mai mari, de care nu se sinchiseste nimeni si nici n-ajung in presa...
  • +18 (34 voturi)    
   asa este (Duminică, 20 decembrie 2020, 19:05)

   CNBC [utilizator] i-a raspuns lui Mihail.

   Moare lumea de foame in africa, ce daca nu avem autostrazi si se fura, sunt probleme mai mari in lume....vai de capul tau. Ce mentalitate de stana ai nea' Mihail. Ce ar fi sa se ocupe fiecare de ce stie sa faca, cat mai bine cu putinta, incetand cu comentariile deplasate la cineva care depune un efort intr-o anumita directie ?
   • -12 (28 voturi)    
    Sa depuna efort in alta parte (Duminică, 20 decembrie 2020, 20:24)

    Anges [utilizator] i-a raspuns lui CNBC

    Romania are cel mai mic ecart intre barbati si femei la salarii din UE si se estimeaza dupa trend ca la anul va fi egalitate absoluta. Spre comparatie, la trendul actual Franta va atinge egalitate intr-o suta de ani!
    De asemenea ponderea persoanelor cu studii superioare este clar in favoarea femeilor, iar dupa ponderea femeilor in functii de conducere in companiile listate la bursa locala Romania ocupa tot primul loc in UE. Problemele apar daca ne uitam la filialele companiilor vestice din Romania.
    Deci problemele lor, nu sint problemele noastre, iar discursul feminist este neadaptat la realitatile romanesti si nul ca valoare.
    • -8 (18 voturi)    
     Si calea catre documentul suport (Luni, 21 decembrie 2020, 7:59)

     Anges [utilizator] i-a raspuns lui Anges

     Sint curios daca veti da minus si la un document oficial UE. Iar ca el mai sint multe; trebuie doar sa cauti...
     https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/aid_development_cooperation_fundamental_rights/2020_factsheet_on_the_gender_pay_gap.pdf
    • +6 (14 voturi)    
     Tu vorbesti de salarii, in timp ce... (Luni, 21 decembrie 2020, 11:38)

     dolor [utilizator] i-a raspuns lui Anges

     Copii care nasc copii. România are cele mai multe adolescente însărcinate din Uniunea Europeană
     https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/copii-care-nasc-copii-romania-are-cele-mai-multe-adolescente-insarcinate-din-uniunea-europeana-449007
     • -3 (13 voturi)    
      Asa si!? (Luni, 21 decembrie 2020, 12:29)

      ids [utilizator] i-a raspuns lui dolor

      Nu stiu daca ai vazut studiul sau doar stirea. In studiu definitia era femei sub 20, ceea ce nu inseamna neaparat adolescente. De asemenea nu spune daca sint mame singure sau s-au casatorit si au facut un copil.
      Daca dupa liceu s-au casatorit si au facut un copil nu mi-e clar de ce e asta un lucru rau. Fiecare decide cum vrea sa-si faca viata. De asemenea exista o minoritate unde traditional casatoriile au loc devreme, chiar sub 18 ani, ceea ce e legal cu acordul parintilor. Vrei sa suprascrii asta?
      In acelasi studiu sint tari pe primul loc la femei care devin mame dupa 40. O fi bine, o fi rau sa fii in categoria asta!?
      Mie imi pare o isterie intreaga declansata fara sa se intelega exact segmentarea si cauzele. Hai sa-i educam pe toti fortat, exact cum facea comunistii. Sa cream omul nou dupa standardele pe care “noi” le consideram ok.
      • -6 (8 voturi)    
       Bineinteles (Luni, 21 decembrie 2020, 12:34)

       ids [utilizator] i-a raspuns lui ids

       Cu ghilimele la “facea”.
 • -10 (40 voturi)    
  Agenda stangii este haosul! (Duminică, 20 decembrie 2020, 16:03)

  soundtrack [utilizator]

  .
  • +7 (23 voturi)    
   Dupa comentariu imi dau seama care a agenda ta (Duminică, 20 decembrie 2020, 22:13)

   4real [utilizator] i-a raspuns lui soundtrack

   Analfabetismul functional.
 • -14 (40 voturi)    
  Acordul minorilor (Duminică, 20 decembrie 2020, 16:04)

  RazC82 [utilizator]

  Clar, daca a fost votata conform procedurilor, ar trebui numita dar eu intreb alta chestie. Doamna din articolul acesta a primit acordul minorilor si al parintilor sa vorbeasca despre experientele acelor minori?

  Nu de alta dar da detalii destul de specifice, daca eu as veni si as cere ajutorul si apoi imi apare povestea pe Facebook, chiar si fara nume, m-as simti ca naiba...

  Probabil o fi legal sa poti zice povestea daca anonimizezi datele, probabil nu exista un acord de confidentialitate intre "pacient" si ONG, dar moral nu prea e daca nu ceri permisiunea si daca tot vorbim de Vest, in Vest nu prea e voie nici anonimizat fara permisiunea celui caruia ii iei interviul (sau a parintilor daca sunt minori).

  Mi se pare o goana dupa publicitate, nu o cunosc pe respectiva doamna, poate are intentii bune si nu incearca doar sa isi faca o cariera din asta, dar rezultatul final de obicei e ca minorii vor veni mai greu sa ceara sfatul.
  • +19 (25 voturi)    
   „da detalii destul de specifice” (Duminică, 20 decembrie 2020, 20:18)

   NME [utilizator] i-a raspuns lui RazC82

   Pe bune??
   „O fată de 14 ani din jud. Neamț a făcut sex cu prietenul de 16 ani”.
   și
   „Un băiat (pe al cărui profil de FB scrie că e dintr-un oraș din Oltenia, dar locuiește în Germania), a făcut sex cu prietena”. Asta că tot știm că orice scrie în profilul de FB este neapărat adevărat.

   Acum, sincer, dacă dvs. sunteți în stare să identificați persoanele din cele două cazuri de mai sus doar după datele furnizate (despre care spuneți c-ar fi un pic cam prea precise), vă pierdeți vremea pe aici. Aveți niște talente foarte speciale, care pot fi puse la treabă dacă mergeți la Poliție să-i ajutați în căutarea de persoane dispărute.
 • -13 (45 voturi)    
  hehehehe (Duminică, 20 decembrie 2020, 16:13)

  john70 [utilizator]

  Un soldat al lui Soros a fost trimis acasa?!?!? Cum au indraznit?!?!?!
  Tovarasi, nu va faceti griji, mai sunt mii.
 • +17 (49 voturi)    
  O feminista in CES?! (Duminică, 20 decembrie 2020, 16:20)

  bgd [utilizator]

  Nu, Guvernul nu accepta asa ceva.... nu se cade in societatea medievala romaneasca.

  Cum sa incurajezi minorele sa mearga la politie?! E normal sa fii fortata, pacalita, drogata, violata, cum sa crezi altceva? Huooo!

  Neanderthal...
 • -18 (48 voturi)    
  Alta sinecura (Duminică, 20 decembrie 2020, 16:20)

  newlook [utilizator]

  Alta sinecura. Asta plange dupa bani, LGBT-istii s-au invatat la sinecuri.
  Tampitii aia de Pesedoi chiar le plateau multora injuraturile pe care le primeau. Si-au meritat soarta, din punctul asta de vedere.
  • +11 (31 voturi)    
   ce s-a intamplat troll mic? (Duminică, 20 decembrie 2020, 19:06)

   CNBC [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Nu mai luati prima de craciun ?
 • -12 (44 voturi)    
  Forma vs fond (Duminică, 20 decembrie 2020, 16:41)

  animatron [utilizator]

  Formal, dna in cauza sustine ca a indeplinit criteriile de comun acord stabilite. si ca nu " fair" sa nu fie acceptata (sau inlocuita cu altcineva).

  Organismul e unul "consultativ", isi da cu parerea dar nu poate impune nici un fel de politica publica in Romania.

  Coalitia pt Egalitate de Gen are un discurs oficial axat pe "feminism", dar cand cautati mai atent descoperiti ca obiectivul principal este modificarea mentalitatii din Romania asupra "identitatii de gen" in sensul "gender fluid" si nu "protejarea femeilor" sau "egalitatea de sanse" cu barbatii.

  https://ongen.ro/

  A aparut prin 2014, pe atunci avea ca membri "Societatea de analize feministe", Asociatia Front, intre timp nu stiu ce au ajuns dar seamana bine a propaganda marxista de tip "progresist".

  Toate ideile de "gender policy" promovate de Coalitia pt Egalitate de Gen sunt tipice stangii din USA si UE, straine de discursul politic de dreapta.

  Gandita acum ca un fel de contra-pondere la Coalitia pentru Familie, aceasta Coalitia pentru promovarea "ideologiei de gen" e inca un instrument de propaganda neo-marxista in Romania.

  Cred ca dl prim-ministru Ciuca e suficient de bine informat asupra adevaratelor obiective ale aglomeratiei de ONG-uri pretins "independente" dar finantate din strainatate cu scopuri de influenta politica in Romania.

  Ce e "ideologia de gen" ?

  E inca o metoda de creare a "omului nou" visat de propaganda comunista si bolsevica, omul care sa renunte la ideea de "familie" si sa-si aleaga fantezist, aleatoriu, fara nici o obligatie fata de societate, ce sex sau gen vrea sa aiba la un moment dat.

  Marxistii vad "familia" ca pe ceva arhaic, capitalist si patriarhal, e o marota veche a comunistilor sa distruga familia traditionala.

  Actualul val marxist zis "feminist" e unul foarte agresiv in anumite medii si prioritar indreptat spre persoane lgbtq+ (ultraminoritare in totalul populatiei).
  • +11 (35 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 20 decembrie 2020, 18:14)

   [anonim] i-a raspuns lui animatron

  • +14 (36 voturi)    
   Justificari, scuze, povesti, etc... (Duminică, 20 decembrie 2020, 21:00)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Orice, numai sa ne putem continua abuzurile in liniste si pace. Femeia e o subspecie, nu merita drepturi...
   • -3 (15 voturi)    
    si de ce crezi ca femeia e o sub-specie (Luni, 21 decembrie 2020, 10:06)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui bgd

    Ti se pare ca in Romania femeile sunt discriminate?
    Omul ala vorbeste de Coalitia pentru egalitatea de gen, nu egalitatea intre sexe si cu atat mai putin egalitatea intre femei si barbati.
    Ce nu intelegeti voi este ca femeile au devenit deja personaje secundare in povestea asta. Deja nu mai avem voie sa vorbim despre sexul feminin ci despre genul feminin(ce dreaq o mai fi si asta) care trebuie sa stea la coada pentru drepturi dupa cele alte 72 de "genuri".
  • +6 (28 voturi)    
   Ce comentariu idiot (Duminică, 20 decembrie 2020, 22:12)

   4real [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Dar asta e nivelul trumptarzilor, aceleasi obsesii cu stanga, feminismul, ai uitat de "war against christmas" , alta balarie inventata de extremistii de dreapta.
 • -7 (33 voturi)    
  Am aflat jumatatea povestii (Duminică, 20 decembrie 2020, 21:40)

  Setalcott [utilizator]

  Untr-un scandal, presa care isi merita numele n-ar trebui sa prezinte pozitia ambelor parti implicate?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by