Dan Andronic a reacționat, după condamnarea sa la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa printr-un mesaj scurt postat pe Facebook, în care spune că se retrage.

Dan AndronicFoto: AGERPRES
  • "Eu mă retrag. Vă urez succes! Doamne ajută!", a scris Dan Andronic, consultant politic și jurnalist, în prezent director la Evenimentul Zilei.

Joi, instanța supremă l-a condamnat pe Andronic la 3 ani de închisoare cu suspendare și muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Centrul de Asistenţă Integrată Bucureşti sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3. În prima instanță - Curtea de Apel Brașov - el fusese achitat, în iunie 2019.

În 18 mai 2016, Remus Truică, Paul Philippe al României, Dan Andronic, precum şi oamenii de afaceri Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov.

"Acuzaţiile (...) vizează infracţiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), în interesul obţinerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de inculpatul Paul Philippe al României", anunţau procurorii.

DNA preciza, la acea vreme, că, "începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, Robert Mihăiţă Roșu, Tal Silberstein , Benyamin Steinmetz au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Paul Philippe al României, prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici".

Dan Andronic, Marius Marcovici, Moshe Agavi şi Mateescu Lucian ar fi aderat ulterior la grupul infracţional: primii trei în anul 2007, ultimul în anul 2011. "Prin activitatea infracţională desfăşurată s-a reuşit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzându-se un prejudiciu în dauna statului român de 9.523.769 euro, precum şi a Fermei Regale Băneasa, cu un prejudiciu în dauna statului român de 135.874.800 euro", precizau procurorii.

Prejudiciul total în acest dosar a fost estimat la 145.398.569 de euro.