Ministerul Justiției propune atacarea la CCR a legii care îi salvează de închisoare pe evazioniști dacă achită prejudiciul

de I.H.     HotNews.ro
Miercuri, 16 decembrie 2020, 14:40 Actualitate | Esenţial


CCR
Foto: Facebook

Proiectul de lege a fost votat de Camera Deputaților marți și prevede posibilitatea înlocuirii pedepsei cu închisoarea pentru cei inculpați pentru evaziune fiscală dacă prejudiciul este până la 100.000 de euro și dacă îl achită integral:

 • art. 10, alin. (1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amendă.
 • În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare;
 • Dispozițiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaților chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) și (1 prim).
Ministerul Justiției spune că proiectul a fost avizat negativ de Guvern și a mai fost atacat la CCR, Curtea acceptând obiecțiunile de neconstituționalitate și declarând proiectul neconstituțional în ansamblul său.

Proiectul a fost depus în 2017 pe vremea când Liviu Dragnea era șeful Camerei Deputaților și a fost adoptat în 2018, cu voturile PSD, ALDE și UDMR. Legea a fost atacată la Curtea Constituțională de PNL, USR și PMP. La reexaminarea legii, ca urmare a deciziei CCR, deputaţii au adoptat unele amendamente, introducând pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa cu închisoarea, în cazul unor infracţiuni de evaziune fiscală.

Astfel:
 • constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă stabilirea cu rea credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensări datorate bugetului general consolidat. Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă asocierea în vederea săvârşirii acestor fapte.
 • Constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, sau cu amendă, următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; c) evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale sau evidenţierea altor operaţiuni fictive; d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor; e) executarea de evidenţe contabile duble, folosind înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor; f) sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă sau declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate; g) substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală şi ale Codului de procedură penală.
 • În cazul săvârşirii unor astfel de infracţiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.
 • În cazul săvârşirii uneia dintre aceste infracţiuni, prevăzute anterior, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare.
 • Aceste dispoziţii se aplică tuturor inculpaţilor chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1395 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  S-a trezit si Predoiu (Miercuri, 16 decembrie 2020, 14:52)

  Cataleya [utilizator]

  exact ca USR-istul ala cu gardul Parlamentului.

  Ai rabdare omule ca Johannis tocmai a anuntat convocarea noului Parlament .
  Dupa aceea, Presedintele poate retrimite legea in Parlament, iar voi astia de dreapta n-aveti decat s-o aruncati la gunoi si se termina povestea.
  Sau scadeti plafonul la 100 de euro, Johannis o semneaza si gata..
 • +5 (5 voturi)    
  Eu sunt de acord (Miercuri, 16 decembrie 2020, 14:56)

  Alex_capsunar [utilizator]

  Eu sunt de acord sa ii scapam de inchisoare, dar nu daca achita tot prejudiciul, ci de 5-10-15 ori valoarea lui. Ai furat 10.000? platesti 50.000. Daca mai furi si a doua oara, platesti 100.000. Daca un evazionist face inchisoare, ce avantaje avem noi? Ba ii mai si platim un sejur. Daca in schimb achita de 5-10 ori prejudiciul, cred ca iesim mai castigati
  • +3 (3 voturi)    
   Mi se pare corect (Miercuri, 16 decembrie 2020, 16:15)

   TheFreeOne [utilizator] i-a raspuns lui Alex_capsunar

   Ca in momentul cand esti prins cu evaziunea sa platesti de 5 ori valoarea prejudiciului si sa scapi de puscarie.
   Altfel, vor face mult mai multi evaziune, autoritatile vor fi depasite etc.
 • -2 (2 voturi)    
  singe (Miercuri, 16 decembrie 2020, 14:59)

  drago [utilizator]

  In goana societati romanesti dupa singe se pierde uneori ratiunea!
  Legea prevede evaziune de pina la 100000 de euro.
  Evaziune poate insemna: 1.intentie;2.neglijenta3.greseala a autoritatilor fiscale.
  Avind in vedere suma (relativ mica) si incompetenta atit a autoritatilor fiscale cit si a multor contabili , un anumit grad de clementa nu poate fi daunator!
  • +1 (1 vot)    
   Ok (Miercuri, 16 decembrie 2020, 16:11)

   TheFreeOne [utilizator] i-a raspuns lui drago

   Poti sa imi dai si mie o suma (relativ) mica de 99000 de euro?
 • -2 (4 voturi)    
  CeCe ? (Miercuri, 16 decembrie 2020, 15:23)

  dcotoara9 [utilizator]

  Re : nu se poate, ...... nu este moral!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by