​Noul Parlament a fost convocat de Klaus Iohannis, pentru ședința de constituire, în ziua de luni, 21 decembrie, informează Administrația Prezidențială.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 16 decembrie a.c., decretul privind convocarea Parlamentului României, ales la data de 6 decembrie 2020, în ziua de luni, 21 decembrie 2020, ora 12:00, la Palatul Parlamentului”, se spune în comunicatul Cotroceniului.

Potrivit Constituției, ”Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.”

PSD va avea în viitorul Parlament 47 mandate la Senat şi 110 mandate la Camera Deputaţilor, în timp ce PNL a obţinut 41 la Senat, respectiv 93 la Camera Deputaţilor, potrivit datelor prezentate, luni, de Biroul Electoral Central (BEC).

Alianţa USR PLUS va avea 25 de mandate la Senat şi 55 la Camera Deputaţilor, iar Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) - 14 la Senat şi 33 la Camera Deputaţilor.

UDMR a obţinut 9 mandate la Senat şi 21 la Camera Deputaţilor.

Iohannis spuse încă de luni că ”având în vedere că Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare, acum sunt îndeplinite condițiile pentru convocarea noului Parlament și pot să vă informez că intenționez să convoc noul Parlament pentru data de 21 decembrie - săptămâna viitoare, luni, se va constitui noul Parlament.”