Reacții contradictorii ale celor de la Spitalul de Copii "Louis Țurcanu” din Timișoara în legătură cu asistentul medical acuzat că a agresat sexual trei femei venite să nască, scrie tion.ro. Bărbatul ar fi creat probleme la locul de muncă la scurt timp de la angajare. A fost cercetat disciplinar de mai multe ori, sancționat pentru că a administrat incorect un tratament, însă activitatea lui a fost notată cu "bine și foarte bine” la evaluările anuale. Au existat și două plângeri împotriva lui făcute de spital pentru agresiune sexuală, însă dosarele penale deschise atunci au fost clasate de procurori.

Spitalul de Copii din TimișoaraFoto: tion.ro

Prima cercetare disciplinară, spun reprezentanții spitalului, a fost începută în martie 2014. A fost retrogradat, pentru 60 de zile, de la funcția de asistent la cea de registrator medical pentru că "ar fi manifestat un comportament deviant, agresiv fizic și verbal față de aparținătorii internați în cadrul secției în care acesta își desfășura activitatea”.

Tot în același an, 2014, oficialii unității sanitare au formulat chiar și o plângere penală împotriva asistentului, pentru "săvârșirea infracțiunilor de purtare abuzivă, folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, precum și pentru verificări prealabile sub aspectul săvârșirii infracțiunii de hărțuire sexuală, transmit reprezentanții Spitalului "Louis Țurcanu”. Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a deschis atunci două dosare penale, clasate ulterior.

În octombrie 2014, bărbatului i-a fost suspendat contractul de muncă până la soluționarea plângerii penale și a unei sentințe definitive. Din noiembrie 2016 însă, el s-a întors la serviciu, ca urmare a clasării dosarelor penale.

În mai 2017, asistentul a fost sancționat din nou, cu mustrare scrisă, pentru "neîndeplinirea sarcinilor de serviciu și administrarea incorectă a tratamentului prescris unui pacient”. Trebuie menționat însă faptul că în perioada 2017-2019 bărbatul a fost evaluat cu calificativele "bine și foarte bine”, conform evaluării întocmite de șeful ierarhic al secției.

Acuzații noi, în iulie 2020

Reprezentanții spitalului au primit sesizările celor trei mame în iulie 2020. Femeile semnalau că asistentul a avut un comportament indecent la adresa lor, le-a atins și ar fi intrat chiar peste una dintre ele în toaletă.

Bărbatul a fost sancționat disciplinar în luna august. L-au retrogradat de la funcția de asistent medical în Secția de Neurologie Pediatrică la îngrijitor curățenie în cadrul Secției de Chirurgie Pediatrică, pentru o perioadă de 60 de zile. Totul, pentru "comportament neadecvat și lipsit de etică față de aparținători, pacienți, colegi, prin adoptarea unei conduite care aduce atingere onoarei și respectului datorat ființei umane, prin folosirea unor expresii jignitoare și cuvinte obscene față de aparținători și pacienți”, au transmis reprezentanții Spitalului de Copii "Louis Țurcanu” din Timișoara.

După ce au trecut cele 60 de zile de la retrogradare, în noiembrie, bărbatul a revenit pe același post, pe aceeași secție, de unde a fost mutat disciplinar. Comisia de disciplină a spitalului a recomandat efectuarea unei expertize psihiatrice pentru a vedea dacă el este apt pentru a ocupa postul de asistent medical. "Aceasta a fost efectuată, rezultatul fiind că angajatul R.D.T. este apt de muncă condiționat, de neefectuarea serviciului în timpul nopții”, au mai transmis reprezentanții spitalului.

După ce cazul de la "Louis Țurcanu” a apărut în presă, conducerea spitalului a decis că mai este nevoie de o cercetare disciplinară. Va fi urmată exact aceeași procedură administrativă.

Reamintim că în acest caz Poliția a deschis un dosar pentru "agresiune sexuală". Cele trei femei care au depus plângeri împotriva asistentului medical au susținut că acesta fie le-a atins, fie a mers după ele la baie, fie se așeza cu ele în pat. Mai mult, conform „Libertatea”, asistentul le căuta pe femei în baza de date informatică a spitalului, le lua adresele și numerele de telefon, dar le căuta și pe Facebook și le scria mesaje.