România condamnă modul netransparent și contrar practicilor democratice în care au acționat, în Parlamentul Republicii Moldova, PSRM și Platforma ,,Pentru Moldova’’, care include Partidul Șor, ignorând flagrant votul masiv exprimat de cetățenii Republicii Moldova la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie 2020, transmite Ministerul Afacerilor Externe. Reamintim că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova a fost trecut din nou din subordinea Președinției în cea a Parlamentului, iar astfel, președintele-ales Maia Sandu a fost lăsată fără o prerogativă de care a beneficiat președintele în funcție Igor Dodon.

Ministerul Afacerilor ExterneFoto: Wikipedia

România consideră că rapiditatea cu care au fost adoptate în Parlamentul de la Chișinău modificări de o amploare semnificativă și cu un impact major asupra funcționării instituțiilor statului, fără transparență decizională și consultare publică, fără respectarea procedurilor parlamentare în vigoare, afectează grav statul de drept și funcționarea sistemului democratic din Republica Moldova, mai spune Ministerul român de Externe.

Modul în care au acționat aceste forțe politice este cu atât mai grav cu cât, în mod clar, scopul direct urmărit a fost limitarea atribuțiilor funcției prezidențiale, pe care candidatul susținut de PSRM a pierdut-o în mod categoric și democratic la alegerile prezidențiale, consideră MAE.

Potrivit legii adoptate joi de către Parlamentul de la Chișinău, SIS a trecut sub control parlamentar, iar directorul va fi numit în funcție de către Legislativ, pe un termen de 5 ani, și nu de către șeful statului. În iunie 2019, PSRM și ACUM au votat împreună un proiect prin care șeful Serviciului Informații și Securitate era numit de Președintele țării și aprobat de Parlament, iar instituția trecea astfel sub control prezidențial. SIS fusese scos de sub control prezidențial în 2016.

Propus de Partidul Socialist, care îl susţine pe preşedintele încă în exerciţiu, pro-rusul Igor Dodon, acest proiect de lege este considerat de opoziţie o tentativă de a limita puterile preşedintei alese Maia Sandu, a cărei ceremonie de învestitură este prevăzută să aibă loc la sfârşitul lunii decembrie.

Platforma Demnitate şi Adevăr (Platforma DA) şi Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională votul privind trecerea SIS din subordinea preşedinţiei în cea a parlamentului.

Deputaţii PSRM şi ai Partidului Şor au votat joi, pe lângă acest proiect de lege, şi o lege care anulează alocarea terenului fostului stadion Republican pentru construcţia unui nou sediu al Ambasadei SUA. De asemenea, mai multe proiecte controversate au fost votate în prima lectură. Printre acestea se numără modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, o nouă lege privind funcţionarea limbilor, ce prevede un statut special pentru limba rusă, precum şi modificări legate de statutul autonomiei găgăuze.