Institutul Cantacuzino a scos pe piață miercuri doar 942 de flacoane din suplimentul alimentar OROSTIM-HV, iar ritmul maxim pe care îl poate asigura cu capacitățile pe care le are este, la acest moment, de 1.000 de flacoane la un interval de 10-14 zile, potrivit Ministerului Apărării, care face apel la firmele private să se implice pentru a fi produse cantități suficiente. Precizările au loc în contextul în care zeci de oameni au stat la coadă, în plină pandemie, în faţa Institutului Cantacuzino, pentru a cumpăra noul supliment alimentar, care s-a epuizat însă în câteva ore.

PastileFoto: pexels.com

Miercuri, a fost scos la vânzare primul lot de OROSTIM HV - 942 de flacoane.

Ministerul Apărării a transmis, printr-un comunicat de presă, că ritmul maxim pe care îl poate asigura Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, cu capacitățile de microproducție din dotare, este, la acest moment, de 1.000 de flacoane scoase la vânzare într-un interval de 10-14 zile.

Conform MApN, acest ritm este condiționat atât de capacitatea limitată de producție, dar, mai ales, de controlul de calitate care se desfășoară cu strictețe pentru fiecare lot produs, iar "prin optimizarea fluxului de microproducție" institutul își propune să ajungă, în perioada următoare, la dublarea acestei cantități.

MApN face apel la firmele private să se implice pentru a fi produse cantități suficiente: "Producția de masă a imunomodulatorului OROSTIM HV poate fi externalizată către agenți economici specializați care dețin capacități de fabricație de nivel industrial. În acest sens, Institutul își exprimă întreaga disponibilitate pentru demararea discuțiilor cu producătorii interesați de realizarea transferului tehnologic, astfel încât OROSTIM HV să poată fi oferit pe piață în cantități suficiente".

În plină pandemie de COVID-19, câteva zeci de persoane stau la coadă, miercuri dimineață, la poarta Institutului Cantacuzino, pentru a cumpăra suplimentul alimentar lansat astăzi pe piață. Imunomodulatorul Orostim-HV a fost pus în vânzare la punctul farmaceutic al Institutului Cantacuzino, iar oamenii s-au înghesuit încă de dimineață la coadă.

Unii dintre oamenii de la coadă spuneau că au venit încă înaintea orei 7.00 și ar fi fost făcute liste de așteptare. În jurul orei 10.00, suplimentul alimentar disponibil la punctul de vânzare al institutului s-a epuizat.

Orostim-HV este un supliment alimentar care conține o combinație dintr-un lizat atomizat format din 15 tulpini bacteriene și o pulbere de extract de orz verde și are proprietăți antioxidante și de stimulare a imunității, determinând creșterea rezistenței organismului la infecții, a susținut luni, într-o conferință de presă, directorul institutului, colonelul dr. Florin Oancea.

El preciza că Orostim-HV fi comercializat atât pentru copii, cu flacoane de 10 sau 30 de capsule, la un preț de 25 sau de 60 de lei, precum și pentru adulți, la un preț de 30 de lei și 80 de lei, iar tratamentul este de 10 zile, trei luni consecutiv.