Guvernul a atacat la Curtea Constituțională legea modificată de PSD cu un amendament care prevede redeschiderea piețelor din spații închise în perioada stării de alertă, a anunțat luni premierul Ludovic Orban. El a spus însă că autoritățile analizează posibilitatea renunțării la unele restricții, între care și cea privind piețele.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Vă spun că analizăm acuma, dar să nu o daţi încă ca o ştire, analizăm posibilitatea redeschiderii pieţelor care funcţionează în spaţii închise. Cu atât mai mult cu cât a venit iarna şi temperatura a coborât, analizăm posibilitatea de a redeschide pieţele”, a declarat luni premierul Ludovic Orban, citat de Mediafax. Orban a fost întrebat dacă ar putea fi ridicate unele restricţii după 6 decembrie şi până la Crăciun, în cazul în care va exista un trend descendent al cazurilor de COVID-19,

El a afirmat că toate măsurile de reducere a restricțiilor vor fi luate în funcție de evoluția pandemiei.

  • "Sigur, orice redeschidere a piețelor nu va fi posibilă decât cu respectarea unor norme de protecție socială foarte stricte”, a adăugat premierul.

Totodată, el a anunțat că Guvernul a atacat la Curtea Constituțională legea care ar permite deschiderea piețelor în stare de alertă, deoarece "schimbă o hotărâre de guvern”.

  • "Această lege nu poate să schimbe o HG. O lege care reglementează activitatea piețelor nu poate să modifice o hotărâre de guvern care e legată de starea de alertă. Mai sunt și alte motive de neconstituționalitate”, a mai spus Ludovic Orban.

În 10 noiembrie, în plină campanie electorală, PSD a modificat propunerile luate de către Guvern privind pandemia de COVID-19. Astfel, PSD a reușit să adopte în plenul Camerei Deputaților un amendament potrivit căruia piețele care se află în spații închise pot să-și desfășoare activitatea pe durata stării de alertă. De precizat este că și liberalii au votat propunerea în comisia de specialitate, dar în plen s-au abținut.

Modificarea a fost votată după ce Guvernul adoptase cu câteva zile înainte o hotărâre de guvern care prevede ca piețele în spațiile închise să nu funcționeze în perioada stării de alertă.

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat luni, de un jurnalist, dacă va promulga legea privind redeschiderea piețelor. "Legea privind redeschiderea piețelor nu a ajuns la mine”, a răspuns Iohannis.

Liderul PSD a reacționat acuzându-l pe șeful statului că minte.

"Iohannis minte din nou! Legea cu deschiderea piețelor este trimisă la promulgare de aproape 20 de zile! Să îl ajutăm pe Iohannis să se documenteze! A mințit cu vaccinul, a mințit cu infectările și acum minte și cu piețele!!!", a scris Ciolacu pe Facebook. El a postat și un link cu site-ul Camerei Deputaților și o captură cu fișa legii, care arată că actul normativ a fost trimis la promulgare în 12 noiembrie.