Petiție pentru retragerea certificatului de Revoluționar al lui Ion Iliescu

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 19 noiembrie 2020, 19:58 Actualitate | Esenţial


Ion Iliescu (foto arhiva)
Foto: Agerpres
O petiție publicată pe site-ul comunității declic.ro cere retragerea certificatului de Revoluționar cu Merite Deosebite al „inculpatului pentru crime împotriva umanității Ion Iliescu”.

Petiția a fost lansată de protestatarul #rezist Marian Moroşanu, cunoscut ca „Ceaușescu” și poate fi semnată aici.

Care sunt argumentele acestuia:

 • „În decembrie și din păcate doar atunci, o mare parte din opinia publică sesizează din nou faptul că dosarele istorice, printre care Dosarul Revoluției, nu au fost soluționate, deși iată că au trecut 31 de ani de la masacrul din 1989 orchestrat de comuniști și de eșalonul doi de comuniști care se intitulau după fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu drept feseniști, moment în care au preluat puterea în frunte cu Ion Iliescu (fost membru de marcă al PCR).
 • Întrucât justiția se mișcă în continuare cu lentoare vădită, considerăm că o minimă reparație morală ar fi reprezentată de retragerea certificatului de Revoluționar cu Merite Deosebite al inculpatului pentru crime împotriva umanității Ion Iliescu.
 • Ion Iliescu este judecat pentru peste o mie de crime care s-au comis după fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu, atunci când eșalonul doi de comuniști a preluat puterea”.
-----------------

În 5 aprilie 2019, în dosarul Revoluției, trimis instanței după aproape 30 de ani, timp în care a fost închis și redeschis de mai multe ori, au fost trimiși în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii doar trei inculpați - fostul președinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus. Parchetul General preciza atunci că pentru întocmirea rechizitoriului Secției Parchetelor Militare au fost administrate, în principal, probe obţinute după 13 iunie 2016, dată la care judecătorul de cameră preliminară de la instanța supremă a confirmat redeschiderea urmăririi penale.

În octombrie 2020, instanța supremă a constatat ”neregularitatea” rechizitoriului întocmit de Secția Parchetelor Militare în Dosarul Revoluției, prin care în 5 aprilie 2019 au fost trimiși în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii fostul președinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus. Magistrații ICCJ au exclus mai multe probe de la dosar și dau procurorilor militari un termen de 5 zile în care să remedieze "neregularitățile" și să decidă dacă cer restituirea dosarului sau mențin hotărârea de trimitere în judecată.

Parchetul General în 2019 anunța atunci că pentru întocmirea rechizitoriului Secției Parchetelor Militare au fost administrate, în principal, probe obţinute după 13 iunie 2016, dată la care judecătorul de cameră preliminară de la instanța supremă a confirmat redeschiderea urmăririi penale.

Acuzațiile procurorilor:

În urma cercetărilor s-a constatat că începând cu 22 decembrie 1989, ora 16.00, întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum și Gărzile Patriotice s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. - format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar și numit ministru al apărării) și Gelu Voican Voiculescu - a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit și legitimarea politică în fața poporului român.

Ancheta a relevat că pentru atingerea acestor scopuri, începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989 ar fi fost lansată o amplă şi complexă activitate de inducere în eroare (diversiuni şi dezinformări), coordonată de unii componenţi ai Consiliului Militar Superior (structură aflată în subordinea C.F.S.N.), acceptată şi asumată de factorii decizionali ai C.F.S.N. Din Consiliul Militar Superior au făcut parte general locotenent Atanasie Victor Stănculescu, general de armată Nicolae Militaru şi şefi de direcţii militare.

Pentru a evita tragerea la răspundere penală ca urmare a represiunii existente până la 22 decembrie 1989, vârfurile decizionale ale Ministerului Apărării (persoanele care au îndeplinit funcţia de ministru al apărării, şefii direcţiilor militare şi şeful aviaţiei militare) ar fi declanşat şi coordonat inducerea în eroare, în virtutea unei înţelegeri cu noua forţă politică a ţării. Acest veritabil pact ar fi fost benefic ambelor părţi, pentru factorii de decizie ai M.Ap.N. a însemnat impunitatea dorită, iar pentru factorii de decizie ai C.F.S.N. a însemnat garantarea preluării puterii politice, menţinerea la putere, dar şi legitimarea în faţa poporului român.

Cercetările au vizat faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc.

Psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22 decembrie 1989, un număr de 862 de decese, 2150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00).

Totodată, ancheta a stabilit că aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat.

Probatoriul arată că inculpaţii Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din M.Ap.N., fără a interveni pentru stoparea lor.

Totodată, inculpatul Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22/23.12.1989, fără drept şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane. La 23.12.1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparţinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane. A emis şi alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enunţate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste.

Urmarea imediată a acestor conduite a fost complexă, a presupus producerea unor rezultate multiple asupra unui număr mare de persoane şi ar fi generat o stare de pericol pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile de pe întregul teritoriu al României.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2361 vizualizari

 • +13 (23 voturi)    
  pffft (Joi, 19 noiembrie 2020, 20:05)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  La cum se arata, asta o sa moara pste 10 ani si va fi inmormantat cu onoruri, va primi medlaii de erou post-mortem si se va numi o strada dupa el sau mai rau, i se va ridica statuie... ba cred ca si CEDO va spune sa ii platim tot.

  Nu cred ca o sa apucam sa vedem cum plateste pentru actele sale criminale si pentru ca a nasit PCR2 aka PSD-ul de azi, cel mai de succes GIO al tarii.

  Putini criminali au fost mai bine paziti ca asta.
 • -7 (9 voturi)    
  E foarte bine. Arata ca stie sa scrie! (Joi, 19 noiembrie 2020, 20:06)

  newlook [utilizator]

  E foarte bine. Arata ca stie sa scrie, nu cum spun cei ce-l cunosc!
 • +6 (10 voturi)    
  Unde ... (Joi, 19 noiembrie 2020, 20:17)

  Mrrr [utilizator]

  ...semnez?
 • -12 (16 voturi)    
  bun! (Joi, 19 noiembrie 2020, 20:19)

  gpavel [utilizator]

  cred ca a fost cel mai bun presedinte al romaniei,a gestionat o perioada foarte grea,plina de interese interne si externe aflate in conflict!
 • +17 (19 voturi)    
  In legatura cu acest individ... (Joi, 19 noiembrie 2020, 20:27)

  Cataleya [utilizator]

  ...ma intereseaza doar o singura stire...
 • +10 (12 voturi)    
  Da, (Joi, 19 noiembrie 2020, 20:28)

  Kepler [utilizator]

  avem aici practic tot ce a fost atunci si sunt indicii clare ca totul a fost premeditat. Relatia intre un fel de complot si o revolutie, sau ce fac niste complotisti in cadrul unei revolte populare in derulare este intotdeauna interesanta din punct de vedere istoric si al justitiei.

  Felicitari autorului pt aceasta nota concisa si la obiect.
 • +9 (13 voturi)    
  Unde e petitia? (Joi, 19 noiembrie 2020, 20:37)

  LiviuX [utilizator]

  Ca vreau sa o semnez si eu!
  • +1 (3 voturi)    
   Aici: (Joi, 19 noiembrie 2020, 21:31)

   TheFreeOne [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   https://campaniamea.declic.ro/petitions/cerem-retragerea-certificatului-de-revolutionar-al-criminalului-ion-iliescu?fbclid=IwAR0f0hBp1aXC1A_Oqt1ug5VXnqV1CkFGOv8eR45a68goc2bi0hj6B9mO8V8
  • -1 (1 vot)    
   dacă (Vineri, 20 noiembrie 2020, 9:15)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   măcar aruncai o privire pestre articol, ai fi știut.
   • 0 (0 voturi)    
    Scuze, nu am vazut link-ul (Vineri, 20 noiembrie 2020, 16:40)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    Noroc ca mai sunt si oameni amabili, care mai si ajuta nu doar critica!
 • -9 (13 voturi)    
  Cine nu a trait vremurile alea sa se abtina (Joi, 19 noiembrie 2020, 21:11)

  tild [utilizator]

  Si eu il consider pe Iliescu un comunist arogant, incapabil sa se desprinda de doctrina comunista. Ce a fost in '89 insa, a fost un razboi civil intre populatie si o parte a securitatii tradatoare pe de o parte si o parte din armata si o parte din securitatea fidela dictatorului pe de alta parte. Au existat multe victime, in confruntari directe sau intre sau victime colaterale. Daca dupa un an s-ar fi retras de la putere si ar fi facut o tranzitie catre partide democratice ar fi fost poate erou. El insa a sacut mineriadele, a gestionat penetrarea partidelor istorice cu securisti infiltrati, a distrus arhivele care aratat adevarata fata a securitatii si membrii pastrati in continuare, etc. A avut si lucruri pe care le-a gestionat ca un adevarat politician. A dezamorsat criza generata de unguri la 15 martie 90, a fost la Milosevici si la sfatuit cum sa pastreze fara razboi Iugoslavia, dar nu a fos ascultat etc. La razboi, ca la razboi. Sa nu uitam, cei care traiam pe atunci, ce sperante ne-am pus in el. Poate nu a fost cel mai bun, dar era singurul care putea reactiona, chiar daca s-a aliat cu alde Militaru si compania lui. Repet, greseala lui a fost ca nu a stiut sa se retraga la timp, ca ltii in RDG si in alte tari. Nu trebuie sa il umilim insa acum pe omul care atunci ne-am pus atatea sperante in el. Si, cu greu, a reusit sa gestioneze o perioada deosebit de dificla. Sa lasam mortii de atunci sa doarma linistiti
  (si eu am avut un coleg mort acasa la el de un glont ratacit) sa lasam razbunarile pentru fapte care, desi discutabile, ne-au adus la ce avem azi. Si sa nu ma ia cineva ca azi se traieste mai prost sau ca Ceasca ne-a platit datoriile.
  • +5 (7 voturi)    
   doar o problema (Joi, 19 noiembrie 2020, 21:55)

   thebblack [utilizator] i-a raspuns lui tild

   mortii aia nu prea dorm linistiti...
  • +1 (3 voturi)    
   și cine (Vineri, 20 noiembrie 2020, 9:19)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui tild

   a coordonat trupele de securitate și armata?
   Te-ai întrebat vreodată de ce niciunul din teroriștii clamați de ilici, nu trăgea spre balconul CC-ului (actuala clădire a Senatului), spre exemplu?
   Te-ai întrebat vreodată de ce nu s-a găsit nici urmă de terorist, vreodată?
   Te-ai întrebat vreodată din ordinul cui a fost măcelul de la Otopeni? .....
   • -1 (1 vot)    
    - (Vineri, 20 noiembrie 2020, 10:16)

    tomlin [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    cine a coordonat, cine trebuia: seful armatei si seful securitati, i-ati vazut la un loc, umar la umar, pe tv , in cladirea CC ! Politrucul asta e plin de defecte, in loc de merite. De ce nu se afla criminalii ? Sa nu se darame un mit. Romania a fost intodeauna vanduta, vezi Malta. Romanii au schimbat in acele zile cursul istoriei lor, impotrirva ungurilor, sarbilor, bulgarilor, rusilor si ... americanilor. Cine a tras ? Cine avea arme si cartuse nenumarate acasa: securistii, militienii, procurorii, judecatori ( vanatorii autorizati). De ce au tras: isi aparau "patria lor" si ordinea mondiala !
 • 0 (2 voturi)    
  Solicitarea poate fi justificata (Vineri, 20 noiembrie 2020, 10:02)

  UpNext [utilizator]

  dar MM are nevoie de asistenta neuro-psihiatrica. Daca se ajunge ca astfel de petitii sa fie lansate de persoane cu evidente probleme psihice, care sa fie bagate in seama si sa mai si fie popularizate, viitorul este gri inchis.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by