Președintele Klaus Iohannis a avut joi o convorbire telefonică cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, la solicitarea acesteia, în pregătirea reuniunii din această seară a Consiliului European, în format videoconferință, care are ca temă gestionarea pandemiei de COVID-19, a transmis Administrația Prezidențială.

Iohannis si Merkel la vizita din februarie 2015 a sefului statului in GermaniaFoto: Presidency.ro

Conform sursei citate, cancelarul Germaniei a transmis condoleanțe pentru victimele incendiului care a avut loc la Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și a exprimat speranța că cei răniți se vor recupera într-un timp cât mai scurt.

În cadrul discuției, au fost abordate evoluțiile din cele două țări și măsurilor luate în contextul pandemiei de COVID-19, iar Iohannis a subliniat că răspândirea virusului la nivelul Uniunii Europene rămâne îngrijorătoare, situație în care coordonarea și cooperarea dintre statele membre trebuie consolidată.

De asemenea, a mai fost discutat subiectul negocierilor privind bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, precum și Planul european de redresare economică.

"Președintele Klaus Iohannis a precizat că România a susținut constant necesitatea finalizării cât mai rapide a acestor negocieri. Din acest motiv, partea română a făcut dovada unei abordări constructive și responsabile, fiind de acord cu propunerile de compromis negociate de Președinția germană a Consiliului UE cu Parlamentul European. Președintele României a subliniat că țara noastră a susținut de la început instituirea unei condiționalități privind respectarea principiilor statului de drept în gestionarea bugetului Uniunii Europene și, în consecință, susține acordul obținut de Președinția germană pe acest dosar", a mai transmis Administrația Prezidențială.

CITEȘTE ȘI: Planul de relansare al UE, „elefantul din camera” summitului UE / Un acord care să excludă Ungaria și Polonia, o opțiune "prematură" dar "care se află pe masa" negocierilor