Klaus Iohannis, a semnat miercuri decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, informează Administrația Prezidențială, șeful statului fiind nevoit s-o promulge deși a contestat-o la Curtea Constituțională și a retrimis-o Parlamentului pentru reexaminare.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Camera Deputaților a respins, pe 3 noiembrie, cererea de reexaminare a proiectului de lege care instituie data de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon. Astfel, deputații au menținut varianta inițială a inițiativei legislative. PNL, USR și UDMR s-au opus în plen, însă PSD și PMP au reușit să treacă proiectul de lege.

Cererea de reexaminare fusese trimisă Legislativului pe 15 septembrie, șeful statului spunând că ”reacțiile produse la nivelul societății civile, precum și amploarea acestora au pus în evidență faptul că această lege, în forma adoptată de Parlament, nu a reprezentat rezultatul unui proces autentic și consistent de consultare și dezbatere publică”.

Camera Deputaţilor a decis, în 13 mai, ca data de 4 iunie să fie declarată Ziua Tratatului de la Trianon. Proiectul de lege în acest sens a fost adoptat de deputaţi cu 235 voturi ''pentru'', 21 ''împotrivă'' şi 25 abţineri.

Iniţiativa legislativă prevede posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei Tratatului de la Trianon.

UDMR a criticat acest proiect pe care îl consideră ''inutil'', liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, menţionând că proiectul nu poate schimba nimic.

Legea stabilește ca în 4 iunie să fie sărbătorită Ziua Tratatului de la Trianon prin "manifestări cultural-educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței acestui Tratat".

Curtea Constituțională a respins pe 15 iulie, cu majoritate de voturi, obiecția de neconstituționalitate a „Legii Trianon” formulată de președintele Klaus Iohannis.