Premierul Ludovic Orban le-a cerut prefecților să discute cu primarii și să găsească urgent soluții pentru protejarea producătorilor autohtoni, după ce guvernul a anunțat că piețele care funcționează în spații închise vor fi închise începând de luni. Astfel, spun surse politice, Orban a cerut piețe în aer liber și volante și a vorbit în acest sens inclusiv cu primarul Capitalei, Nicușor Dan. Joi, premierul Orban afirma că Piața Obor ”parcă e o zonă zoster”.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Guvernul lucrează ȋn parteneriat cu autorităţile locale pentru ca producătorii locali să ȋşi poată vinde produsele, iar oamenii să le poată cumpăra ȋn continuare. În acelaşi timp, premierul le-a solicitat reprezentanţilor autorităţilor locale să comunice ȋn detaliu şi din timp măsurile adoptate ȋn combaterea pandemiei pentru ca producătorii să-şi poată adapta activitatea”, arată un comunicat al PNL de pe pagina oficială de Facebook.

Reamintim că piețele în spațiile închise nu vor mai funcționa, începând de luni, în timp ce magazinele, inclusiv mall-urile, rămân deschise până la ora 21.00. Întrebat care este logica unei astfel de măsuri, secretarul de stat Raed Arafat a spus că riscul de transmitere a virusului este mult mai mare în piețe, unde, de exemplu, nu se poate plăti cu cardul, în timp ce în magazine aplicarea regulilor este mai "controlabilă".

La rândul său, Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului, a spus că un alt argument este acela că toate măsurile luate au legătură cu activitatea în spații deschise sau închise, fiind reglementată pe cât posibil activitatea în spațiile închise, pentru că acolo circulația virusului este mai accentuată.

El a mai spus că în mare parte din țară piețele funcționează în spații deschise, iar activitatea acestora va continua.

Premierul Ludovic Orban spunea joi seară, la Digi 24, că se va închide și Piața Obor, care "parcă e o zonă zoster".

"Măsura se aplică în special pieţelor agroalimentare închise. Piaţa Obor se va închide. La Bucur Obor au fost în controale de n ori, de fiecare dată, nu cred că 20% dintre cei de acolo respectau regulile, portul măştii, distanţa la statul la coadă. Pur şi simplu nu se respectă, acolo parcă e o zonă zoster. Chiar este evidenţiată în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul. Nu poţi să cumperi cu card, trebuie să dai banul cash", a declarat Orban.

Citește și:

Dacian Cioloş: Închiderea completă a pieţelor o consider o greşeală / ”Piețele acoperite, deschise doar pentru producătorii români”