Piețele în spațiile închise nu vor mai funcționa, începând de luni, în timp ce magazinele, inclusiv mall-urile, rămân deschise până la ora 21.00. Întrebat care este logica unei astfel de măsuri, secretarul de stat Raed Arafat a spus că riscul de transmitere a virusului este mult mai mare în piețe, unde, de exemplu, nu se poate plăti cu cardul, în timp ce în magazine aplicarea regulilor este mai "controlabilă".

HotNews.roFoto: Hotnews

Răspunsul lui Raed Arafat, întrebat care este logica suspendării activității piețelor în spații închise, în timp ce mall-urile rămân deschise:

  • "Cred că dacă intrăm în discuția asta nu plecăm astăzi de aici. Comportamentul și modul de interacțiune în piață este altfel decât în mall, în magazine, unde regulile sunt mult mai controlabile, din punct de vedere al măștii.
  • La piețe este altfel - întotdeauna te duci cu bani cash, nu se folosește cardul, sunt alte riscuri care sunt mai mari în piață, în spațiul închis. (...) Există și partea de protecție a persoanelor care vând în piață".

La rândul său, Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului, a spus că un alt argument este acela că toate măsurile luate au legătură cu activitatea în spații deschise sau închise, fiind reglementată pe cât posibil activitatea în spațiile închise, pentru că acolo circulația virusului este mai accentuată.

El a mai spus că în mare parte din țară piețele funcționează în spații deschise, iar activitatea acestora va continua.

Premierul Ludovic Orban spunea joi seară, la Digi 24, că se va închide și Piața Obor, care "parcă e o zonă zoster".

"Măsura se aplică în special pieţelor agroalimentare închise. Piaţa Obor se va închide. La Bucur Obor au fost în controale de n ori, de fiecare dată, nu cred că 20% dintre cei de acolo respectau regulile, portul măştii, distanţa la statul la coadă. Pur şi simplu nu se respectă, acolo parcă e o zonă zoster. Chiar este evidenţiată în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul. Nu poţi să cumperi cu card, trebuie să dai banul cash", a declarat Orban.