Deputații europeni au respins vineri un text pentru interzicerea denumirilor de „friptură” sau „burger” pentru produsele vegetariene fără carne animală, în timp ce au adoptat un amendament care interzice denumirile „iaurt”, „brânză” sau „smântână” și comparațiile cu alimente care conțin lapte pentru articole fără lapte animal, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Parlamentul European a votat cu o largă majoritate împotriva unui amendament care propune interzicerea în UE a folosirii denumirilor precum „cârnați”, „hamburger”, „file” sau „escalop” pentru produsele fabricate din legume sau cereale care nu conțin carne animală, dar imită textura acesteia.

Franța adoptase deja o astfel de interdicție.

Pe de altă parte, deputații europeni au aprobat un alt amendament care interzice denumirile „iaurt”, „brânză” sau „smântână” pentru produsele fără lapte de origine animală, inclusiv pentru produse nealimentare („gel de duș cu lapte de soia” ...). Justiția europeană cenzurase deja în 2017 denumirea de „lapte de soia” pentru alimente.

Interdicția ar fi acum extinsă la expresiile de comparație („aromă cremoasă”, „înlocuitor de unt”, „tip brânză”). Singurele excepții sunt expresiile consacrate de mult (lapte de migdale, lapte de cocos sau unt de cacao).

Amendamentul adoptat va fi negociat acum cu statele membre.

Industria creșterii animalelor și a cărnii susține că utilizarea termenilor și denumirilor legate de carne îi încurcă pe consumatori. Copa Cogeca, asociația fermierilor și cooperativelor europene, a susținut că riscăm să inducem în eroare consumatorii cu privire la valoarea lor nutrițională.

„Este o veste excelentă că deputații europeni au dat dovadă de bun simț asupra + burgerilor vegani +, consumatorii nu sunt în niciun fel înșelați de îndată ce natura lor vegetariană sau vegană este clar indicată”, a reacționat Camille Perrin, de la Biroul European al sindicatelor consumatorilor (Beuc).

„Pe de altă parte, este păcat că au fost aprobate restricții inutile la alternativele la produsele lactate (...) Europenii trebuie să adopte o dietă cât mai mult bazată pe vegetal, pentru sănătatea lor și pentru binele planetei”, a estimat ea.

Piața produselor fabricate din proteine ​​vegetale crește, stimulată de dorința de a mânca sănătos sau de a reduce amprenta de mediu a fermelor, care emit cantități mari de CO2.

Citește și:

„Ce este carnea vegană?” Parlamentul European va decide miercuri dacă produsele vegetale vor mai putea fi etichetate drept ”friptură” sau ”cârnați”