Orban speră "să se ajungă la o formă de acord" privind pelerinajul din Capitală / Patriarhia a anunțat de o zi că pelerinajul de Sf. Dumitru va avea loc, cu aprobarea Gabrielei Firea

de I.H.     HotNews.ro
Vineri, 23 octombrie 2020, 12:40 Actualitate | Esenţial


Pelerinaj la Moastele Sf. Dimitrie cel Nou
Foto: basilica.ro
Premierul Ludovic Orban spune, întrebat despre regulile anunţate de Patriarhia Română privind pelerinajul din Capitală de Sfântul Dumitru, că apreciază că există dorinţă de a respecta regulile. El a afirmat că specialiştii vor formula un punct de vedere care va fi prezentat public și că speră să se ajungă la o formă de acord. Cu o zi în urmă, Patriarhia a anunțat că pelerinajul de Sfântul Dumitru va avea loc între zilele de 25 și 27 octombrie, la eveniment fiind permis doar accesul persoanelor cu reședința în București. În acest sens, Biserica a încheiat un protocol cu Municipalitatea, aprobat de primarul în exercițiu Gabriela Firea.
 • "Sigur că apreciez dorinţa de a respecta regulile de protecţie sanitară. Specialiştii vor face o evaluare şi vor fomula propriul punct de vedere şi sper să se ajungă la o formă de înţelegere, o formă de acord.
 • Sigur, pelerinajul de Sfântul Dimitrie e legat de Bucureşti, nu este un pelerinaj similiar cu pelerinajul de la Sfânta Parascheva, în care 85% din pelerini sunt veniţi din ţară. La Sfântul Dimitrie două treimi din cei care participă la slujbă sunt bucureşteni.
 • Vom face o analiză şi când specialiştii vor prezenta un punct de vedere îl vom anunţa”, a declarat vineri Ludovic Orban, întrebat despre anunțul Patriarhiei legat de organizarea pelerinajului din Capitală.
Joi seară, Ludovic Orban spunea la Europa FMcă nu s-a luat nicio decizie despre Pelerinaj, că s-a întâlnit cu Patriarhul Daniel, dar că nu au discutat despre acest lucru. “Întâlnire cu Patriarhul Daniel am periodic, dar nu s-a luat o decizie legată de Sfântul Dumitru. Nu este o întâlnire dedicată discuției despre Sfântul Dumitru. (...) V-am spus că nu s-a luat nicio decizie. De unde ați tras concluzia? Verificați despre ce este vorba. Nu am angajat niciun fel de înțelegere până acum".

În replică, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a declarat, la Digi24, că evenimentele prilejuite de Sfântul Dimitrie în București au primit aprobări de la instituțiile care au această sarcină – DSP, Jandarmeria București, prefectură și primărie. "Nu cred că e vorba de o negare radicală, premierul cred că a dorit să transmită că decizia pentru organizarea unui eveniment public precum un pelerinaj foarte restrâns de altfel și în condiții extrem de severe nu aparține Guvernului României", a spus Vasile Bănescu, despre declarațiile premierului.

Cine a aprobat pelerinajul de Sf. Dumitru

Pelerinajul de Sfântul Dumitru din Capitală va avea loc între zilele de 25 și 27 octombrie, la eveniment fiind permis doar accesul persoanelor cu reședința în București, conform protocolului încheiat de municipalitate cu Patriarhia și aprobat de primarul în exercițiu Gabriela Firea. Inițial, premierul Ludovic Orban anunțase că pelerinajul din acest an de Sfântul Dumitru nu va mai avea loc, iar recent declara că vrea să discute cu Biserica, intenția fiind să nu se permită accesul pelerinilor din alte localități.

Potrivit protocolului datat 21 octombrie și încheiat între Primăria Capitalei și Patriarhie, cu aprobarea Gabrielei Firea, semnat de primarul încă în funcție Gabriela Firea, între 25 și 27 octombrie, orele 7.00 - 23.00, vor avea loc manifestări religioase, cu ocazia Sf. Dimitrie cel Nou, în zona Catedralei de pe dealul Mitropoliei.

Se estimează că, la un moment dat, numărul participanților va fi de 500.

Ce prevede protocolul cu Biserica, obținut de HotNews.ro:
 • În contextul pandemiei de Sars-Cov 2 pe teritoriul României, organizatorul are obligaţia respectării prevederilor Legii nr. 55/2020, HG 856/2020, Ordinului comun al Ministerului Culturii si Ministerului Sănătății, asumându-și întreaga responsabilitate pentru organizarea evanimentului.
 • La activitate vor participa numaí persoane din municípiul București (...) Pentru aceasta organizatorul va institui puncte de filtrare a participanților în zonele de acces/ ieșire a publicului (piciorul pantei, sensul de urcare/coborâre, bd 11 iunie, în zona de acces a coloanei de credincioși. În zona acestor filtre se va realiza triajul observațional al participanților.
 • Persoanele organizate pe rândul de așteptare vor beneficia de marcaje la fiecare 1,5 metri, iar pe stâlpii gardului vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor igienico-sanitare.
De asemenea, în document se menționează că pentru buna desfășurara a evenimentului vor fi aplicate următoarele restricții, cu sprijinul poliției locale:
 • începând cu data de 24 octombrie, orele 16.00, până la încheierea evenimentului, se va interzice complet staționarea autovehiculelor pe Dealul Mitropoliei, pe ambele sensuri de circulație, precum și pe platoul de la baza aleii Dealului Mitropoliei.
 • începând cu data de 25 octombrie, orele 16.00, până la încheierea evenimentului, se va interzice staționarea autovehiculelor pentru instituirea coloanelor de credincioși pe bd Regina Maria, respectiv strada 11 Iunie, pe trotuar.
 • Patriarhia a anunțat, joi, condițiile pentru credincioşii din Bucureşti care vor dori să se închine la Sfintele Moaşte:
 • accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aştepta una în spatele celeilalte, păstrând distanţa de 1,5 m între ele;
 • pe trotuarul cu un culoar unic de acces vor fi trasate marcaje de staţionare pentru facilitarea păstrării acestei distanţe;
 • pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi respectarea normelor igienico-sanitare;
 • se va crea un flux unic de circulaţie a credincioşilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieşire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 Iunie;
 • voluntarii prezenţi, care vor purta permanent măşti de protecţie şi mănuşi, vor oferi credincioşilor materiale de dezinfectare şi igienă.
Se renunță la procesiunea Calea Sfinților

Patriarhia a mai anunțat că, în contextul pandemiei, au fost luate mai multe măsuri speciale:
 • renunţarea la procesiunea „Calea Sfinţilor” la care participau foarte mulţi preoţi şi credincioşi mireni;
 • reducerea numărului de clerici slujitori şi cântăreţi bisericeşti la toate slujbele sărbătorii;
 • reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaşte spre închinare la doar 3 zile (25 - 27 octombrie);
 • protejarea raclelor cu moaştele Sfinţilor cu un material care va permite o permanentă igienizare.
Programul liturgic:
 • Duminică, 25 octombrie, la ora 07.00, Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor vor fi scoase din Catedrala Patriarhală şi aşezate în baldachinul de pe Colina Bucuriei alături de moaştele Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie. Între orele 9.00-12.30, va fi oficiată Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale.
 • Luni, 26 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 09.30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.
 • Marţi, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 09.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu cei 3 episcopi vicari din Bucureşti, câţiva preoţi şi diaconi.
 • Pentru asigurarea respectării normelor sanitare cu privire la distanţarea fizică de 1,5 m, la slujbele oficiate în perioada 25 - 27 octombrie la Altarul de vară de pe Colina Bucuriei vor putea participa maxim 200 de persoane.
 • Reintroducerea Sfintelor Moaşte în Catedrala Patriarhală se va face la sfârşitul zilei de 27 octombrie, după închinarea ultimului credincios.
În 12 octombrie, premierul Ludovic Orban anunța că pelerinajul de Sfântul Dumitru din Bucureşti nu va putea avea loc și se declara convins "că şi în Biserica Ortodoxă există înţelegere pentru această decizie". Anunțul a fost făcut în contextul interzicerii pelerinajului de Sfânta Parascheva pentru cei care nu locuiesc la Iași, decizie care a provocat critici dure la vârful Bisericii.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a reacționat atunci spunând că lipsa dialogului interinstituțional în astfel de situații “denunță un excesiv superior dispreț față de realitate socială” și că "aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni".

“Exercițiile negative de imaginație la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioși (declarați aprioric suspecți), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităților) și la importanța prezenței și manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare. Lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitatea socială imediată”, transmitea Vasile Bănescu.

Ulterior, premierul spunea la Digi 24 că vrea să discute cu Biserica, intenția fiind să nu se permită accesul pelerinilor din alte localități.

“Vom discuta cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe, vom susţine punctul nostru de vedere, şi anume să poată să participe, dar să nu se facă pelerinaje de la distanţă şi să participe doar locuitorii din municipiul Bucureşti. Sigur, aici, Ilfovul - nu poţi să faci diferenţă între Bucureşti şi Ilfov, că de multe ori e o graniţă aproape invizibilă, dar nu vom permite aceste pelerinaje cu mijloace de transport şi care pot să creeze aglomeraţie”, declara Orban săptămâna trecută.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3372 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  /// (Vineri, 23 octombrie 2020, 12:44)

  hmara [utilizator]

  Sa vedem peste 2 saptamani la cat va exploda nr de infectati. Patriarhia se va spala pe maini.
  Vad ca aceasta institutie este stat in stat, plus ca nu plateste nici taxe si impozite la buget.
  Oare pana cand?
  • +1 (1 vot)    
   Nu te teme, te protejeaza Gizas (Vineri, 23 octombrie 2020, 16:50)

   Savitar [utilizator] i-a raspuns lui hmara

   Si daca nu, ajungi in Rai!!!
 • -15 (17 voturi)    
  Foarte bine (Vineri, 23 octombrie 2020, 12:49)

  Unforgiven [utilizator]

  Ca Firea a luat decizia de a aproba pelerinajul, excelenta treaba!

  Ne-am saturat de dictatura si de decizii luate dupa cum bate vantul si in functie de ce jocurile politice de culise.

  Sa ii asteptam si pe atei sa se planga de pelerinaj, e de datoria lor sa faca un pic de balamuc pe aceasta tema.
  • +1 (1 vot)    
   nu exista (Vineri, 23 octombrie 2020, 18:31)

   CNBC [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   COVID nu exista. Sa-ti iei colegii de breasla (postacii) si sa faceti un pelerinaj fara masca la spital, sa ne aratati la noi toti ce inseamna "dictatura medicala".
   PS: In cazul in care va imbolnaviti, sa va rugati intens la cel de sus, va ajuta sigur!
   • -1 (1 vot)    
    Daca tu crezi (Vineri, 23 octombrie 2020, 22:18)

    Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui CNBC

    Ca Covid nu exista, asta inseamna ca esti postac ruso-chinez.

    Covid exista, iar interzicerea libertatii religioase inseamna ingradire de drepturi si libertati, care n-are legatura cu democratia, ci cu dictatura.

    Nu poti sa folosesti dublul standard sa spui ca vrei sa faci alegerile, ca trebuie tinute alegerile neaparat, acolo unde afluxul de oameni este mult mai mare decat la pelerinaj, iar pelerinajul sa-l interzici pe motiv de Covid.

    Pai daca nu e problema cu alegerile pe timp de Covid, atunci de ce ar fi problema cu pelerinajul? Toata treaba este sa se respecte regulile si nimic mai mult.

    Asa cum mergem zilnic in mijloacele de transport in comun, asa cum stam zilnic in incaperi mai multe persoane in sedii de companii, tot asa se poate sta foarte bine si la coada la pelerinaj, afara in aer liber, de fapt acolo se sta mult mai bine decat in mijloacele de transport sau decat in cladiri, riscul de transmitere al virusului fiind mult mai mic afara.

    Dar cum poti sa-i explici asta unui postac ruso-chinez?
    • +1 (1 vot)    
     /// (Luni, 26 octombrie 2020, 13:57)

     hmara [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

     Ti-am dat un minus cu coronita, pt ca le amesteci.

     Amesteci alegatorii care s-au conformat regulilor impuse la sectiile de votare cu gloata care se umbulzeste fara masca, unul in carca altuia.

     Cred ca si in capul tau, neoronii sunt la fel cu celulele gliale. Stii ce sunt alea din urma?
 • +12 (14 voturi)    
  Mda (Vineri, 23 octombrie 2020, 12:53)

  feroviarul123 [utilizator]

  Sa înțelegem ca nu ajung 800 de cazuri noi pe zi, vreți sa ajungem la 1000. Iar o sa sară babele pe jandarmi și aia o sa le lase sa evite vărsarea de sânge?
 • +13 (13 voturi)    
  deci doamna primar (Vineri, 23 octombrie 2020, 13:02)

  Martinezu [utilizator]

  Gabriela mahalagiu, sa raspunda.
  ce tara de rahat. faci alegeri te lupti sa fie bine si intotdeauna castiga infractorii.
  Probabil ca majoritatea isi freaca mainile ca au liber la moaste, ca au invins.
  Si stai si te intrebi. oare chiar au invins sau doar e un fel divin de a se face curatenie?
 • +7 (9 voturi)    
  Cei doi diavoli in exercitiu (Vineri, 23 octombrie 2020, 13:08)

  clint [utilizator]

  Daniel-Barba-Sura si Gabriela-Cruella-Sarmultia primesc toata admiratia din Iad si cele mai calde salutari.

  Toti diavolii au ramas cu gura cascata la ce sunteti in stare. Dupa ce i-ati tinut in saracie si foamete pe amaratii astia atatia ani de zile, dupa ce ati tocat banii oamenilor pe sclipiciuri, acum ii adunati in plina pandemie sa se calce in picioare la pupat icoane, cea mai tare metoda de transmitere a virusului, ca daca nu il dau cat stau la coada, il iau sigur cand pun gura unde au pus alte mii inainte. Asa, sa moara dupa o saptamana, ca spitalele sunt deja pline, nu inainte sa duca molima in satele lor!
  • +10 (10 voturi)    
   Stimate domn, (Vineri, 23 octombrie 2020, 14:34)

   Rebecka [utilizator] i-a raspuns lui clint

   Pentru diavolii astia nu conteaza daca mor oameni,cati mor....Ca doar moartea pupatorilor este o sursa de castig pentru bor,nu?Barbosii in rochii se inchina nu lui Dumnezeu,ci BANULUI!Orice s-ar intampla,BANI SA IASA!Pacat ca turma de,,enoriasi´´nu vede,n-aude dar cotizeaza la greu........
 • +6 (6 voturi)    
  acord (Vineri, 23 octombrie 2020, 13:16)

  nimrod [utilizator]

  Beoreau a scapat din mana statului laic. Adio si la gara!
 • +9 (13 voturi)    
  Daca nici Pandele, (Vineri, 23 octombrie 2020, 13:25)

  Rebecka [utilizator]

  care este cel mai indreptatit s-o potolesca,nu o poate tine in frau,atunci ramane o singura solutie:camasa de forta si internarea la spitalul nr 9!Oricum va fi internata:fie la Targsor sau la balamuc.....Bratul legii este lung,dar tot o prinde pe janghinoasa asta cand i-o fi lumea mai draga!Doamne-ajuta!
 • +10 (12 voturi)    
  Dl Orban, (Vineri, 23 octombrie 2020, 14:22)

  Rebecka [utilizator]

  nu aveti nicio sansa sa ajungeti cu barbosii in rochii la vreo intelegere!Cand e vorba de BANI,cu mafiotii bor nici Dumnezeu Tatal nu o poate scoate la capat!De ,,madam´´Firea(inca primar)ce sa mai zicem?Biata s-a zarghit rau de tot si,pe zi ce trece,sare tot mai des calul.......Pandele tata:leag-o si n-o mai lasa sa iasa pe poarta!A ajuns pericol public!Daca nu te temi pentru viata copiilor tai,teme-te pentru a noastra!Esti cel mai indreptatit sa iei masuri radicale.
 • +8 (8 voturi)    
  Se moare pe capete (Vineri, 23 octombrie 2020, 14:27)

  Observatory [utilizator]

  și tot doriți mai mulți sa se ducă ?
  Sunteți înapoiati rău , câta prostie ....
 • -6 (6 voturi)    
  Orban speră "să se ajungă la o formă de acord" (Vineri, 23 octombrie 2020, 15:19)

  mike123 [utilizator]

  Normal vin alegerile si Otto cel Mare i-a trasat directiva!
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 23 octombrie 2020, 16:35)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by