Poliția din Polonia a reținut 15 persoane în urma demonstrațiilor din Varșovia, oamenii ieșind în stradă joi seara în semn de protest față de decizia Curții Constituționale de a interzice, aproape total, avortul.

Proteste in Polonia (sursa foto: twitter)Foto: Hotnews

Curtea Constituțioală din Polonia a decis joi că avortul determinat de malformații congenitale este neconstituțională. Astfel a fost scoasă în afara legii și una dintre puținele situații în care întreruperea sarcinii era posibilă într-o țară catolică, scrie Reuters.

Hotărârea a venit după ce o moțiune a fost introdusă de mai mulți parlamentari de dreapta care argumentează că avortul din acest considerent încalcă articolul din constituția poloneză care afirmă că viața fiecărui individ este protejată.

Legea contestată a fost introdusă în 1993 fiind un compromis greu câștigat în țara predominant catolică.

După intrarea în vigoare a deciziei Tribunalului Constituțional avortul va rămâne permisibil doar în cazul în care sarcina periclitează sănătatea sau viața mamei sau dacă este rezultatul unui viol sau incest.

Restricționarea adițională a avorturilor a fost un deziderat al partidului conservator Lege și Justiție (PiS) încă de când acesta a venit la putere în urmă cu cinci ani însă inițiativele precedente au fost abandonate în urma unor proteste publice masive, potrivit AFP.