25 de plângeri au fost depuse la Parchetul Tribunalului Iaşi pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, după ce miercuri, la hramul Sfintei Parascheva, la un moment dat au fost ridicate restricțiile pentru persoanele din afara Iaşiului, care au fost lăsate să se închine la raclă. Printre cei vizați de sesizările penale sunt și reprezentanți ai Jandarmeriei.

slujba Sf ParaschevaFoto: Ziarul de Iasi

Prim-procurorul Parchetului Tribunalului Iaşi, Mihaela Apostol, a confirmat pentru Agerpres că a fost înregistrat un dosar penal după ce au fost primite 25 de sesizări prin care se reclamă zădărnicirea combaterii bolilor, solicitându-se tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi, fiind indicate şi persoane din cadrul Jandarmeriei.

Miercuri, după slujba de Sf. Parascheva de la Catedrala Mitropolitană, pelerini veniţi din alte zone ale ţării au forţat porţile de acces în curtea mitropolitană şi cordonul de jandarmi, pentru a se închina la racla cu moaște. Forţele de intervenţie s-au retras, la raclă ajungând pentru câteva ore şi persoanele venite din afara Iaşiului. Astfel, au fost încălcate măsurile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă potrivit cărora participarea credincioşilor la sărbătorile religioase este permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.

De asemenea, câteva zeci de persoane au protestat în zona Catedralei Mitropolitane, faţă de restricţiile impuse de autorităţi. Oamenii s-au adunat pe pietonal, în zona unde au fost amplasate garduri metalice, scandând, printre altele: "O să daţi socoteală cu toţii", "Duceţi-vă la diavol" şi "Jos dictatura".

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană miercuri dimineaţă şi a fost aşezată într-un baldachin special amenajat în curtea Mitropoliei. Pe parcursul întregii zile credincioşii au putut să intre, să se roage, să se închine şi să sărute moaştele Sfintei Cuvioase. Racla a fost reintrodusă în catedrală în jurul orei 22,00.

Conform estimărilor jandarmilor, în cursul zilei de miercuri prin faţa raclei au trecut peste 9.500 de credincioşi.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a susținut joi că decizia ridicării restricțiilor la pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași a fost una "operativă", luată "pentru a salva o situaţie care putea degenera şi putea deveni foarte gravă". Vela susține că altfel ar fi fost afectată și imaginea României, pentru că presa internațională ar fi "speculat" cu privire la "posibile violenţe între cei care aşteptau să intre în curtea bisericii şi organele de ordine care trebuiau să interzică acest lucru".