Trei lideri din Grupul de la Vișegrad (Ungaria, Polonia și Cehia) au exprimat reticențe puternice față de propunerea de reformă a politicii de azil prezentată cu o zi în urmă de Comisia Europeană, scrie AFP.

Viktor OrbanFoto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

"Abordarea de bază rămâne în continuare neschimbată (....) nu există un avans", a afirmat premierul ungar Viktor Orban, reiterând poziția Budapestei - "stop imigrației" - la capătul unei întâlniri cu șefa Comisiei, la Bruxelles, cu omologii săi polonez și ceh.

Țările din Grupul de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia), care refuză să primească migranți, au respins cu vehemență precedentul plan al UE care viza repartizarea migranților pe bază de cote obligatorii.

Prezentând noua reformă, care pune toate statele UE la contribuție, Comisia speră să surmonteze opoziția lor.

Acest nou "Pact european privind migrația și azilul" prevede că țările UE care nu doresc să primească migranți vor trebui în schimb să participe la trimiterea persoanelor care nu au primit azil din țara europeană în care au ajuns spre statul de origine.

"Tonul propunerii este bun", a admis Orban într-o conferință comună de presă cu omologii lui. Dar, în cele din urmă, este în continuare "aceeași abordare": "ei vor să gestioneze migrația, nu să stopeze migranții".

"Relocările și cotele, prea puțin contează numele, sunt relocări și cote. Schimbarea numelui nu este de ajuns", a continuat el.

"Noi rămânem la poziția noastră și insistăm pe un control al granițelor cât mai riguros și eficient posibil", a afirmat și premierul polonez Mateusz Morawiecki.

"Astăzi, am prezentat pozițiile noastre inițiale asupra propunerilor actuale ... Suntem deschiși pentru a le susține în formule variate, dar nu renunțăm la principiile noastre", a avertizat el.

Chiar înainte de a se întâlni cu șefa Comisiei, germana Ursula von der Leyen, cehul Andrej Babis afirmase: "Am o mare problemă cu aceasta", proiectul "Pactului european privind migrația și azilul". "Fundamental, este lipsită de sens deoarece dacă noi nu acceptăm migranți nu putem să-i trimitem" în țările de origine.

Premierul slovac, care urma să participe și el la această reuniune, nu s-a mai deplasat la Bruxelles în cele din urmă.

Conștientă de reticențele Grupului de la Vișegrad și de riscurile de blocaj pe care îl reprezintă, von der Leyen a ținut să-i primească primii după prezentarea propunerii de ieri. Pe twitter, ea a calificat întâlnirea drept o "discuție bună".