Opt dintre candidații la alegerile locale de duminică au verdicte de colaboratori ai Securității emise de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), iar în cazul a cinci dintre ei există decizii definitive ale instanțelor, potrivit CNSAS.

Arhiva CNSASFoto: Agerpres

Conform unui comunicat transmis joi de CNSAS, cu toate că s-au primit listele cu candidați de la Birourile Electorale Județene doar din 31 de județe, 22 de municipii reședințe de județ și din București, sectoarele 1, 4 și 5, instituția a procesat datele privind candidații la funcțiile de președinte de consiliu județean, consilier județean și municipal, precum și pentru candidații la funcția de primar din orașele municipii reședințe de județ.

Din datele celor 6.678 candidați transmise către CNSAS până la 24 septembrie, rezultă că 3.491 persoane nu sunt verificabile, fiind născute după 1973.

CNSAS precizează că pentru cei verificabili, a început verificările, iar rezultatele vor fi făcute publice pe site-ul instituției.

Opt dintre candidații la alegerile locale de duminică au verdicte de colaboratori ai Securității emise de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), iar în cazul a cinci dintre ei există decizii definitive ale instanțelor.

Lista publicată de CNSAS:

CONSULTĂ AICI DOCUMENTUL PUBLICAT DE CNSAS

  • 1. Băsescu Traian - candidat pentru funcția de primar al municipiul Bucureşti. Proces câştigat de CNSAS pe fond. În curs de soluţionare la Înalta Curte de Casație și Justiție.
  • 2. Boros Ludovic - candidat pentru funcția de consilier judeţean în Sălaj. Proces câştigat definitiv de CNSAS.
  • 3. Brie Adrian Florin - candidat pentru funcția de consilier judeţean în Sălaj. Proces în curs de soluţionare la Curtea de Apel București.
  • 4. Igreţ Ioan - candidat pentru funcția de consilier judeţean la Arad. Proces câştigat definitiv de CNSAS.
  • 5. Mărginean Ioan - candidat pentru funcția de consilier judeţean în Mureş. Proces câştigat de CNSAS pe fond. În curs de soluţionare la Înalta Curte de Casație și Justiție.
  • 6. Pleşu Constantin Corneliu - candidat pentru funcția de președinte al consiliului judeţean Vaslui. Proces câştigat definitiv de CNSAS.
  • 7. Stoian Marcel - candidat pentru funcția de consilier judeţean în Harghita. Proces câştigat definitiv de CNSAS.
  • 8. Tudor Dumitru - candidat pentru funcția de consilier local la primăria Apostolache, judeţul Prahova. Proces câştigat definitiv de CNSAS.

Fostul președinte Traian Băsescu a susținut miercuri, la interviurile HotNews LIVE, că s-a făcut o execuție la Curtea de Apel București, care a decis că el a colaborat cu securitatea, și se declară convins că Înalta Curte de Casație și Justiție va schimba această soluție.