Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că la câteva garsoniere figurează în evidenţe sute de locatari fictivi din Ucraina şi Republica Moldova care aveau nevoie de domiciliu stabil pentru cetăţenie, în context impunându-se redistribuirea votanţilor pentru depăşirea numărului admis de lege, transmite Agerpres.

Pasaport romanescFoto: MAI

Ion Lungu a explicat că, în condiţiile în care s-a impus în pandemie, din motive de siguranţă sanitară, un număr de maxim 2.000 de alegători la o secţie de votare, a fost necesară această redistribuire la secţii votare din zona Gării Suceava, unde la mai multe garsoniere sunt înregistrate foarte multe persoane într-o locuinţă.

"O problemă legată de alegerile locale sunt patru secţii în Burdujeni, în zona Gării, care depăşeşc două mii de persoane, limitarea impusă de lege pentru o secţie de votare. Este vorba de secţiile 41, 42, 44 şi 45. De unde vin atât de multe persoane în plus? De la câteva garsoniere din zona Jean Bart. Una are 174 de persoane care locuiesc la aceeaşi adresă, alta 115, alta 130 de persoane. (...) Sunt persoane venite din Ucraina şi Republica Moldova care aveau nevoie de domiciliu stabil pentru cetăţenie. În urma anchetei făcute a rezultat că în acele garsoniere sunt înregistrate foarte multe persoane care, de fapt, nu locuiesc acolo şi, cel mai probabil, nici nu participă la vot, dar suntem obligaţi să luăm măsuri să nu depăşim două mii de alegători pentru o secţie de votare", a spus Lungu.

Potrivit primarului, persoanele înregistrate în plus la acele adrese au fost redistribuite la secţia de votare de la Şcoala nr. 6 din Burdujeni Sat, care avea 1.095 de persoane, iar acum are 1.879 de persoane.