Guvernul de la Beijing va continua să ia măsurile necesare pentru a proteja drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze, afirmă ambasada Chinei la București, care acuză Statele Unite de „calomnie” și „hegemonie”, după ce ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a afirmat, într-un editorial publicat miercuri, că „Huawei rămâne alegerea greșită” în implementarea tehnologiei 5G.

Centru de cercetare Huawei la BeijingFoto: Huawei

„China se opune ferm calomniei din partea SUA și reprimării intenționate a Huawei și a altor companii chineze. SUA a luat tot felul de măsuri restrictive și represive împotriva Huawei și a altor companii chineze, fără nicio dovadă reală, ceea ce este în întregime hegemonie”, potrivit unui purtător de cuvânt al ambasadei Chinei la București.

În urmă cu o zi, Adrian Zuckerman a spus că gigantul chinez al telecomunicațiilor Huawei, supus unor dure sancțiuni americane, „a fost implicată în infracțiuni și comportament infracțional din Republica Cehă până în Sierra Leone” și a afirmat că „națiunile nu trebuie să încredințeze securitatea cetățenilor lor unei companii inculpate pentru furt de proprietate intelectuală, conspirații, fraudă cibernetică, fraudă bancară, afaceri necinstite sau pentru că a ajutat Iranul să evite sancțiunile menite să oprească țara de la finanțarea terorismului”.

Ambasada Chinei respinge aceste acuzații și susține că Huawei nu a fost implicată în „niciun incident de securitate cibernetică precum cele dezvăluite de Edward Snowden sau WikiLeaks”. ”Nu a existat nicio operațiune de interceptare sau supraveghere precum PRISM, Equation Group sau ECHELON și nicio țară nu a putut prezenta dovezi cu privire la „ușa din spate" în produsele Huawei”, mai spune diplomația chineză.

Beijingul acuză SUA de „incitare la confruntare ideologică” și de „reînvierea „Războiului Rece" din secolul XXI, făcând oamenii să simtă că fantoma „McCarthyismului" reapare în Statele Unite”.

Huawei România a reacționat și ea la opinia ambasadorului american, pe care îl acuză că „se folosește de autoritatea sa pentru a aduce acuzații fără dovezi și a submina reputația companiei„.

"Huawei România încă așteaptă de la dl Zuckerman să aducă dovezi pentru acuzațiile de furt de proprietate, conspirație, fraude etc., pe care le împrăștie periodic în spațiul public. Până în acest moment, nimeni nu a văzut astfel de dovezi și nimeni nu a putut identifica elementele reale din legendele perpetuate de oficialii americani.", spune compania.

Citește și: