Op-ed

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman: România poate accepta revoluția 5G și să evite Revoluția Culturală Chineză. Ericsson, Nokia și Samsung sunt doar câteva alternative

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 19 august 2020, 19:44 Actualitate | Opinii


Adrian Zuckerman
Foto: seyfarth.com
Huawei rămâne alegerea greșită. De ce? Pentru că națiunile nu trebuie să încredințeze securitatea cetățenilor lor unei companii inculpate pentru furt de proprietate intelectuală, conspirații, fraudă cibernetică, fraudă bancară, afaceri necinstite sau pentru că a ajutat Iranul să evite sancțiunile menite să oprească țara de la finanțarea terorismului. Huawei a fost implicată în infracțiuni și comportament infracțional din Republica Cehă până în Sierra Leone și în nenumărate țări aflate între ele. 5G este o revoluție în tehnologia digitală, nu doar o evoluție și trebuie să fie sigură. Așa cum se dezvoltă acum internetul, mă simt confortabil ca telefonul meu inteligent să vorbească mașinii mele, dar refuz să ​îl las să comunice cu comuniștii chinezi și cu statul lor care supraveghează tot. România trebuie să ia o decizie și trebuie să țină cont de securitatea sa, de alianțele sale, de istoria sa și cu cine vrea să facă afaceri.

Sub conducerea Președintelui Trump, Statele Unite și alte democrații din întreaga lume au ales libertatea. România a ales și ea libertatea, alături de țări asemănătoare, care cred în transparență, stat de drept și securitate. România, ca alte state curate care folosesc tehnologia 5G, ar trebui să accepte doar cele mai înalte standarde de securitate.

În timp ce România își decide viitorul digital, dau un simplu sfat care m-a ghidat pe mine decenii întregi: ”Când cineva îți arată cine e, crede-l de la început”. Aceste cuvinte spuse de poeta americană și activistă pentru drepturile omului Maya Angelou sunt foarte adevărate. Și i-aș întreba pe cei care vor standarde flexibile pentru securitatea digitală a cetățenilor lor, sau care vor să deschidă calea comuniștilor chinezi pentru a controla infrastructura României: ce altceva ar trebui să demonstreze Partidul Comunist Chinez pentru a-l crede? Nu este expansiunea teritorială de ajuns, lagărele de concentrare pentru uiguri nu arată cu cine avem de-a face? Comportamentul Chinei în Tibet sau încălcarea drepturilor omului în Hong Kong nu vă arată nimic?

Președintele Iohannis, ca și Președintele Trump, a abordat această chestiune dintr-o perspectivă clară și informată din istorie. Eforturile Președintelui Iohannis de a încheia munca începută acum 30 de ani și de a curăța România de ultimii baroni roșii și moștenirea lor coruptă sunt lăudabile. Acum un an, Președintele Iohannis a promis împreună cu Președintele Trump să evite riscurile de securitate generate de investițiile chineze și implicarea acestora în rețelele 5G. Președintele Iohannis a fost la fel de clar când a spus: ”Nu vrem să ajungem ca sistemele esențiale să fie operate de companii care nu sunt de încredere”. Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a fost empatic când a vorbit despre efectele cu adevărat negative pe care le-ar avea adoptarea tehnologiei chineze 5G în Europa asupra NATO. ”Încrederea în furnizorii chinezi de 5G ar putea provoca perturbări, manipulări și spionaj asupra sistemelor esențiale ale partenerilor noștri. Ar putea, de asemenea, să pună în pericol capacitățile noastre de partajare a informațiilor și comunicațiilor și, prin extensie, ar putea periclita alianțele noastre”. Din fericire pentru România, guvernul Orban a făcut din memorandumul bilateral 5G un pilon de susținere a platformei de securitate cibernetică.

Huawei nu reușește să îndeplinească standardele unor țări democrate, pentru că este controlată total de la Beijing. Pe lângă nenumăratele acuzații penale împotriva companiei și a filialelor sale, Huawei nu are o structură transparentă a acționariatului său, este profund neetică și nu poate fi trasă la răspundere de niciun sistem judiciar imparțial din China.

Mașina de propagandă comunistă chineză a făcut presiuni mari asupra României și a susținut că Huawei este prinsă în ”războiul comercial” dintre Statele Unite și China. Nu este. Statele Unite nu încearcă să conducă decizia spre o firmă sau alta. Statele Unite nu vor avea însă încredere într-un aparat străin agresiv, care să supravegheze fiecare aspect al vieții noastre. Există numeroase companii care oferă soluții 5G, cum ar fi Nokia, Ericsson și Samsung. Acestea au o valoare adăugată: nu sunt aliniate unui guvern comunist, armatei și celor care încalcă în mod grosolan drepturile omului.

Când ideea falsă a propagandiștilor privind războiul comercial eșuează, ei recurg la o altă manevră a comuniștilor – amenință. Huawei susține că mii de locuri de muncă și miliarde de euro sunt puse în pericol: ignorați încercările noastre de a vă controla și practicile noastre sclavagiste de muncă, în caz contrar muncitorii voștri și economiile națiunilor voastre vor fi pedepsite. Din nou, aceasta este o minciună. Ericsson are de două ori mai mulți angajați în România și deja produce echipament 5G aici. Informația și infrastructura sunt puteri care nu ar trebui transferate națiunii chineze, care se supune unui autoritarism absolut, de pe urma căruia România și multe alte țări est-europene încă se refac.

Secretarul de Stat Pompeo ne-a amintit că cei care fac afaceri cu Huawei fac afaceri cu cei care încalcă drepturile omului. Nu trebuie să faceți asta. Există alternative. România poate accepta revoluția 5G și să evite Revoluția Culturală Chineză. Ericsson, Nokia și Samsung sunt doar câteva alternative. Noi susținem progresul oricărei națiuni către viitor. Dar progresul trebuie să includă securitatea informației și o infrastructură care nu se află în mâinile unor puteri străine corupte, care amenință și forțează. România ar trebui să-și stabilească propriile standarde. România trebuie să-și protejeze viitorul și pe poporul său. Mult prea mult din trecutul acestei țări a fost furat în secolul 20 de comuniști – străini și locali – și de către supravegherea continuă. Partidul Comunist Chinez este extrem de experimentat în a folosi tehnologia de supraveghere și opresiune. Nu există loc pentru companiile chineze necinstite într-o Românie liberă și democrată.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4986 vizualizari

 • +10 (40 voturi)    
  Snowden (Miercuri, 19 august 2020, 19:50)

  nginx [utilizator]

  Atat.
  • -10 (28 voturi)    
   Snowden este la rusi (Miercuri, 19 august 2020, 20:58)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui nginx

   draga enginex.
   • +3 (15 voturi)    
    Ce prost ca n-a ramas la americani (Joi, 20 august 2020, 9:22)

    filip.v [utilizator] i-a raspuns lui alibaba_zeul_meu

    Sigur avea parte de un proces corect ca si Teo Peter....
 • +7 (47 voturi)    
  Propagandă (Miercuri, 19 august 2020, 19:59)

  Soarele [utilizator]

  Cum ar fi ca ambasadorul Chinei să vină şi să facă echivalentul declaraţiei omului de zahăr, împotriva firmelor americane?
  • -14 (36 voturi)    
   Europa sa fie unita in fata Chinei si Rusiei (Miercuri, 19 august 2020, 21:13)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui Soarele

   Europa a ajuns cu "globalismul" si delocalizarea uzinelor in situatia penibila in care banii europenilor ajung anual cu sutele de miliarde la bugetul celei mai mari puteri comuniste anti-UE de pe planeta, Republica Populara Chineza.

   Ideea "idiotilor utili" din Occident (cum ii numesc serviciile ruse de informatii) e ca europenii si americanii sa transfere tehnologii si bani in China comunista pentru ca "tarile care fac comert nu fac razboi". Ceea ce este fals si tamp, complet suicidar.
   Nici China si nici Rusia nu au renuntat nici o clipa la expansiune, agresiune si doborarea Occidentului.

   China comunista trebuia pusa pe butuci la fel ca statul genocidar numit URSS (responsabil de masacre, deportari si incarcerari in lagare a zeci de milioane de oameni nevinovati).

   Nu stiu daca presedintele Trump va reusi contra Chinei cu regim comunist ceea ce marii presedinti Reagan si Bush au reusit contra URSS-ului si regimului bolsevic.

   Cred ca e alt context, Europa e plina de agenti rusi si chinezi, exista partide europene care sustin pe fata China comunista si Rusia lui Putin, Occidentul traverseaza o perioada cumplita, de crize sistemice cu repetitie.

   Europa sa fie unita si sa sustina cat mai mult propriile firme de tehnologie sau pe cele din tarile aliate (USA, Coreea de Sud, Japonia).

   China comunista trebuie combatuta politic, ideologic, economic si izolata treptat, pana cand acel regim va inceta sa mai fie o amenintare pentru lumea libera, pentru democratiile din Europa.
   • -17 (21 voturi)    
    Bush? (Miercuri, 19 august 2020, 22:07)

    jhonica [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    A fost un trădător ,in special fiul.Cel care a reusit contra Rusiei a fost Regan. Tramp la anul va pune la punct china si rusia inclusiv comunistii europeni din mascarada eu.
    • 0 (12 voturi)    
     Din pacate (Joi, 20 august 2020, 10:10)

     Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui jhonica

     Nu presedintii americani au fost decisivi,in caderea comunismului.Voi uitati ca Gorbaciov a recunoscut colapsul economiei sovietice si a initiat perestroika:restructurare cu accelerare.Simultan a lasat libere tarile din tratatul de la Varsovia.Ca urmare sindicatul Solidaritatea-Leh Valesa,ajutat de biserica catolica si Reagen,au provocat caderea comunismului,pas cu pas.E o poveste lunga dar asta este esenta.USA au contribuit la caderea comunismului prin intensificarea cursei inarmarii,cursa care a dus la colapsul economic al URSS.
   • +10 (26 voturi)    
    Cand (Miercuri, 19 august 2020, 22:58)

    Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    Naiba a avut china apucatori de world domination? Rusia, implicit URSS, da. Dar china? Dati un exemplu din istoria lor de mii de ani in care china a fost vreodata vreo putere mondiala.. in ideea de world domination. Pur si simplu din ratiuni economice.. chinezi sunt scosi tapi ispasitori. Occidentul si americanii i au facut mari pe chinezi, tot ei se chinuie acum sa i distruga. Dar terminati cu tampeniile ca vezi doame China urmareste sa subjuge globul.
    • -1 (15 voturi)    
     Din pacate, (Joi, 20 august 2020, 10:58)

     sergiutales [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

     China are o alta politica decat cea pe care o sti tu!
     Cel mai recent exemplu din istoria milenara a Chinei, este Tibetul.
     Apoi razboiul de doua saptamani contra Vietnamului (trupele chineze au intrat peste 100km pe teritoriulvietnamez).
     "Paruieli" la granita cu India.
     Extinderea zonei maritime, prin incalcarea tratatelor internationale, menite sa mentina pacea si libera circulatie a marfurilor.
     Forte speciale trimise in Siria, Egipt, Iran.
     • 0 (2 voturi)    
      Te obosesti... (Vineri, 21 august 2020, 8:39)

      PascalDena [anonim] i-a raspuns lui sergiutales

      ... degeaba. Mai toate site-urile sunt pline de postaci rusofili, sau daca nu atunci intr-o mare masura anti-americani. Orice stire cu SUA e urmata de campanie de dezinformare si combatere. Efectiv, n-ai pe cine sa educi.
  • -5 (23 voturi)    
   Ti-am mai spus ca esti nou la huawei? (Miercuri, 19 august 2020, 21:18)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui Soarele

   https://romania.europalibera.org/a/un-val-de-clone-chinezesti-contesta-legislatia-5g-site--ministerul-comunicatiilor/30788512.html

   https://gadgets.ndtv.com/internet/news/after-gmail-blocked-in-china-microsofts-outlook-hacked-watchdog-650932?from=app&page=webkit


   https://www.livemint.com/Companies/XkNy4HGzlTyfyEbbWtNNsO/Microsoft-said-to-be-probed-by-China-for-operating-system-mo.html


   Cata apa bei de la robinet?
   • +8 (22 voturi)    
    Mi-e milă (Miercuri, 19 august 2020, 23:25)

    Soarele [utilizator] i-a raspuns lui alibaba_zeul_meu

    Unde stau eu, apa de la robinet este mai sănătoasă decât apa la PET.
    Şi dacă vrei să ai o opinie credibilă, trebuie să citesti The Untold Histoy of the United States, de Oliver Stone. Există şi film serial dacă nu ai răbdare.
  • -4 (20 voturi)    
   . (Miercuri, 19 august 2020, 21:55)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Soarele

   Crezi ca China va face reclama unor firme din Suedia, Finlanda sau Coreea de Sud? Ar fi interesant.
 • +7 (43 voturi)    
  hahaha (Miercuri, 19 august 2020, 20:14)

  Trabucodonosor [utilizator]

  "Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a fost empatic când a vorbit despre efectele cu adevărat negative pe care le-ar avea adoptarea tehnologiei chineze 5G în Europa asupra NATO."

  E de-a dreptul înduioșătoare grija dlui Esper și a ambasadorului domnului Trump la București față de organizația pe care liderul lumii libere o caracteriza drept "o relicvă a Războiului Rece", "perimată". În plus, în contextul afacerilor menționat, dacă Beijingul aprobă construcția a două Trump Towers în Beijing și cumpărarea a cîtorva milioane de tone de cereale din SUA, tehnologia Huawei va deveni brusc viabilă :)
 • +7 (43 voturi)    
  Adrian Zuckerman (Miercuri, 19 august 2020, 20:18)

  Ibit [utilizator]

  Se adevereste proverbul care spune :
  - Cine detine informatiile , acela conduce !
  Deci toate informatiile trebuie sa mearga catre SUA !
  La fel si banii !
  • -6 (40 voturi)    
   Bai fratilor (Miercuri, 19 august 2020, 20:54)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Ibit

   voi sunteti dusi cu capul!Daca va plac chinezii mergeti in China,lucrati acolo,traiti realitatea comunismului chinezesc.Poate va vine mai usor sa lucrati pentru Huawei,aici in Romania.Sa vedeti cum va trece cheful de batut campii!Ceausescu a fost foarte incantat de realizarile Chinei si am vazut cu totii ce rahat a iesit,cand a incercat sa-i imite.
   • +7 (33 voturi)    
    Bati campii frate ! (Miercuri, 19 august 2020, 21:09)

    sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

    Nu iubeste nimeni pe chinezi, lumea arata aici cu degetul ipocrizia astuia: nu cumparati de la chinezi, cumparati de la noi, ca sa putem sa va spionam in voie ca si pana acum. Sau tu n'ai auzit inca de NSA?
    • -4 (24 voturi)    
     Ericsson, Nokia si Samsung (Miercuri, 19 august 2020, 22:00)

     Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui sfarleaza

     Care e firma americana?
    • -4 (18 voturi)    
     NSA (Joi, 20 august 2020, 7:47)

     Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

     lupta chiar impotriva spionajului strain in USA.Este greseala mea ca am uitat ceva:pe net poti interactiona cu tot felul de oameni,obisnuiti sa fie tratati ca niste sclavi,slugi cu salarii de cacao,avand studii pe masura veniturilor.Cum a zis cineva aici:nu sunt firme americane pe domeniul 5G.In plus pe mine nu ma deranjeaza democratiile adevarate ci sistemele totalitare.
     • +3 (15 voturi)    
      NSA si-a spionat proprii cetateni (Joi, 20 august 2020, 9:23)

      filip.v [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

      A spionat si aliatii europeni. Lasa propaganda.
   • +7 (29 voturi)    
    Problema e alta (Miercuri, 19 august 2020, 21:20)

    Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

    Nu ca ne plac chinezii.. ci ca sua dicteaza companiilor private americane cum sa faca afaceri cu alte companii. Daca imi place Apple inseamna ca mi plac americanii? La fel si cu produsele Huawei. Scandalul dintre Google si Huawei este una dintre cele mai meschine afaceri..
    • -2 (22 voturi)    
     dupa modelul Chinei (Joi, 20 august 2020, 0:34)

     Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui Costi888

     China este tara in care tote companiile sunt 100% sub control guvernamental.
     Interventia guvernamentala nu este de dorit dar atunci cand este amenintata securitatea nationala si economia pe termen lung, interventia guvernamentala asupra mediului privat este necesara.
     Cei care dau exemplu cu snowden si cred ca este in defavoarea americanilor se insala. Faptul ca democratia americana a permis ca astfel de lucruri sa se afle este un lucru bun, imbucurator chiar. In China i-ar fi fost cenzurate mesajele pe WeChat si ar fi fost incarcerat inainte sa se faca auzit.
     • +3 (17 voturi)    
      Trump (Joi, 20 august 2020, 8:05)

      Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Gica Georgescu

      Tocmai a dovedit ca asta se poate intampla foarte usor si in SUA. Companiile private sunt impiedicate sa faca afaceri cu companiile chineze de ex, sub falsul pretext ca ar fi implicate in spionaj
     • -1 (15 voturi)    
      Nu va e rusine sa mintiti in halul asta? (Joi, 20 august 2020, 9:25)

      filip.v [utilizator] i-a raspuns lui Gica Georgescu

      China are de 40 de ani politica o tara 2 sisteme, capitalismul si proprietatea privata exista de zeci de ani acolo.

      De ce sa interzicem Huawei daca nu e vinovata de nimic?
      • +2 (12 voturi)    
       O tara doua sisteme (Joi, 20 august 2020, 11:25)

       hepcallvasile1278490666411 [utilizator] i-a raspuns lui filip.v

       Evenimentele actuale din Hong Kong anunta sfarsitul acestei politici .
       Partidul stat doreste controlul total , betia puterii sa instalat in mintea liderilor chinezi.
       5G va reprezenta pentru societatea actuala ceea ce a reprezentat motorul cu abur pentru Revolutia industriala din secolul al XVlll-lea .
       Cei care controleaza informatia , controleaza lumea ! .
       Personal nu-mi doresc sa traiesc intr-o societate precum cea care se dezvolta in China si nici in una in care va exista democratie atat cat trebuie , unde trebuie si cand trebuie ( citat din memorie din "zicerile intelepte" ale liderului rus Vladimir Putin ).
       Firma Huawei reprezinta de fapt " ochiul si timpanul" unor institutii ale statului chinez. A accepta echipamente electronice care permit accesarea si decodarea informatiilor sensibile ale unui stat de catre statul chinez este echivalent cu a accepta ca vecinul dumneavoastra sa va instaleze o camera de supravegher in dormitor sau sa va citeasca corespondeta privata .
    • +5 (25 voturi)    
     Problema este mai grava (Joi, 20 august 2020, 0:58)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

     Un singur om dicteaza in SUA. Si nu dicteaza doar companiilor americane, ci intregii economii globale. Daca Huawei cumpara cipuri de memorie de la Samsung, companiile americane nu mai au voie sa faca afaceri cu Samsung.

     Dar tot raul spre bine.. aceste actiuni extreme vor arata economiei globale ca nu este sanatos sa depinzi de piata americana si de tehnologii dezvoltate in SUA.
 • +5 (33 voturi)    
  Si NSA ? (Miercuri, 19 august 2020, 20:56)

  sfarleaza [utilizator]

  Care spioneaza masiv si fara jena pana si pe aliatii americanilor din NATO ?
  • -7 (21 voturi)    
   troll (Miercuri, 19 august 2020, 22:01)

   Zorooo [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

   NASA ca si alte servicii de securitate din NATO spioneaza in interesul aliantei... scopul lor e mantina securitatea si sa protejeze...
   • +4 (16 voturi)    
    Da..da si marmota (Joi, 20 august 2020, 9:28)

    filip.v [utilizator] i-a raspuns lui Zorooo

    Cand o spiona pe Merkel o facea probabil in interesul Germaniei. Sau cand isi spiona proprii cetateni o facea in folosul lor. Stati linistit, statul stie ce e mai bine pentru voi cetateni, agenti economici. Fiti docili si nu criticati statul. Daca statul a zis Huawei bad supuneti-va. Nu comentati si cereti dovezi.
  • -4 (20 voturi)    
   e clar ca toata lumea spioneaza (Joi, 20 august 2020, 0:43)

   Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui sfarleaza

   Intrebarea pe care trebuie sa ti-o pui este pe cine vrei sa abilitezi sa fie putere mondala dandu-i acces la informatie?
   Iti doresti ca lumea sa fie condusa de un regim democratic si transparent in care oricine poate fi contestat si tras la raspundere sau iti doresti un regim dictatorial, opresiv si netransparent in care cei care semnaleaza probleme sunt redusi la tacere, intemnitati sau sabotati financiar? Nu dau exemplul cu disidentii transformati fara voia lor in donatori de organe deoarece, statistic ar putea sa nu fie predominant sau reprezentativ.
   • +6 (18 voturi)    
    Domnul Gica (Joi, 20 august 2020, 8:04)

    Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Gica Georgescu

    Am spus mai sus.. in media occidentala, in special in cea americana s a inoculat teama ca toata lumea va fi spionata de China in drumul ei spre dominarea globala.. ceea ce este fals din punctul meu de vedere. China este o tara comunista.. dar nu are in ADN ul ei ambitia de a domina lumea.. cum au avut puterile europene acum cateva sute de ani, cum a avut si are inca Rusia sau SUA. China a devenit brusc bau bau globului. Repet, nu sunt comunist si nici nu sunt de acord cu practicile lor. Insa ce fac americanii la nivel global mi se pare la fel de periculos. Dicteaza sanctiuni dupa cum vor ei, dicteaza companiilor private cum sa faca afaceri, incep razboaie fara rezolutii ONU.. etc. Vi se pare normal? Acum vor veni unii si vor spune, ca prefera SUA (logic) in detrimentul Rusia sau China.. dar nu despre asta este vorba.
    • -2 (12 voturi)    
     Omu cu ADN-ul (Joi, 20 august 2020, 11:10)

     Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

     du-te in China baiatule!Asta daca nu cumva esti director pe la Huawei sau functionar la ambasada chinezeasca si faci propaganda chinezeasca de doi bani.Voi chiar nu vedeti ca sub nasul vostru Hong Kongul este victima ciumei chinezesti?Ca sa nu mai amintim de Covidul raspandit de chinezi in Italia si apoi in toata Europa.Chiar acum China spioneaza tot ce poate si ar fi culmea sa fie lasati in pace.
    • 0 (8 voturi)    
     Politica actuala a Chinei e doar despre dominatie (Joi, 20 august 2020, 14:03)

     Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui Costi888

     Hegemonia Chinei a inceput odata cu mandatul lui Xi Jinping.
     A se vedea strategia definita in 2015 "Made in China 2025" prin care se urmareste acapararea economei globale.
     Setea de afirmare si recunoastere mondiala exista in sufletele chinezilor inca de cand au ratat cea mai importanta revolutie culturala, cea care s-a produs in Europa in sec xviii, cunoscuta sub numele de iluminism.
     Acum Xi exploateaza aceasta dorinta si foloseste obiectivul dominatiei mondiale ca motivatie pentru chinezii de rand ca sa continue sa munceasca si sa respecte partidul.
     Este de ajuns sa te uiti la viteza de inarmare a Chinei din ultimii ani ca sa intelegi ce obiectiv are. China si Rusia sunt singurele state de pe glob care au dezvoltat noi modele de rachete balistice intercontinentale in ultimul deceniu, vezi Dongfeng41, scoasa in 2017 si capabila sa transporte o incarcatura nucleara record pe distante record.
   • +5 (13 voturi)    
    De ce SUA importa din China? (Joi, 20 august 2020, 9:30)

    filip.v [utilizator] i-a raspuns lui Gica Georgescu

    Sa renunte la toate importurile si mai vorbim, pana atunci subventioneaza un regim dictatorial. Dar tu te incalzesti iarna cu gaz rusesc? Taie gazul si stai in frig, altfel subventionezi un regim dictatorial.
 • +8 (24 voturi)    
  Cam atat (Miercuri, 19 august 2020, 21:16)

  Costi888 [utilizator]

  Cu economia de piata..
 • -9 (29 voturi)    
  Trolii (Miercuri, 19 august 2020, 21:21)

  GPohila [anonim]

  S-au dezlantuit trolii anti americani.
  Ce "calitati" iti trebue sa fii pro chinez? Poate unul din trolii de mai jos poate sa ne spuna.
  • +2 (14 voturi)    
   Bati campii (Joi, 20 august 2020, 9:32)

   filip.v [utilizator] i-a raspuns lui GPohila

   Nimeni nu e anti-american, e impotriva minciunii americanilor, la fel cu armele lui Saddam Hussein, au atras lumea intr-un razboi stupid care a raspandit terorismul.
 • +8 (28 voturi)    
  Samsung nu este o alternativă reală (Miercuri, 19 august 2020, 21:32)

  glksgnsd [utilizator]

  Samsung nu este o alternativă reală pentru infrastructura de acces radio (RAN), indiferent că vorbim de 4G sau 5G, pentru că nu sunt atât de avansați ca Ericsson, Huawei sau Nokia, iar ZTE nici nu merită menționat la capitolul 5G - lucrez în domeniu, și știu ce zic.

  Problema se pune ca nu cumva Ericsson și Nokia să facă o înțelegere (cartel) și de comun acord să mărească prețurile echipamentelor, astfel încât operatorii să nu aibă practic alte alternative. Iar costul mărit, unde credeți că va fi împins pentru recuperare ? Da, exact, la utilizatorii finali. Și printr-o metodă foarte ingenioasă: se vor rări promoțiile, și vom beneficia de tarifele standard. Că și așa România o ducea într-o pururea ”promoție” de mai bine de 10 ani . . .
  • -5 (19 voturi)    
   Alternativa la E\\\ Nokia ar putea insemna monopol (Joi, 20 august 2020, 0:58)

   Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui glksgnsd

   Adica ceva mai grav decat cartelul.
   Monopolul producatorilor chinezi era pe punctul de a deveni realitate, Ericsson fiind impins la un pas de faliment de politica de price-dumping a chinezilor care acaparase aproape toata piata telecom in cativa ani.
   Monopolul producatorilor chinezi este pe punctul de a se produce pe piata telefoanelor, unde Samsung a ramas singurul competitor al producatorilor chinezi ce beneficiaza de sprijin guvernamental. Apple nu o mai duce mult pe piata telefoanelor, mai ales daca e scos din China. Daca Samsung pica, noi ramanem cu monopolul producatorilor chinezi care vor putea pune ce preturi vor.
   Deci ar fi de preferat situatia in care sa existe riscul de cartel dar care poate fi anchetat de o justitie independenta fata de situatia in care avem monopol chinez sau ajungem sub influenta chineza inclusiv la nivel politic si pierdem sansele de a avea o justitie independenta.
   • +2 (12 voturi)    
    3 firma au concurat (Joi, 20 august 2020, 9:34)

    filip.v [utilizator] i-a raspuns lui Gica Georgescu

    Huawei a castigat batalia pe 5G. Acum tipi ca e monopol si vrei sa fie interzisi. Chiar nu aveti rusine?
    • 0 (6 voturi)    
     Da, pentru ca guvernul chinez a investit masiv (Joi, 20 august 2020, 14:12)

     Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui filip.v

     Huawei are avans pe 5G pentru ca a investit guvernul chinez sume uriase in dezvoltare.
     Acum ar trebui sa te intrebi de ce a bagat atatia bani daca nu ar fi interese politice la mijloc?
     Celelalte companii s-au miscat mai lent pentru ca au mai putini bani decat guvernul chinez, mai exact nu beneficiaza de sprijin de la guvernele lor.
     Dar s-au miscat suficient de repede pentru a oferi 5G in ritm cu cererea pentru 5G. Momentan cererea pentru 5G este foare low, marii operatori pun la bataie sume uriase pentru startup-uri in 5G tocmai pentru a crea cerere, deoarece momentan nu exista.
     Deci pe 5G inca nu a castigat nimeni nici o batalie, esti doar tu biasat in favoarea Huawei. 5G este o tehnologie la inceput de drum si este bine sa facem alegeri chibzuite, care sa nu ne faca politic dependenti sau sclavi la comunisti.
     • -1 (3 voturi)    
      Lasa piata sa decida (Joi, 20 august 2020, 16:34)

      dorsy [utilizator] i-a raspuns lui Gica Georgescu

      Nu e treaba guvernului sa ia decizii in privinta companiilor private.
 • -4 (20 voturi)    
  Plin de troli rusi si chinezi pe aici (Miercuri, 19 august 2020, 21:38)

  /./ [utilizator]

  Ambasadorul are dreptate, daca am fi nationalisti am alege Nokia si Ericsson avand in vedere ca au angajati romani mai multi ca chinezii de la Huawei.30% din anjajati Huawei Romania sunt chinezi, pe la Noka si Ericsson procentul romanilor e pe la 99.9%.De ce are Huawei Romania 30% din angajati chinezi??Oare ce fac oamenii astia in tara??Astept un trol rus sau chinez sa raspunda la intrebarea asta.
  • +4 (14 voturi)    
   O sa ti raspund eu (Joi, 20 august 2020, 8:14)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui /./

   Din postura de “troll”’chinez, de aceasta data. :)) Huawei Romania are aproape 2000 de angajati, dintre care aproape 1700 sunt romani. Huawei aduce f multi chinezi in tarile din care fac parte din mai multe motive
   1) produc echipamente tehnice si e nevoie de instalarea lor (implicit tehnicieni si ingineri chinezi)
   2) sunt freak control cand vine vorba de afacerea lor

   Mai sunt si alte motive, bineinteles. Multi dintre sunt jamesi bonzi ai serviciului chinez :)))
   • -1 (13 voturi)    
    companie comunista (Joi, 20 august 2020, 9:29)

    CNBC [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

    Vad ca esti tare activat cand este vorba despre Huawey. Firma asta pur si simplu trebuie sa dispara pentru toate mizeriile si masinatiunile facute incepand de la routere (si ma refer la routere-le serioase, nu la cele de 2 bani de acasa) pana la telefoane, si-au bagat spyware in toate dispozitivele, routare aleatorie prin China samd. Lasand deoparte glumita ta cu James Bond chinezesc, are un mare sambure de adevar ceea ce spui chiar daca a fost impachetata ca si gluma.
   • -2 (8 voturi)    
    Nu va este rusine? (Joi, 20 august 2020, 11:26)

    Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

    Credeti ca inginerii romani nu stiu sa instaleze echipamentele chinezesti care oricum copiaza softul din routerele si sw CISCO?Ar vrea ei sa fie James Bond ,cred ca exagerezi un pic.Si sclavii din Roma antica lucrau,dar asta nu insemna ca o duceau si bine....Doar copii nomenclaturii comuniste din Romania o duc bine cu prietenii lor chinezii.''Implicitule''nu esti troll,esti doar interesat.
  • +2 (12 voturi)    
   Nationalist (Joi, 20 august 2020, 9:36)

   filip.v [utilizator] i-a raspuns lui /./

   Nationalist inseamna sa accepti fara discernamant tot ce spune SUA? Nationalist inseamna sa implementezi solutii costisitoare care vor scoate bani din buzunarele romanilor?
   • 0 (6 voturi)    
    Tot timpul cumpar produse romanesti (Joi, 20 august 2020, 15:40)

    /./ [utilizator] i-a raspuns lui filip.v

    daca este posibil chiar daca sunt mai scumpe astfel sustin producatorii locali.La fel e treaba si cu Huaweiul.Eu inteleg ca voi va doriti o tara de genul Rusiei sau Chinei unde oamenii sunt otraviti in plina zi dar asta nu o veti obtine.Timpul vostru s-a scurs , votantii vostrii se decimeaza in fiecare zi.Ne vedem la vot tovarasi bolsevici.
 • +6 (22 voturi)    
  orice rationament economic e pt produsul bun si (Miercuri, 19 august 2020, 22:40)

  hopsinoi [utilizator]

  ieftin.
  a adus cineva dovezi concreta ca Huaiei face spionej? zau? Aici e vorba de razboi economic, in care unii au ramas mult in urma. cat de simplu.
 • -6 (14 voturi)    
  Cand nu se mentioneaza cuvantul Trump (Miercuri, 19 august 2020, 22:41)

  cripop88 [utilizator]

  dintr-o data toate politicile lui au sens.
 • +6 (14 voturi)    
  O problema (Joi, 20 august 2020, 8:42)

  landromat [utilizator]

  SUA sa prezinte dovezi ca Huawei spioneaza si apoi toata lumea o sa-i abandoneze pe chinezi. Dar asa pare ca afirmatiile fac parte dintr-un razboi politic si economic si nu are treaba cu spionajul si care e folosit mai degraba ca o scuza.

  Suporta americanii costurile mai mari cerute de Nokia si Ericson? Ei s-au vazut acum depasiti de chinezi si vor sa-i scoata cu forta de pe piata.
  • +2 (10 voturi)    
   Exact, a fost si cazul celebru de acum (Joi, 20 august 2020, 10:49)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui landromat

   al armelor de distrugere in masa din Irak, au manipulat NATO si o lume intreaga pentru nimic!
   • -1 (7 voturi)    
    mai dati mult copy paste la asta cu Irak-ul? (Joi, 20 august 2020, 14:21)

    Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui xrogo

    Stii tu si sigur ca acele arme n-au fost demontate si transferate bucata cu bucata catre un alt regim dictatorial sau chiar in mama Rusia?
  • -1 (9 voturi)    
   Nokia si Ericsson nu au costuri ascunse (Joi, 20 august 2020, 14:18)

   Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui landromat

   De aceea au pretul real.
   Echipamentele chinezesti sunt ieftine ca sa castige China fie monopol, fie influenta politica si sa ajunga in final sa extraga mai multi bani din economia tarii care cumpara 5G din cauza ca atrag factorul politic de partea lor si isi paveaza calea pentru multe alte contracte din bani publici si chiar pentru companii private.
   Totul e sa gandesti in perspectiva.
   Cei care se uita doar la pretul de achizitie al acestor echipamente sunt ca votantii PSD care se uita la banii inghesuti in buzunar la 100 m de sectia de votare, in ziua votului.
   • -1 (5 voturi)    
    ehe .... (Joi, 20 august 2020, 15:59)

    muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui Gica Georgescu

    ce se aude cu dublarea alocatiilor pt.copii , cu 40% parintilor si bunicilor nostri , cu horeca si toate cele rele ? cand pleaca in puscarie guvernu' meu ?
   • 0 (4 voturi)    
    Fals (Joi, 20 august 2020, 16:36)

    dorsy [utilizator] i-a raspuns lui Gica Georgescu

    Huawei vinde ieftin pentru ca produce in China. Restul sunt speculatii de doi bani care nici nu merita comentate.
 • +1 (9 voturi)    
  au dat minusuri chinezii (Joi, 20 august 2020, 14:25)

  Gica Georgescu [anonim]

  Cam tot ce e de bun simt si argumentat pe fapte concrete isi ia minusuri in rafale.
  • +1 (5 voturi)    
   Evident (Joi, 20 august 2020, 17:13)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Gica Georgescu

   Angajatii Huawei Romania si stapinii lor ar face orice sa puna mana pe comunicatiile 5G si deci fac propaganda la greu.Noi stim cum actioneaza baietii galbeni in Marea Chinei de Sud,am vazut si cum actioneaza in Hong Kong,ne-au trimis covidul-via Italia(veriga slaba a NATO si UE).Sunt unii in Romania care se complac in postura de sclav al rasei galbene.Asta este Gica,nu te poti supara pe niste slugi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.hosted by
powered by
developed by