​Premierul Ludovic Orban, salută decizia conducerii DIICOT de infirmare a clasării Dosarului 10 august. Premierul consideră că adevărul despre incidentele din 10 august 2018 trebuie stabilit în justiție, adică de o instanță învestită cu acest drept, de aceea apreciază decizia de continuare a anchetei. „Este inadmisibil că la aproape doi ani de la evenimentele violente din Piața Victoriei, românii încă nu au aflat adevărul despre responsabilii care au coordonat și dispus acțiunea de reprimare a unei manifestații care începuse pașnic", a spus Orban, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Proteste Romania 10 august 2018Foto: Alberto Grosescu

Premierul consideră că "reprimarea cu brutalitate a unei manifestații pașnice de către forțele de ordine nu trebuie să scape nepedepsită".

Acesta a mai spus că "cetățenii și justiția din România nu mai au nevoie de un alt dosar cu aceeași soartă ca cele ale Mineriadelor și Revoluției". Potrivit premierului, procurorilor și judecătorilor le revine obligația morală și legală de a afla și prezenta adevărul. Miilor de oameni care au avut de suferit în urma acelor incidente trebuie să li se facă dreptate și cetățenii au dreptul de a ști cu exactitate din ordinul cui au fost gazați și bătuți în 10 august 2018”.

Comunicatul mai precizează că declasificarea raportului privind evenimentele din 10 august 2018 a fost una dintre prioritățile Guvernului Ludovic Orban încă de la învestire. Guvernul susține că Ministerul Afacerilor Interne a dus la îndeplinire acest obiectiv, în condițiile în care raportul a fost menținut clasificat de reprezentanții guvernului anterior deși anchetatorii au solicitat în repetate rânduri declasificarea datelor. Mai mult, au fost luate măsurile necesare și pentru desecretizarea convorbirilor purtate de jandarmi prin intermediul stațiilor de emisie-recepție în cele două zile: 10 şi 11 august.

Reamintim că șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, a dispus infirmarea soluției de clasare a acuzațiilor vizându-i pe șefii jandarmeriei în dosarul 10 august. Astfel, se reia urmărirea penală împotriva acestora.

Astfel, potrivit unui comunicat al DIICOT, s-a decis infirmarea soluției de clasare sub aspectul săvârșirii de către Laurențiu Cazan, Chirică Mihai și Sebastian Cucoș a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Vezi

Dosarul 10 august. DIICOT redeschide ancheta în cazul șefilor Jandarmeriei. Soluția de clasare, infirmată