Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seară, întrebat despre dublarea alocațiilor, că România este într-o situație economică foarte complicată, că vrea sincer dublarea alocațiilor, dar că "de la dorință la putință e o cale mai lungă". El a mai spus că majorările vor fi făcute însă, în etape - "pas cu pas".

IohannisFoto: Presidency.ro

Întrebat în conferința de presă despre dublarea alocațiilor și despre majorarea de 20% propusă de Guvern, Iohannis a spus că România este într-o situație foarte complicată din punct de vedere economic, bugetar și electoral.

  • "Noi ne dorim sincer să creștem și alocațiile, și pensiile. Dar de la dorință la putință e o cale mai lungă. (...) În loc de 3% deficit, vom avea probabil un deficit considerabil mai mare, deja am depășit deficitul calculat pentru întregul an. În aceste condiții, când ne luptăm să revigorăm economia, nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile planificate inițial să poată fi făcute. Nu sunt bani pentru toate. Totuși, am rugat guvernul să vină cu propuneri de majorări cât ne permitem anul acesta.
  • PNL a propus anul trecut dublarea alocațiilor, PSD a vrut să copieze măsura și a venit cu o altă dublare, care nu va fi posibilă de azi pe mâine. Dar toți ne dorim să devină posibilă, poate în etape, sau, cum spune cineva, pas cu pas. Primul pas va putea fi făcut destul de repede și așteptăm guvernul să vină cu un calcul", a afirmat Klaus Iohannis.

Guvernul va încerca să dubleze alocaţiile pentru copii "într-un timp foarte scurt", a declarat marți seară ministrul Finanațelor, Florin Cîțu. El a anunțat și un calendar: o majorare între 15% şi 20% de la 1 august, urmată de o alta, "mai substanţială", de la 1 ianuarie 2021 şi încă una anul viitor.

Ministrul Finanţelor a subliniat că este un efort enorm pentru buget, deoarece banii puteau merge către investiţii, care să creeze valoare adăugată şi să garanteze creşteri şi plata alocaţiilor în viitor.

Epopeea dublării alocațiilor pentru copii

În decembrie 2018, Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă a PSD de dublare a alocațiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei pe lună. În 14 ianuarie 2019, președintele Klaus Iohannis a promulgat această lege, care urma astfel să intre în vigoare. Guvernul Orban însă a emis o Ordonanță de Urgență pentru amânarea termenului de majorare a alocațiilor până la 1 august.

În 3 iunie, Camera Deputaților a respins Ordonanţa Guvernului Orban care amâna aplicarea dublării alocaţiilor copiilor până la 1 august.

Ulterior, Guvernul a atacat la CCR această lege de respingere a amânării măsurii de dublare a alocațiilor. Sesizarea Guvernului Orban privind dublarea alocațiilor pentru copii a fost respinsă în 15 iunie de Curtea Constituțională. Astfel, CCR a decis că este constituțională legea prin care era respinsă Ordonanța Guvernului prin care dublarea alocațiilor era amânată până la 1 august.

Legea adoptată de Parlament stabilește majorarea alocațiilor pentru copii astfel:

  • 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani
  • 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap
  • 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.